Β-Χοριακή εξέταση και εγκυμοσύνη

Στιγμιότυπο 2022 01 08 12.51.36 μμ

Η β-χοριακή ή αλλιώς β-χοριακή γοναδοτροπίνη είναι μια ορμόνη που εντοπίζεται στο αίμα και στα ούρα και την παράγει το γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. 

KEN 728X100

Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι έγκυος, είναι πολύ πιθανό να στραφείς προς κάποιο φαρμακείο, ώστε να προμηθευτείς ένα τεστ εγκυμοσύνης. Καθώς η συγκεκριμένη ορμόνη εντοπίζεται και στα ούρα το τεστ ενδεχομένως να δείξει αν είσαι έγκυος ή όχι. 

Ωστόσο, ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστωθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αναμφίβολα μια αιματολογική εξέταση. Μόνο έτσι θα έχεις ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα με συγκεκριμένες τιμές. Στα θετικά της εξέτασης σημείωσε επίσης την αμεσότητα, διότι μπορείς να μάθεις αν είσαι έγκυος πολύ πιο σύντομα, σε αντίθεση με τα κλασικά τεστ. 

Τι δείχνουν οι τιμές της β-χοριακής

Σε γενικές γραμμές, θέλουμε η τιμή της ορμόνης να κυμαίνεται από 50 και πάνω. Αν είναι υψηλότερη, τότε ίσως πρόκειται για δίδυμη ή πολύδυμη κύηση ή υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο. Αν από την άλλη η τιμή είναι χαμηλότερη, ενδέχεται να έχουμε να κάνουμε με μια αποβολή, μια εξωμήτρια κύηση ή με το λεγόμενο σύνδρομο κενού σάκου και ένα υπερηχογράφημα, που θα διαλευκάνει την κατάσταση, κρίνεται απαραίτητο.      

Επανάληψη της εξέτασης 

Γενικά η επανάληψη της εξέτασης δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Σε περίπτωση όμως που συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, όπως για παράδειγμα μια κολπική αιμορραγία, δυνατές κράμπες, ή ένα υπερηχογράφημα που δεν είναι ξεκάθαρο, τότε είναι πιθανό η μέτρηση της β-χοριακής να επαναληφθεί. Αν επίσης ο γιατρός υποπτεύεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο εξωμήτριας κύησης, τότε πάλι η εξέταση επαναλαμβάνεται.  

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!