Μηλιά: Το χωριό με τη βαλσαμωμένη αρκούδα και την άγνωστη ιστορία της

Milia Metsovo 3

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα, ανακαλύπτεις όχι μόνο όμορφα και γραφικά χωριά αλλά μαθαίνεις και ιστορίες που δε θα φανταζόσουν ποτέ. Συνήθως, αν είσαι τυχερός θα σου διηγηθούν αυτές τις ιστορίες οι κάτοικοι. Έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και συχνά μπλέκονται με τον μύθο καθώς μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία έχει να σου διηγηθεί και ένα χωριό στο Μέτσοβο, το χωριό Μηλιά. Εκτός από το όμορφο περιβάλλον που θα συναντήσεις εκεί, θα δεις επίσης σε κεντρικό σημείο μια βαλσαμωμένη αρκούδα. Και πίσω από αυτήν κρύβεται μια συγκινητική ιστορία. Έχει ενδιαφέρον να την μάθεις μαζί με το χωριό.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Μηλιά: Το ιστορικό χωριό στις πλαγιές της Πίνδου

Μηλιά - ΜέτσοβοΗ Μηλιά βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Ιωαννίνων, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Μέτσοβο. Τι μπορείς να κάνεις στο Μέτσοβο ακόμη και αν έχεις λίγες ημέρες; Τσέκαρε τον αναλυτικό ταξιδιωτικό οδηγό. Επιστρέφοντας στη Μηλιά, πρόκειται για ένα χωριό ήσυχο με χαλαρή τουριστική κίνηση που αποτελεί ιδανικό προορισμό αν θες να γνωρίσεις την πιο ήσυχη πλευρά του Μετσόβου. Εκεί, στα 1.160 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές της Πίνδου, θα βρεις αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό που έχει τη δική του γοητεία. Οι ντόπιοι θα σου πουν ότι η Μηλιά λέγεται αλλιώς και Αμέρου στην τοπική βλάχικη διάλεκτο και το σίγουρο είναι ότι έχει και μεγάλη ιστορία.

Μηλιά: Το ιστορικό χωριό στις πλαγιές της ΠίνδουΉδη, εξάλλου, από τα Ρωμαϊκά χρόνια, ήταν γνωστός ως οικισμός ενώ παράλληλα τα πιο πρόσφατα έτη συμμετείχε στις μάχες Μικρασιατικού πολέμου και του Αλβανικού Έπους. Δύσκολη περίοδος ήταν αυτή του ’40 καθώς το χωριό γνώρισε μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τρεις φορές κάηκε από τους κατακτητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στο χωριό, τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και εκεί επί μια ολόκληρη εβδομάδα το μοναδικό τρόφιμό τους ήταν το λάδι από τα καντήλια της εκκλησίας.

Μηλιά: Χωριό στο ΜέτσοβοΤο χωριό είναι πλέον ένας καλοδιατηρημένος παραδοσιακός οικισμός που σε προσκαλεί να το γνωρίσεις αν βρεθείς για εκδρομή στο Μέτσοβο. Μην παραλείψεις και μια βόλτα στο περίφημο χιονοδρομικό του Ανηλίου.

Η βαλσαμωμένη αρκούδα και την άγνωστη ιστορία της

Αυτό που ξεχωρίζει, επίσης, όπως είπαμε στο χωριό είναι μια τεράστια βαλσαμωμένη αρκούδα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Και μπορεί στην αρχή αν την δεις, να σε προβληματίσει η εικόνα της, η ιστορία της όμως θα σε συγκινήσει.

Η ιστορία, λοιπόν, λέει ότι πριν από πολλά χρόνια βρέθηκε από έναν κάτοικο του χωριού μια τραυματισμένη αρκούδα. Ωστόσο, εκείνος, παρά τις προσπάθειες που έκανε, δεν κατάφερε να τη σώσει. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι κάτοικοι αποφάσισαν να στήσουν μια γυάλινη κατασκευή για να ζει η αρκούδα για πάντα ανάμεσα στους ανθρώπους που την αγάπησαν.

Αν βρεθείς ποτέ στη Μηλιά, σίγουρα θα ακούσεις αυτή την ιστορία και θα συγκινηθείς.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση

Πηγή:exploringgreece.tv

error: Content is protected !!