ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μάρτης γδάρτης… – Χιονίζει στο Πήλιο – Στους -5 βαθμούς η θερμοκρασία [εικόνα]

xionia

Η λαϊκή φαντασία έδωσε στο Μάρτιο ένα σωρό παρατσούκλια, όπως Ανοιξιάτης (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Γδάρτης, Παλουκοκάφτης Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος (για το ευμετάβλητο του καιρού), Βαγγελιώτης (λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού), Φυτευτής, και άλλα δηλωτικά της φυσιογνωμίας του, που έχουν σχέση με ιδιότητες ή πράξεις που του αποδίδονται…

KEN 728X100


Τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται μέσα στις παραδόσεις και τις παροιμίες που έπλασε ο λαός για να εξηγήσει τις απότομες μεταβολές του καιρού ή τις βαρυχειμωνιές που παρατηρούνται μέσα στο Μάρτη και που πάντα είναι επικίνδυνες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία. 


«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης, τα παλιά παλούκια καίει, τα καινούργια ξεριζώνει». στην οποία και χρωστάει τα παρατσούκλια γδάρτης και παλουκοκάφτης. Για τις μεγάλες του παγωνιές λένε: «Τον Μάρτη χιόνι βούτυρο, μα σαν παγώσει μάρμαρο». Eνώ για την αντιμετώπιση του κρύου άλλες παροιμίες συμβουλεύουν: «Φύλλα ξύλα για το Μάρτη να μην κάψεις τα παλούκια».

Όλα αυτά τα γνωμικά και οι παροιμίες επιβεβαιώνονται πλήρως και φέτος στη Μαγνησία, αφού σήμερα 1η Μαρτίου το σκηνικό του καιρού έχει μετατραπεί σε άκρως χειμερινό. Η θερμοκρασία στο Πήλιο φτάνει στις 07.45 το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Χάνια χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, με οχήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας να επιχειρούν συνεχώς.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!