ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Είναι η πολιτική γένους θηλυκού ;

271531274 464035391854105 6456851231371552858 n 455x250 1

Της Έλενας Αντωνοπούλου

KEN 728X100

Έχουν δοθεί πολλοί αγώνες και έχει χυθεί πολύ μελάνι για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική καθώς τόσο οι γυναικείες οργανώσεις έχουν παλέψει και παλεύουν για μια δίκαιη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, ενώ και στον ακαδημαϊκό χώρο έχουν διεξαχθεί κατ’ επανάληψη επιστημονικές έρευνες και έχουν εκπονηθεί αναρίθμητες μελέτες και αναλύσεις για το θέμα αυτό. Η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η συνακόλουθη «ισορροπία ισχύος» των φύλων αποτελεί πλέον μια αναγκαία συνθήκη για την ισορροπία του παγκόσμιου συστήματος και την προώθηση της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν θα σας κουράσω με νούμερα και ποσοστά . Γνωριζετε άλλωστε όλοι ότι υπάρχει ποσοστωση συμμετοχης των γυναικών σε όλα τα ψηφοδέλτια . Όμως παρα την ευνοϊκή νομική θέση των γυναικών,η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συνδέεται στενά και με τη φύση των εκλογικών συστημάτων και των στρατηγικών, που τα κόμματα υιοθετούν απέναντι στις γυναίκες. Έχει αποδειχτεί ότι τα πιο αναλογικά και μικτά εκλογικά συστήματα (όπως αυτά που υπάρχουν σε πολλές χώρες της Β. Ευρώπης), με ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό προτίμησης, διευκολύνουν την ανάδειξη γυναικών υποψηφίων. Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (γυναίκες) υπο-αντιπροσωπεύεται στα κέντρα χάραξης πολιτικής .

Η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην Ελλάδα παρατηρείται στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε σχέση με το εθνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα. Όμως και στην περίπτωση της αυτοδιοίκησης, από τα ευρήματα του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης (αιρετές περιφέρειες), διαπιστώνουμε πως, αν και πρόκειται για ένα νεοσύστατο θεσμό που θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται από νέα δεδομένα όπως η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών, παρ’ όλα αυτά η εκπροσώπηση των γυναικών είναι αρκετά χαμηλή. Όσο και αν ακούγεται περίεργο αποδεδειγμενα οι γυναίκες αποτελούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα «θύματα» του πολιτικού bullying. Φαινόμενα «εξαναγκασμού» και «εκφοβισμού» που συνήθως είναι λεκτικού χαρακτήρα Είναι σύνηθες στο «παιχνίδι» του πολιτικού bullying, ο δρών ή οι δρώντες να έχουν τα χαρακτηριστικά του «πολιτικού νταή» και οι συμπεριφορές τους να εκπορεύονται αφενός από την μη αποδοχή της διαφορετικότητας του πολιτικού αντιπάλου και αφετέρου από την αδυναμία άρθρωσης ενός πειστικού πολιτικού λόγου με επιχειρήματα και προτάσεις. Άλλη μια σημαντική παράμετρος στη διαδικασία αποκλεισμού της γυναίκας από την πολιτική, είναι ο ρόλος της ίδιας της γυναίκας και τα αντανακλαστικά που αναπτύσσει κατά περίπτωση, και που πολλές φορές την οδηγούν στο να γίνει και η ίδια ‘θύτης’ απέναντι στις ομόφυλες της. Σαν επίλογο να τονίσουμε ότι η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας μας, αλλά και κάθε χώρας, αποδυναμώνει το σύγχρονο διακύβευμα περί δημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης, καθώς αποδεικνύει ότι η ανισότητα των δύο φύλων αποτελεί παρούσα πραγματικότητα και όχι παρελθόν .

Η απουσία ισότιμης πρόσβασης ανδρών και γυναικών στην πολιτική, σε συνδυασμό με το πολιτικό bullying εις βάρος των γυναικών, δημιουργεί ένα «εχθρικό» περιβάλλον για όσες γυναίκες τολμούν και θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Όμως στον αγώνα που επιβάλλουν οι διαγραφόμενες προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, η γυναίκα δεν μπορεί να είναι απούσα… Η επίτευξη του στόχου της ίσης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρώνστα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιφέρει την ισορροπία, η οποία θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και είναι απαραίτητη, ώστε να ενδυναμωθεί η δημοκρατία και να προωθηθεί η ορθή λειτουργία της.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!