Βόλος: Καρέ καρέ η υποδοχή της Παναγίας Βουρλιώτισσας στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας [εικόνες]

276030552 5139571732748847 6451819752684229368 n

Την ιερή εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας υποδέχθηκαν χθες το απόγευμα στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ν.Ιωνίας Βόλου, πιστοί και εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου.Η εικόνα έφτασε στον ναό με όχημα του Στρατού, ενώ άγημα απέδωσε τιμές. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές Θαν. Λιούπης και Κων. Μαραβέγιας, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και η πρ. υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Τη δοξολογία τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

KEN 728X100

Σύμφωνα με τη μικρασιατική παράδοση η Ιερά αυτή Εικόνα βρέθηκε τυχαία από έναν βοσκό. 
Ο βοσκός πήγαινε τα ζώα του (γίδια) σε ένα χωράφι όπου υπήρχαν βουρλιές (βούρλα). 
Κάποια στιγμή ένα γίδι αποκόπηκε από το κοπάδι και όταν επέστρεψε ο βοσκός παρατήρησε ότι είχε βρεγμένα γένια. 
Την επόμενη μέρα χωρίς τα ζώα αυτή τη φορά ο βοσκός πήγε πάλι στο χωράφι να βρει το μέρος με το νερό ώστε να το ανοίξει και να πίνουν από εκεί όλα τα ζώα του, όμως ψάχνοντας και μη μπορώντας να βρει την πηγή ανακάλυψε την εικόνα της Παναγίας. 
Στο σημείο εκείνο φτιάχτηκε ένα μικρό εκκλησάκι της Ευρέσεως και δίπλα η μεγάλη εκκλησία όπου μέσα εκεί φυλασσόταν η εικόνα. Το 1922 μετά τις 15 Αυγούστου, οι Τούρκοι μπήκαν στα Βουρλά και τα κατέστρεψαν, βεβήλωσαν, έκλεψαν και στο τέλος έκαψαν την εκκλησία. 

Άγνωστο πως και από ποιον η εικόνα όμως βρέθηκε τελικά στην Νέα Φιλαδέλφεια.
Σώζεται μάλιστα και η εξής ιστορία: «Ένας Βουρλιώτης ονόματι Παναγιώτης είχε αμφιβολίες για το αν αυτή είναι η εικόνα. Το βράδυ στον ύπνο του φανερώθηκε η Παναγία λέγοντάς του: Παναγιώτη παιδί μου γιατί δεν με πιστεύεις, είμαι η Βουρλιωτίνα. Η Εικόνα της Παναγίας υπέστη φθορές από ακόμα μία φωτιά η οποία συνέβη την παραμονή της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο και ανήμερα της επετείου των εγκαινίων της εκκλησίας. Το ασημένιο κάλυμμα τοποθετήθηκε στη Φιλαδέλφεια ως ευγνωμοσύνη προς την Παναγία τους από μία Βουρλώτισσα η οποία πήρε κάποιο σεβαστό ποσό από το ταμείο ανταλλαξίμων μετά την καταστροφή». 
Η Εικόνα της Παναγίας έχει επιτελέσει πληθώρα θαυμάτων και αποτελεί σήμερα σημαντικό πόλο έλξης για τους Χριστιανούς, Μικρασιάτες αλλά και μη.
Ο εορτασμός της Ιερής Θαυματουργού εικόνας της Θεοτόκου που είναι του τύπου της Οδηγήτριας, η οποία φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα από το έτος 1927, οπότε και μεταφέρθηκε από τα μαρτυρικά Βουρλά της Μικράς Ασίας, πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Δείτε εικόνες:

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση

Εικόνες: Ηλίας Σακελλάρης

error: Content is protected !!