Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Σουηδίας ανέλαβε την έρευνα σχετικά τις πτήσεις, χωρίς άδεια, μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τρία πυρηνικά εργοστάσια της χώρας την Παρασκευή, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση, που εκδόθηκε σήμερα.

KEN 728X100 2

Περιπολίες

Η αστυνομία στη Σουηδία ανέπτυξε περιπολίες και ελικόπτερα στην πυρηνική μονάδα στο Φόρσμαρκ, προκειμένου να καταδιώξει ένα drone που εθεάθη να πετάει πάνω από το εργοστάσιο την Παρασκευή, όμως δεν κατάφερε να προλάβει το μη επανδρωμένο όχημα.

Η αστυνομία ανέφερε πως το drone ήταν μεγάλο σε μέγεθος και μπορούσε να πετάξει παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στη μονάδα Φόρσμαρκ.

Καλύπτουν το 30%

Επιπλέον, η Υπηρεσία Ασφαλείας έκανε σήμερα γνωστό ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν, επίσης, σε άλλα δύο πυρηνικά εργοστάσια, στο Όσκαρσαμν και το Ρίνγκχαλ. Περίπου το 30% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της Σουηδίας καλύπτεται από τις τρεις αυτές μονάδες.

Τα περιστατικά έλαβαν χώρα μία ημέρα αφότου ο σουηδικός στρατός ξεκίνησε περιπολίες στη μεγαλύτερη πόλη της νήσου Γκότλαντ, στη Βαλτική, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και μιας πρόσφατης ανάπτυξης ενός ρωσικού αποβατικού σκάφους στη Βαλτική.

Αύξηση απειλών

«Σε γενικές γραμμές, οι απειλές ασφαλείας εναντίον της Σουηδίας έχουν αυξηθεί, ιδίως στον τομέα των πληροφοριών», επισήμανε η Υπηρεσία Ασφαλείας σε ανακοίνωσή της.