ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΑΕΔ: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν επίδομα & κάρτα ανεργίας, νέα «bonus» 300 και 200 ευρώ

OAED WEB 8 3 4

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αναστολής μέχρι και περικοπής του επιδόματος καθώς και της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ θα βρεθούν σοι άνεργοι δεν αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ψάχνουν για δουλειά καθώς και όσοι άνεργοι δεν αποδέχονται εργασία σε τομείς που δεν έχουν σχέση με την ειδικότητά τους και προσφέρουν πολύ χαμηλές αμοιβές.

KEN 728X100

Συγκεκριμένα αντιμέτωποι με την απώλεια των επιδομάτων ανεργίας ύψους 407 ευρώ θα βρεθούν περίπου 212.000 δικαιούχοι, οι οποίοι θα αρνηθούν για τρίτη φορά θέση εργασίας που χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις τους, την πρόσφατη αμοιβή τους και τον τόπο εργασίας.

Ο άνεργος θα διαγραφεί για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ, ενώ θα διακόπτεται και η καταβολή του επιδόματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, θα διαγράφεται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για έξι μήνες και θα διακόπτεται η καταβολή επιδόματος, αν ο άνεργος αρνηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Οι διαγραφέντες από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα χάνουν ωφελήματα όπως:

μοριοδοτήσεις σε ΑΣΕΠ και κοινωφελή εργασία,
κοινωνικό τουρισμό,
κατασκηνωτικό επίδομα,
δωρεάν μετακίνηση με δημόσια μέσα μεταφοράς,
ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρα κ.ά.
Η διακοπή της καταβολής επιδόματος και η διαγραφή από το μητρώο δεν επηρεάζουν τα ωφελήματα που έχουν σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης.

Δυο νέα μπόνους

Τη χορήγηση δύο «μπόνους»/επιδομάτων μέχρι 300 ευρώ σε ανέργους, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», το οποίο δόθηκε για δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα.

Eιδικότερα, ένας από τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου είναι να βοηθηθούν οι άνεργοι – και ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι – στο να βρουν δουλειά, με νέα ψηφιακά εργαλεία, και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία.

Σε αυτά τα πλαίσια, προβλέπεται bonus 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών, οι οποίοι καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Επίσης, προβλέπεται –για πρώτη φορά– η χορήγηση Επιδόματος Εργασίας, που αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας και θα καταβάλλεται σε όσους ανέργους βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του κανονικού επιδόματος ανεργίας, έως και τη λήξη της.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι άνεργοι βρουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματος, δηλαδή ένα ποσό άνω των 200 ευρώ (αφού το επίδομα ανεργίας σήμερα είναι 407 ευρώ) για όσο διάστημα υπολείπεται μέχρι τη λήξη της περιόδου καταβολής του.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση

Πηγή: Dnews.gr

error: Content is protected !!