Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης

apochorisi sok i elena antonopoulou tous ta vrontixe sti mouri didaskontas axioprepia

Της διεθνολόγου Ελενας Αντωνοπούλου

KEN 728X100

Τον Οκτωβριο του 2023 θα διενεργηθούν εκλογές στους Δήμους και στις Περιφερειες . Όσοι εκλεγούν θα είναι στο τιμόνι των Δήμων και των Περιφερειών για την επόμενη πενταετία . Το ποσοστό εκλογής του πρώτου συνδυασμού θα είναι στο 43% . Ένα υπαρκτό πρόβλημα, που αφορά τις κοινωνίες, τους πολίτες, τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό, συνδέεται με τον ρόλο που διαδραματιζει η τοπική αυτοδιοίκηση . Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πιεστικό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικότερα στις ευρωπαϊκές .

Είναι το πρόβλημα της κρίσης της πολιτικής, της μείωσης της αξιοπιστίας της ως διαδικασίας συμμετοχής των πολιτών στις υποθέσεις που τους αφορούν. Και εδώ υπάρχει η αντίθεση , με τις κεντρικες εκτελεστικές εξουσίες, όπου βρίσκονται οι συγκεντρωτικές διοικήσεις με τις πολλές και συχνά πολυδαίδαλες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που μοιάζουν απόμακρες και ταυτόχρονα αποκρουστικά απεχθείς για τους πολίτες. Η επιστροφή λοιπόν της πολιτικής στο προσκήνιο και η επανασύνδεσή της με τους πολίτες, προϋποθέτει τη συλλογική έκφραση και τη δράση της κοινωνίας. Και η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών σε κρίσιμες αποφάσεις, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος μιας συνολικής μεταρρύθμισης, με πρωτογενές κύτταρο την τοπική αυτοδιοίκηση.Γεγονος είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυτο έχει γίνει πράξη ομως υπάρχει ακόμη δρόμος.

Η αναβίωση κατά κάποιο τρόπο της Εκκλησίας του Δήμου και η αυθεντική δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών προϋποθέτουν απαραίτητα στη νέα εποχή την ολόπλευρη ενίσχυση των θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης . Οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης διακρίνονται από την κεντρική εξουσία, ως προς το ότι διαφοροποιούνται από μια παγερή και απόμακρη κεντρική εξουσία, αλλά και γιατί συνδέονται με την καθημερινή ζωή και τη συμβίωση των πολιτών. Παρά τα βήματα εκσυγχρονισμού που υπήρξαν η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η αυτοδιοίκηση είναι προέκταση της κεντρικής εξουσίας, ένας από τους μηχανισμούς του κράτους που ασκεί δημόσια διοίκηση. Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι αυτή η αντίληψη δεν είναι συμβατή με τον ευρωπαϊκό χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης που κατοχυρώνει στα άρθρα 2, 3, 7 και 8 την «πολιτική και οικονομική αυτοτέλεια στις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, που τους επιτρέπει να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται ένα σημαντικό μέρος των δημοσίων υποθέσεων υπό ιδίαν ευθύνην και προς το συμφέρον του τοπικού πληθυσμού.

Μια σειρά άλλων οδηγιών και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν για την υποχρέωση των κρατών-μελών να εκχωρούν εξουσίες στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων, με βάση τις οποίες θα εκχωρούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι από την εκτελεστική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να καθίσταται αυταρκης και αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται . Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποκτήσει αποκλειστικά δικούς της πόρους, ανεξάρτητους και αυτόνομους από την Κεντρική Διοίκηση, οι οποίοι θα της επιτρέπουν, όχι μόνο να καλύπτει τις λειτουργικές της δαπάνες, αλλά και να ανταποκρίνεται στη διεύρυνση των ουσιαστικών της αρμοδιοτήτων ως οργάνου λαϊκής συμμετοχής και προγραμματισμού, στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι η μεγάλη επιταγή της νέας εποχής.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!