ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Γ.Βαρουφάκης αποκλειστικά στο TheNewspaper.gr: Συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ μόνο με προεκλογική σύγκλιση

5975b3b41dc524d9558b469b

Υπέρ της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μόνο με προεκλογική σύγκλιση τάσσεται ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο TheNewspaper.gr και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη. Παράλληλα, αναφέρεται στο ζήτημα της ακρίβειας, της πολεμικής σύρραξης Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και για την πολιτική του οντότητα, καταγγέλοντας δολοφονία χαρακτήρα από τα ΜΜΕ.

KEN 728X100 2

Το μείζον θέμα της εποχής είναι η ακρίβεια. Το ράλι στις ανατιμήσεις των προϊόντων δε λέει να σταματήσει. Έχοντας θητεύσει στο Υπουργείο Οικονομικών και έχοντας τεράστια εμπειρία ως οικονομολόγος ποιες είναι οι λύσεις που θα προτείνατε να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει το κύμα της ακρίβειας, που κάνει εκατοντάδες προϊόντα να φαντάζουν μακρινά για το ευρύ φάσμα των πολιτών;

Σε μια χώρα με συντελεστή ΦΠΑ στο εξωφρενικό 24% η προφανής απάντηση είναι: Να πέσει τώρα στο 15%, με τον μεσαίο συντελεστή να μειώνεται στο 8% ενώ για πρώτες ύλες του επισιτιστικού τομέα (λιπάσματα γεωργών, ζωοτροφές κλπ) να πάει στο 0%. Πέραν αυτού, από καιρό έπρεπε να μπουν σ’ ένα παπούτσι τα δυο πόδια των ιδιοκτητών σουπερμάρκετ – ενός καρτέλ του οποίου τα ποσοστά κέρδους είναι από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ. Π.χ. να μηνυθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις γκανγκστερικές πρακτικές με τις οποίες εκμεταλλεύονται τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές. Τέλος, όσον αφορά τις τιμές, η πιο σημαντική αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 50% πάνω του μέσου κόστους, φέρνοντας σε απόγνωση μικρομεσαίους και νοικοκυριά, απαιτείται κατάργηση του ψευτο-Χρηματιστήριου Ενέργειας και άμεση επιβολή μέγιστης τιμής και ελάχιστης παραγωγής ρεύματος ξεχωριστά για κάθε εργοστάσιο παραγωγής (ανάλογα με το κόστος του και τις δυνατότητές του). Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει μερική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος – δηλαδή, δανείζεται το κράτος από την τρόικα (μιας και το ταμείο είναι μείον) για να επιδοτεί τους ολιγάρχες παραγωγούς. Αυτό το σκάνδαλο πρέπει να σταματήσει σήμερα.

Τέλος, τίθεται το ζήτημα της ενίσχυσης των εισοδημάτων. Όταν η ακρίβεια χτυπά τα βασικά αγαθά ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μη προνομιούχοι έχουν ανάγκη για μόνιμες αυξήσεις των πενιχρών τους εισοδημάτων. Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει έκτακτο επίδομα, δηλαδή φιλοδώρημα! Όταν το πορτοφόλι όσων ζουν με τον κατώτατο μισθό ή από κοινωνικά επιδόματα ροκανίζεται καιρό τώρα από τον πληθωρισμό, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων. Αυτό προτείνει το ΜέΡΑ25 – την μοναδική λογική, δίκαιη παρέμβαση στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Μαζί με την ακρίβεια, άνοιξε ο φάκελος της Ενέργειας. Ποιο είναι το μοντέλο που προτείνει το ΜέΡΑ25; Που πρέπει να στραφεί η χώρα;

Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΜέΡΑ25 για μια Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση, οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που μεσοπρόθεσμα θα έχει απεξαρτητοποιηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, λιγνίτη) και θα έχει μετατραπεί σε χώρα που εξάγει καθαρή ενέργεια μέσα από τον συνδυασμό: Φωτοβολταϊκών στις ταράτσες (κι όχι στους αγρούς), πλωτών ανεμογεννητριών (καμία ανεμογεννήτρια στις βουνοκορφές ή στα νησιά), και παραγωγή υδρογόνου (που θα γίνει το ντίζελ του μέλλοντος) από την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια. Όλα αυτά παράλληλα με εξοικονόμηση ενέργειας μέσω μόνωσης, εξηλεκτρισμού των μεταφορών και από-μεγέθυνση δραστηριοτήτων (π.χ. τσιμεντοποίηση) που πλήττουν τόσο την ποιότητα ζωής των ανθρώπων όσο και το περιβάλλον.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής. Εκτιμάτε ότι θα προκύψει κυβέρνηση στη χώρα ή θα χρειαστεί νέα προσφυγή στις κάλπες;

Δεν είναι απαραίτητο να ξαναπάμε στις κάλπες, καθώς τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) κάλλιστα θα μπορούσαν να συνεργαστούν – έτσι κι αλλιώς δεν τους χωρίζουν τόσα πολλά, ανεξάρτητα από τις κοκορομαχίες τους. Όμως, μια τέτοια συγκυβέρνηση θα απαιτούσε πρωθυπουργό εκτός του Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσίπρα. Για αυτό τον λόγο κι οι δυο τους θα μας τρέξουν στις κάλπες ξανά μπας και καταφέρει ένας από τους δυο τους να επιστρέψει στο Μαξίμου.

Ποια στάση θα τηρήσει το ΜέΡΑ25 μετεκλογικά; Θα απαντήσετε θετικά σε κυβερνητική συνεργασία και αν ναι ποιες είναι οι διαχωριστικές σας γραμμές και οι συνομιλητές σας;

Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν απαντήσω, να θυμίσω ότι το ΜέΡΑ25 δεν το φτιάξαμε για να γίνουμε υπουργοί αλλά για να φέρουμε αλλαγές που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν. Για να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές πρέπει να έχουν συμφωνηθεί πριν τις εκλογές – καθώς, όπως καταλαβαίνετε, μετά την Κυριακή των εκλογών, μέσα σε μια-δυο μέρες σοβαρή σύγκλιση επί σοβαρών πολιτικών δεν νοείται. Για αυτό εμείς, το ΜέΡΑ25, έχουμε προσεγγίσει τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. δική μας πρόσκληση για διάλογο όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς και το ιδιωτικό χρέος – στην οποία δεν ανταποκρίθηκαν. Θυμίζω ακόμα τις καθαρές και καλοπροαίρετες ερωτήσεις που έθεσα στον κ. Τσίπρα σε αυτή την κατεύθυνση μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής, π.χ. «Αφού ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμφωνείτε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει ξανά την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο;», ή «Αφού ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για το φιάσκο της διαχείρισης του χιονιά από την εταιρεία που έχει την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ, συμφωνείτε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα πρέπει να την πάρει υπό δημόσιο έλεγχο μόλις λήξει η τρέχουσα σύμβαση;». Πιο πρόσφατα έστειλα επιστολή στον κ Τσίπρα ρωτώντας: «Θέλετε να συντονίσουμε τις αντιπολεμικές μας δράσεις;» Ήταν καθαρές ερωτήσεις που παραμένουν εκκωφαντικά αναπάντητες.

Το μόνο συμπέρασμα είναι το εξής: Δεν θέλουν διάλογο για το τι πρέπει να γίνει. Θέλουν μόνο τις ψήφους μας για να ξαναγίνουν εκείνοι οι κυβερνώντες εκ μέρους της ίδιας ολιγαρχίας – με αντάλλαγμα κάποια υπουργεία που δεν μας ενδιαφέρουν. Άρα, εν συντομία, όχι – δεν θα απαντήσουμε θετικά στις προτάσεις τους για συγκυβέρνηση.

Θα λέγατε ότι είστε μία παρεξηγημένη πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα;

Όχι, δεν το νιώθω αυτό. Μιλώντας στο δρόμο με κόσμο, ακόμα και με ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αισθάνομαι πως – ακόμα κι αν διαφωνούν – ξέρουν καλά ότι έκανα εκείνο που είχα πει ότι θα κάνω, και για το οποίο είχαμε λαϊκή εντολή. Η απογοήτευση του κόσμου αφορά το γεγονός ότι εκείνο που προσπάθησα να κάνω δεν έγινε. Κατανοούν, όμως, πως δεν έγινε λόγω των επιλογών του τότε πρωθυπουργού. Όσο για την δολοφονία του χαρακτήρα μου από τα ΜΜΕ της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και πολιτικών αντιπάλων που υπέγραψαν δουλικά τα μνημόνια για να «σώσουν» τη χώρα, το μίσος τους το φοράω στο πέτο μου ως μετάλλιο τιμής – όπως δηλώνω από την 6η Ιουλίου 2015.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!