ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακρίβεια στην Ελλάδα… από το χωράφι μέχρι το ράφι!

poliths fwto

«Αλί στα Μαρτοκλάδευτα και στ’ Απριλοσπαρμένα» λέει ο θυμόσοφος λαός μας… Κρίμα δηλαδή για τα δέντρα που κλαδεύτηκαν Μάρτη και στα σπαρτά που μπήκαν τον Απρίλη, καθώς δεν αναμένεται να έχουν απόδοση.

KEN 728X100

Η παροιμία ταιριάζει «γάντι» στη περίπτωση του ήδη ταλαιπωρημένου ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, μέσα στο πληθωριστικό κύμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και τον επηρεάζει σφόδρα, συνεπώς επιδρά και στις τσέπες παραγωγών και καταναλωτών. Το κερασάκι στη τούρτα ήρθε σήμερα με την παραίτηση-καρατόμηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο τέως Υπουργός, που δεν είχε άλλωστε ιδιαίτερη σχέση με τον πρωτογενή τομέα, καρατομήθηκε λόγω του θαυμασμού που επέδειξε σε κομματική σύσκεψη στη Σπάρτη προς το νυν Δήμαρχο κο. Δούκα, πρώην Υπουργό της Ν.Δ. επί Κώστα Καραμανλή. Ο λόγος του θαυμασμού ήταν η χωρίς έλεγχο κατανομή οικονομικών αποζημιώσεων αφού «στις φωτιές της Ηλείας μοιράστηκαν σακκούλες με λεφτά σε όποιον μιλούσε ελληνικά», όπως οι ίδιοι ανέφεραν.  Παρά λοιπόν  τη καταστροφή και τον θάνατο από τις πυρκαγιές στην Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα το 2007, φάνηκε ότι οι λεφτοσακκούλες ήταν καλό μέτρο για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τότε, σύμφωνα με την αντίληψη των στελεχών της. Εντωμεταξύ στην Ελλάδα το 2007 έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές 84 άνθρωποι εκ των οποίων οι 63 μόνο τον Αύγουστο στην Ηλεία. Πάσα ομοιότητα με την αντίληψη του κόμματος σχετικά με τα πρόσφατα φαινόμενα στην Αττική Οδό, είναι όντως αποδεκτή. Πάσα σύγκριση με το σχετικά πρόσφατο τραγικό παράδειγμα στο Μάτι το 2018 σαφώς και είναι εύλογη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρέλειψαν να αναφέρουν το όνομα του τότε Πρωθυπουργού. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε!

 Η απομάκρυνση λοιπόν του μέχρι πριν λίγες ώρες επικεφαλής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη θέση του, είναι δεδομένο ότι έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον αγροδιατροφικό τομέα. Οποιοσδήποτε νέος αναλάβει θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής, που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες. Ποιες όμως οι μέχρι τώρα ενέργειές του για τη καλπάζουσα ακρίβεια σε αγροεφόδια που σχεδόν διπλασιάζει το κόστος παραγωγής, ενώ αν υπολογιστεί και η αύξηση στην ενέργεια το κόστος εκτινάσσεται στο πολλαπλάσιο για τους παραγωγούς; Ποιες οι ενέργειές του για τον μιμητισμό και για τις παραγωγικές αδυναμίες της χώρας που κλονίζουν τη διατροφική της αυτάρκεια; Ποιες άραγε οι ενέργειές του στο ζήτημα της παραγωγής ενέργειας από αγρότες ώστε να καλύψουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος; Ποια η κριτική του κόμματός του στα αποσπασματικά μέτρα που ανακοίνωσε προχθές μήπως και αποφύγει τα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς; Αλλά περί αυτών δεν δέχθηκε μέχρι τώρα καμία «επίπληξη» ούτε από τον Πρωθυπουργό, ούτε και από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος του και Υπουργό Ανάπτυξης, κο. Γεωργιάδη ο οποίος για σήμερα μας επιφύλαξε νέα έκπληξη, καθώς δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα γιατί θα κινδυνεύσει η ελληνική οικονομία.  Άλλωστε προηγήθηκε η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών προ τριημέρου, του κου. Σκυλακάκη, που εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι αυτοκίνητα έχουν μόνο οι πλούσιοι οπότε για να μην ωφεληθούν αυτοί δεν υπάρχει λόγος να μειωθούν οι ειδικοί φόροι καυσίμων. Δεν σκέφτηκε καν ότι οι πιο αδύναμοι πολίτες έχουν και τα πιο κοστοβόρα ενεργειακά αυτοκίνητα λόγω παλαιότητας. 

Η κυβέρνηση λοιπόν έχει αποτύχει σε πάρα πολλά μέτωπα και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ευκαιριακά, χωρίς σχέδιο. Στην αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ηγετική ομάδα της, το μόνο που ονειρεύονται και σχεδιάζουν με σοβαρότητα είναι οι αρμοί της εξουσίας και ο έλεγχος ανεξάρτητων εξουσιών και αρχών του κράτους. Απόδειξη η πρόσφατη δήλωση της κας. Τασίας Χριστοδουλοπούλου που ανέφερε «να μπούμε σε όλους τους θεσμούς του κράτους με τους δικούς μας ανθρώπους» ώστε  «να μπορούμε επί τόπου να τους επηρεάζουμε». Η πατρίδα χρειάζεται άμεσα άλλες λογικές που θα εμπνέονται από τη σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία, ώστε να χτιστεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εκτελέσει μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. 

Μόνη ρεαλιστική λύση για τη χώρα και για τον πρωτογενή τομέα φαντάζει λοιπόν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής. Ο νέος Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, μέσω των συλλογικών σχημάτων και αναφέρθηκε ειδικά στη παραγωγή ενέργειας από αγρότες και κτηνοτρόφους μέσω συλλογικών σχημάτων, που δεν είναι άλλα από τις ενεργειακές κοινότητες. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. «Οι ανισότητες καλπάζουν, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι πολιτικές πρέπει να είναι συγκροτημένες» ανέφερε πρόσφατα, ενώ παράλληλα ασκεί μια πρωτόγνωρα ορθολογική πολιτική, που μπορεί να ενοχλεί τη Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, εμπνέει όμως σταδιακά τους πολίτες.  Η πολιτική επιστρέφει!

Αντώνης Πολίτης

Κοινωνικός Επιστήμονας – Οικονομολόγος

Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. 2015

error: Content is protected !!