Κτίρια του Βόλου: Εργοστάσιο Σταματόπουλου – Η πρώτη βιομηχανία στο μακρινό 1883! [εικόνες]

STAM

Ταξίδι σε μια αληθινώς vintage εποχή!

KEN 4

Το 1881 η Θεσσαλία απελευθερώνεται από την Οθωμανική επικυριαρχία και ενσωματώνεται στον ελληνικό εθνικό κορμό. Αυτό το γεγονός πυροδότησε σειρά επάλληλων εξελίξεων που οδήγησαν στην ανάδειξη του Βόλου σε ιδιαιτέρως σημαντικό εμπορικό-οικονομικό κόμβο. Άρχιζε η εποχή όπου ο Βόλος και γενικώς η Μαγνησία θα μεσουρανούσαν στον χώρο της Βιομηχανίας.

Το εργοστάσιο «Θεσσαλία» (Σταματόπουλου) είναι το πρώτο ατμοκίνητο σιδηρουργείο – μηχανουργείο της πόλεως· ιδρύθηκε το 1883, μόλις δύο (2) έτη από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον Μελέτιο Σταματόπουλο. Ως ελέχθη οι μηχανές ήταν ατμοκίνητες και το εργοστάσιο απασχολούσε 40 εργαζομένους. Το εργοστάσιο Σταματοπούλου υπεστήριζε εργολαβικώς τεχνικά έργα και κατασκεύαζε μεταλλικά προϊόντα.

Ο Μ. Σταματόπουλος ήταν διπλωματούχος μηχανικός και αρχιτέκτων από τα Βίλλια Αττικής. Φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και είχε αναλάβει για κάποιο χρονικό διάστημα την διεύθυνση των μεταλλουργείων στο Λαύριο. Η τεχνική κατάρτισή του από εκεί τον ώθησε να μεταβεί το 1882 στον Βόλο για να δραστηριοποιηθεί. Mε στόχο την ενίσχυση των μεγελεπήβολων τεχνικών έργων, ίδρυσε το μηχανουργείο. Εστιάζοντας στην ανάγκη βελτίωση της γεωργίας στους απέραντους κάμπους της Θεσσαλίας, το εργοστάσιο Σταματόπουλου έγινε γνωστό το 1890 όταν εισήγαγε το σιδερένιο «θεσσαλικό άροτρο» και την αλωνιστική μηχανή. Η άγνοια των Θεσσαλών αγροτών του 19ου αιώνα τους ώθησε να χαρακτηρίσουν τα τεχνολογικά αυτά επιτεύγματα ως «κατάρα του Θεού». Ήδη όμως ο άνθρωπος βρισκόταν στο κατώφλι του 20ου αιώνα, γεγονός το οποίο σήμαινε ότι η ανθρώπινη ζωή εισερχόταν σε μια νέα τροχιά. Οι καινοτομίες του συνέδραμαν στην ραγδαία αύξηση της παραγωγής, εκμοντερνίζοντας τα μέσα καλλιέργειας. Το 1904 ο Σταματόπουλος ίδρυσε στην Πορταριά εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού.

Ακολούθησε στο Βόλο εποχή σημαντικής βιομηχανικής αναπτύξεως. Μαζί με τα μηχανουργεία του Σταματόπουλου αναφύονται υφαντουργεία, καπνοβιομηχανίες κ.α. Η ραγδαία και καθοριστική δε ανάπτυξη ανεστάλη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους σεισμούς του 1955 και η οικονομία του Βόλου καταρρακώθηκε.

3155
Μηχανουργείο Σταματόπουλου (Αρχείο Ζήμερη)
4 4
Επίσκεψη του Ελευθερίου Βενιζέλου στο εργοστάσιο Σταματόπουλου. Μάιος 1931 (Αρχείο Ζήμερη)
erg4 4
Εργάτρια στο εργοστάσιο Σταματόπουλου (Αρχείο Ζήμερη)

01 3
Διαφήμιση της Χαλυβουργίας Σταματόπουλου. Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι
Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!