ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γ. Σύρος: «Ας αποδομήσουμε τους αποδομητές της Ιστορίας» – Με επιτυχία διεξήχθη η βιβλιοπαρουσίαση του συγγραφέα [εικόνες]

ΣΥΡ

Με επιτυχία διεξήχθη η παρουσίαση του βιβλίου «Η εθνική συνείδηση ως έννοια και ως αντίληψη στον αρχαίο ελληνικό κόσμο» του συγγραφέα Γεωργίου Σύρου το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στον Βόλο. Συγκεκριμένα, πλήθος κόσμου παρέστη στην ελληνογαλλική σχολή «Άγιος Ιωσήφ». Την εκδήλωση άνοιξε ο πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Δημοκρατία» Δημήτριος Παπαγεωργίου.

KEN 728X100

Στο βήμα προσήλθε ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Γεώργιος Σύρος τονίζοντας τη σημασία της γλώσσας ως βασικού παράγοντα διατηρήσεως της εθνικής συνειδήσεως ενώ ακολούθως πραγματοποίησε μία συνοπτική περιγραφή του βιβλίου. Τόνισε ότι «συνιστά μια προσπάθεια ανασυνθέσεως του εθνικού ιστορικού βίου, ο οποίος πλήττεται από την μετανεωτερική ιστοριογραφία αφού αυτή προσπαθεί να περικόψει και να αποδομήσει την ιστορική μας συνέχεια. Στόχος του βιβλίου είναι να αποδομηθεί το αφήγημα των αποδομητών», υπογράμμισε.

 Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Δικηγόρος – Ειδικός Σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Γεώργιος Κοτλίδας, απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας την αξία της εθνικής μνήμης σε μια εποχή που αμφισβητούνται όλα. Στην συνέχεια η συγγραφεύς, Ιστορική Ερευνήτρια, Πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ», γραμματέας του Γλωσσικού Ομίλου Βόλου, Πρόεδρος του  ιστορικού σωματείου «Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ» Χρυσούλα Κοντογεωργάκη τόνισε πως το σύγγραμμα συνιστά ένα έργο υψηλής αισθητικής και επιστημονικής αξίας, προτρέποντας σε όλους να το προμηθευτούν. Ο Πρόεδρος του Μορφωτικού, Πολιτιστικού, Εξωραϊστικού Συλλόγου «Η Όθρυς» Ευστάθιος Πολυμέρου εξεφώνησε έναν σύντομο και περιεκτικό λόγο για τον συγγραφέα και το βιβλίο, επισημαίνοντας την σημασία της εθνικής μνήμης. Τον λόγο στην συνέχεια έλαβε ο Δικηγόρος, Γραμματεύς της Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας, με συνεχή και μαχητική αρθρογραφία γύρω από εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα Πέτρος Νικολού, δίνοντας το δικό του στίγμα όσον αφορά την αξία της γλώσσας ως απαραιτήτου συνεκτικού στοιχείου της εθνικής κοινότητας.

            Η έκπληξη στην εκδήλωση ήταν η παρέμβαση της διεθνούς φήμης παίκτριας αρχαίας λύρας Λίνας Παλερά, η οποία συνόδευσε μουσικά την ανάγνωση αποσπασμάτων από την βαλκανιολόγο Κατερίνα Κοντομέρκου.

            Ο ιστορικός ερευνητής-συγγραφεύς Δημήτριος Ευαγγελίδης συνεχάρη τον συγγραφέα Γ. Σύρο καθώς όπως τόνισε «στις μέρες μας είναι εξαιρετικά σπάνιο και αρκετά δύσκολο να συναντήσεις νέους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με ανάλογα σοβαρά και περίπλοκα ζητήματα. Το βιβλίο του Γιώργου Σύρου αποτελεί μια πραγματική όαση στην πνευματική έρημο στην οποία έχει περιέλθει η ελλαδική κοινωνία.»

            Την εκδήλωση έκλεισε ο Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με Γνωστικό Αντικείμενο «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Πολιτισμού και Θεσμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Βασιλειάδης ο οποίος με την στεντόρεια φωνή του κατέδειξε την πνευματική ένδεια αλλά και τον διάχυτο εθνομηδενισμό που έχει παγιωθεί στα Πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε έχουν παρεισφρήσει στον ακαδημαϊκό χώρο ιστορικοί αναθεωρητές οι οποίοι προσπαθούν να πλήξουν την εθνική μας ιστορική συνέχεια και αυτοσυνειδησία. Τόνισε ότι το βιβλίο του Γ. Σύρου θα έπρεπε να ενταχθεί στην εκπαιδευτική ύλη μαθητών και φοιτητών, αν ληφθεί ειδικώς υπόψη ότι έχουν εισδύσει αμφιβόλου ιστορικής αξίας εθνομηδενιστικά αναγνώσματα.

IMG 8886
Ο δημοσιογράφος της εφημ. “Δημοκρατία” Δημήτριος Παπαγεωργίου
κξ
Ο συγγραφέας Γεώργιος Σύρος
IMG 8939
Ο Δικηγόρος Γεώργιος Κοτλίδας
IMG 8954
Η συγγραφέας και Πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας “ΌΘΡΥΣ” Χρυσούλα Κοντογεωργάκη
IMG 8957
Ο Πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου “Η ΌΘΡΥΣ” Ευστάθιος Πολυμέρου
IMG 8968
Ο Δικηγόρος Πέτρος Νικολού
IMG 8981
Η βαλκανιολόγος Κατερίνα Κοντομέρκου και η λυρίστρια Λίνα Παλερά
IMG 9009
Ο συγγραφέας Δημήτριος Ευαγγελίδης
IMG 9013
Ο Επίκουρος Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Νικόλαος Βασιλειάδης
φ
IMG 8880
error: Content is protected !!