ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοσμηματοπωλείο Χρυσόλιθος: Κεφάλαιο μονόπετρο!

protasi gamou 455x500 1

Μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές ενός ζευγαριού είναι όταν ο άντρας γονατιστός ή όχι, σας ζητά να γίνεται η γυναίκα του, να περάσετε μαζί την υπόλοιπη σας ζωή, να ενωθείτε με τα δεσμά του γάμου.

KEN 728X100

Παράδοση θέλει…

Το μονόπετρο φέρνει μαζί του μια παράδοση που έχει τις ρίζες της πολλούς αιώνες πριν, όμως στην Ελλάδα έχει έρθει μόλις τα τελευταία χρόνια ως δαχτυλίδι αρραβώνα. Ουσιαστικά, εμφανίστηκε πρώτη φορά μεταξύ των πλούσιων εμπόρων στη Βενετία τον 15ο αιώνα ως σύμβολο της ευπορίας του γαμπρού. Έτσι, εκείνος προσφέροντας το ακριβό χρυσό δαχτυλίδι με το διαμάντι έδειχνε ότι μπορούσε να συντηρήσει τη νύφη, ενώ και η νύφη αποκτούσε ένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά της, το οποίο θα μπορούσε να τη συντηρήσει, αν τελικά ο γάμος δεν μακροημέρευε

Στη σημερινή εποχή

Το μονόπετρο ως αναπόσπαστο μέρος μιας όμορφης πρότασης γάμου έχει καθιερωθεί ουσιαστικά στη σημερινή εποχή και συνδέεται με την περίοδο του καταναλωτισμού και της ευμάρειας. Υποστηρίζεται ότι το έθιμο προέρχεται από την Αμερική, όμως γενικά η σύγχρονη κουλτούρα απαιτεί πλέον από τον άντρα να παλέψει, για να κερδίσει το πολυπόθητο ναι από την καλή του.

Πολύτιμος λίθος

Ένα στοιχείο με πολλούς συμβολισμούς είναι ο πολύτιμος λίθος που χρησιμοποιείται στο μονόπετρο. Αδιαμφισβήτητος νικητής είναι το διαμάντι, το οποίο συνδέεται με την αιωνιότητα χάρη στη διαχρονική αξία του. Μάλιστα, το διαμάντι έχει και μεγάλη ιστορία, αφού οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα διαμάντια είναι τα δάκρυα των θεών, ενώ οι Ρωμαίοι ότι είναι κομμάτια αστεριών.  Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λίθοι που μπορούν να βρίσκονται σε ένα μονόπετρο, όπως για παράδειγμα το ζαφείρι που θεωρείται ότι φέρνει ευτυχία και μακροζωία ή η άκουα μαρίνα που συνδέεται με την τύχη στους νεόνυμφους.

Σχήμα

Έναν ιδιαίτερο συμβολισμό έχουν τα μονόπετρα και λόγω του κυκλικού σχήματός τους. Παρόλο που πλέον υπάρχουν και πολλά μονόπετρα σε άλλα σχέδια, όπως καρδιά ή ρόμβο, το αρχετυπικό σχέδιο είναι το κυκλικό. Ο κύκλος συμβολίζει την αγάπη, η οποία δεν έχει τέλος, αλλά κάθε τέλος είναι μια αρχή. Ακριβώς όπως συμβαίνει και στον κύκλο! Υπάρχει πιο εμφατικός συμβολισμός από αυτόν για την αρχή της νέας ζωής με το γάμο;

Δάχτυλο

Το μονόπετρο, ως δαχτυλίδι αρραβώνων, φοριέται στον παράμεσο του αριστερού χεριού. Το σημείο αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού παλιά πίστευαν ότι από εκεί περνάει η φλέβα που οδηγεί απευθείας στην καρδιά. Μετά το γάμο, οι περισσότερες γυναίκες βάζουν το μονόπετρο στον παράμεσο του δεξιού χεριού, εκεί δηλαδή που είναι η βέρα, ώστε να δείξουν ότι πλέον είναι παντρεμένες και όχι απλώς αρραβωνιασμένες.

Κοσμηματοπωλείο Κόκλας (Χρυσόλιθος)
Koklas Jewellery Store
.
Κ. Καρτάλη 86, Βόλος
Tel: +30 24210-21417
email: [email protected]
Facebook Page: Χρυσόλιθος Κοσμηματοπωλείο Κόκλας
Facebook Profile: Κωνσταντίνος Κόκλας

error: Content is protected !!