ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υιοί Μιλ. Πολύζου: Τι τύπο ποδηλάτου να διαλέξω;

πολυζου4 455x250 1

Εδώ θα αναλύσουμε τις κατηγορίες ποδηλάτων με κάποια βασικά χαρακτηριστικά της κάθε μίας για να αποφασίσετε τι ποδήλατο να πάρετε, σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών Υιοί Μ. Πολύζου.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Τα ποδήλατα γενικά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
» Στα ποδήλατα για άσφαλτο
» Στα ποδήλατα για χώμα
» Στα ποδήλατα μικτής χρήσης (άσφαλτο και χώμα).

Οπότε ανάλογα με την χρήση για την οποία θέλετε το ποδήλατο που σκέφτεστε να αποκτήσετε θα επιλέξετε από την αντίστοιχη κατηγορία.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια ποδήλατα ανήκουν σε κάθε κατηγορία.

Ποδήλατα για άσφαλτο: Τα ποδήλατα δρόμου διαθέτουν σχετικά χαμηλό βάρος για να μπορούν να κινούνται άνετα και να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

Είναι σχεδιασμένα για άνετη οδήγηση σε καλή άσφαλτο και για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων. Η θέση οδήγησης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο.
Τα ποδήλατα δρόμου διαθέτουν συνήθως πολλές ταχύτητες (αν και υπάρχουν και ποδήλατα fixed με ένα γρανάζι), τροχούς μεγάλης διαμέτρου και περιφερειακά (πχ φρένα) καλής ποιότητας.

Οι βασικότεροι τύποι ποδηλάτων δρόμου είναι οι παρακάτω:

» Race (κατάλληλα για αγώνες και μεγάλες αποστάσεις)
» Comfort (κατάλληλα για προπόνηση)
» Fitness (κατάλληλα για προπόνηση και μετακινήσεις)
» City (κατάλληλα για μετακινήσεις μέσα στην πόλη)

Ποδήλατα για χώμα:Τα ποδήλατα για χώμα είναι ευρέως γνωστά και ως ποδήλατα βουνού (mountain bike). Έχουν εντελώς διαφορετική γεωμετρία από αυτά του δρόμου καθώς προορίζονται για εντελώς διαφορετική χρήση.

Τα mountain bike διαθέτουν μια (μπροστινή) ή δύο (μπρος – πίσω) αναρτήσεις οι οποίες πολλές φορές έχουν την δυνατότητα να ρυθμίζονται και να κλειδώνουν.

Επίσης τα λάστιχα στα ποδήλατα βουνού είναι ειδικά σχεδιασμένα για διαδρομές εκτός δρόμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κινηθούν και σε άσφαλτο, ωστόσο εκεί δεν έχουν τόσο καλή κύλιση και απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια.
Και εδώ κυριαρχούν οι πολλές ταχύτητες, αν και υπάρχουν και αρκετά μοντέλα με 7,8 ή 10 ταχύτητες. Οι τροχοί των ποδηλάτων είναι μικρότεροι από αυτούς των ποδηλάτων δρόμου και τα περιφερειακά αλλάζουν ανάλογα με τον τύπο.

Οι κυριότεροι τύποι ποδηλάτων βουνού είναι οι παρακάτω:

» Cross country διπλής ανάρτησης (κατάλληλα για άθληση στο βουνό)» All Mountain διπλής ανάρτησης (κατάλληλο για βόλτες στο βουνό, για αναβάσεις και για καταβάσεις)
» Downhill διπλής ανάρτησης (κατάλληλη για άλματα, κατηφορικά μονοπάτια και καταβάσεις πλαγιών)

Ποδήλατα μικτής χρήσης:Αν θέλετε εκτός από τις ποδηλατάδες στην πόλη να κάνετε και μερικές εξορμήσεις στο χώμα, τότε αυτή η κατηγορία είναι για εσάς.

Τα ποδήλατα μικτής χρήσης γνωστά και ως on-off (από το on road – off road) έχουν πολλούς φίλους στη χώρα μας.
Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα τέτοιο ποδήλατο πασπαρτού δεν θα είναι τόσο γρήγορο όσο ένα ποδήλατο δρόμου στην άσφαλτο, ούτε μπορεί να πάει όπου ένα mountain bike στο βουνό.
Ωστόσο μπορεί να κινηθεί αξιοπρεπέστατα και στα δύο τερέν και να καλύψει τον μέσο χρήστη με το παραπάνω.Τα ποδήλατα ασφάλτου – χώματος έχουν μεγάλους τροχούς, αναπαυτική θέση οδήγησης και διάφορα περιφερειακά ανάλογα με τον τύπο τους. Συνήθως έχουν πολλές ταχύτητες και φέρουν μονή ανάρτηση στο μπροστινό μέρος.

Ποδήλατα μικτής χρήσης είναι τα παρακάτω:

» Trekking (κατάλληλα για άσφαλτο και χώμα λόγω ελαστικών και μπροστινής ανάρτησης)
» Touring – Trekking (κατάλληλα για βόλτες σε δρόμο και χαλαρούς χωματόδρομους)
» Cross country μονής ανάρτησης (κατάλληλα κυρίως για βόλτες στο βουνό, αλλά πηγαίνουν και σε άσφαλτο)

Οπότε πήρατε μια πρώτη γεύση για τους διάφορους τύπους ποδηλάτου και τα χαρακτηριστικά τους.

Μην ξεχνάτε ότι η τελική επιλογή πρέπει να γίνεται πάντα μετά από μία ή περισσότερες δοκιμές του ποδηλάτου σε κάποιο φυσικό κατάστημα.

Καλές αγορές!

error: Content is protected !!