ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ως εδώ!» – Stop bullying: Συνέντευξη με τους Βολιώτες συγγραφείς και εκπαιδευτικούς

φωτο τριαδα ως εδω

Συνέντευξη στον Γιώργο Σύρο

KEN 728X100 2

 

Τις συγγραφικές του δυνάμεις ένωσαν οι εκπαιδευτικοί Έλενα Νταβλαμάνου, Σοφία Τσαρδακά και Αντώνης Πλαγεράς από τον Βόλο. Το εν λόγω βιβλίο πραγματεύεται τον εκφοβισμό· εξεδόθη και διατίθεται από τις εκδόσεις «ΓΡΑΦΗΜΑ»

 

Γιώργος Σύρος: «Ως εδώ!» ο τίτλος του βιβλίου σας. Αν και προφανές το νόημα, ωστόσο τι ακριβώς υποδηλώνει;

 

Έλενα Νταβλαμάνου: «Ως εδώ»: ένας τίτλος που δίνει το σύνθημα σε όποιον βιώνει το φαινόμενο του εκφοβισμού – σε οποιαδήποτε μορφή του – να πάρει την απόφαση και να φωνάξει με θάρρος ΩΣ ΕΔΩ, να ζητήσει βοήθεια. Ευχόμαστε το βιβλίο να αποτελέσει τον φάρο, την πυξίδα, την αφορμή που θα κάνει το θύμα να φωνάξει δυνατά και με θάρρος ΩΣ ΕΔΩ!

Σοφία Τσαρδακά: Μέσα από τις ιστορίες που αναπτύσσονται, τον προβληματισμό που πρόκειται να γεννηθεί στον αναγνώστη, τα συναισθήματα που πρόκειται να νιώσει, ο τίτλος έρχεται να δηλώσει ένα όριο, το οποίο δεν πρέπει να ξεπεραστεί , μία σθεναρή απόφαση που αναδύεται από κάθε παιδί, κάθε οικογένεια, να μην υπάρξει το περιθώριο για άλλους θύτες και θύματα.

 

Αντώνης Πλαγεράς: Δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή στάσης απέναντι στο φαινόμενο κυρίως από τους μαθητές. «Ως εδώ» είναι μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί κυρίως η ομάδα των μαθητών που έχουν τον ρόλο του παρατηρητή σε αυτό το φαινόμενο.

 

Γ.Σ.: Πως ετέχθη η ιδέα της συγγραφής του εν λόγω βιβλίου; Πως ανέκυψε η συνεργασία;

 

Ε.Ν.: Με τη Σοφία έχω τη χαρά και την τύχη να συνεργάζομαι εδώ και είκοσι χρόνια, σε άλλο πλαίσιο, στο σχολείο μας, στο Saint Joseph Βόλου. Με τον Αντώνη δεν είχαμε την ευκαιρία να συμπράξουμε μέχρι πριν έναν χρόνο περίπου όπου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης εξέφρασε την ιδέα να συν-γράψουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο με θέμα τον εκφοβισμό. Η ιδέα αυτή έγινε για μένα πρόκληση και σπίθα που οδήγησε στη συγγραφή 7 ιστοριών με κοινό άξονα τον Εκφοβισμό. Οι ιστορίες αυτές πλαισιώθηκαν θεωρητικά άρτια από τον αγαπητό Αντώνη, λόγω της εμπειρίας και της κατάρτισής του, ενώ κάθε ιστορία έδωσε το έναυσμα στην αγαπημένη Σοφία να μετατρέψει τις λογοτεχνικές ιστορίες μου σε ένα παιδαγωγικό εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό ή γονιό, μέσα από δραστηριότητες, ερωτήσεις και προτεινόμενο υλικό για το φαινόμενο – θέμα της κάθε ιστορίας.

 

Α.Π.: Από μία σειρά εμπειριών και μελέτη περιπτώσεων που προέκυψαν κατά τη θητεία μου στον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κατά τα έτη 2012-2018 διαμορφώθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί ένα βιβλίο που μέσα από συγκεκριμένες ιστορίες με  λόγο μεστό και γλαφυρό να κινητοποιεί την εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι στο φαινόμενο.

 

Σ.Τ.: Η ιδέα συζητήθηκε με την αγαπημένη συνάδελφο και συγγραφέα κ. Έλενα Νταβλαμάνου, με την οποία υπηρετούμε στο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ Βόλου» και σταδιακά η δομή του βιβλίου άρχισε να παίρνει μορφή. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθεί ήταν σε ποιον απευθύνεται το βιβλίο αλλά και ποιες περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού θα παρουσιάζονταν στο βιβλίο. 

 

Γ.Σ.: Λαμβάνοντας υπόψη ότι το βιβλίο πραγματεύεται το ζήτημα του εκφοβισμού, που ακριβώς απευθύνεται; Σε τι ηλικίες;

 

Ε.Ν.: Το βιβλίο περιλαμβάνει εφτά ιστορίες για όσους θεωρούν τους εαυτούς τους αδύναμους, αλλά είναι δυνατοί. Για όσους σιωπούν, αλλά πρέπει να μιλήσουν. Ως εδώ η βία και ο εκφοβισμός. Κανείς δεν είναι μόνος του σ’ αυτό που βιώνει. Είμαστε όλοι εμείς. Μαζί! Δυνατοί! Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που ίσως αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό. Παράλληλα, ένα εγχειρίδιο με θεωρητικό πλαίσιο και δραστηριότητες για τους ενήλικες (εκπαιδευτικούς και γονείς) που θα τους δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν με τα παιδιά το ευαίσθητο και επίκαιρο όσο ποτέ, θέμα του εκφοβισμού. 

 

Α.Π.: Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μαθητές προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές, θύτες, θύματα και παρατηρητές που ζουν ο καθένας τη δική του αλήθεια. Οι εφτά ιστορίες έχουν ως στόχο να κινητοποιήσουν την οικογένεια, τα ίδια τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αναγνωρίσουν περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού και να μιλήσουν για τους φόβους τους. 

 

EJVF 1

 

Γ.Σ.: Μπορεί το κάθε παιδί να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον εκφοβισμό με αποτελεσματικότητα; Τι ρόλο επέχει ο ενήλικας είτε ως γονεύς είτε ως εκπαιδευτικός;

 

Σ.Τ.: Το κάθε παιδί μέσα στο πλαίσιο της οικογένειάς του και με τη φροντίδα γονέων και εκπαιδευτικών αναπτύσσει τις ιδιαίτερες ικανότητές του. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ό, τι το τρομάζει θα πρέπει να νιώσει ασφάλεια και να κατανοήσει ότι μπορεί πάντα να ζητήσει βοήθεια, να εκφράσει οτιδήποτε το απασχολεί. Μακάρι να αναγνωρίζουμε και να έχουμε βαθιά στην καρδιά και στο μυαλό μας την ευθύνη που φέρουμε ως ενήλικες για τον κόσμο στου οποίου τη δημιουργία συμβάλλουμε μέσα από τις προσωπικότητες των παιδιών που διαμορφώνουμε.

 

Γ.Σ.: Πως επιδρούν η λογοτεχνία και τα αναγνώσματα στην ψυχή των παιδιών;

 

Σ.Τ.: Ο Einstein έλεγε: «Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια». Οι παλαιότερες γενιές διδάσκονταν αξίες και αρχές μέσα από τα παραμύθια και τους μύθους… Ένας λόγος εμπνευσμένος μπορεί να δροσίσει μία διψασμένη ψυχή, να θεραπεύσει τον πόνο και να οπλίσει μια καρδιά.

 

Γ.Σ.: Είναι δυνατόν το βιβλίο να διαμορφώσει modus vivendi; Να αποτελέσει δηλαδή ένα σημείο αναφοράς, το οποίο θα συνδράμει αποτελεσματικώς το άτομο στην αντιμετώπιση προβλημάτων;

 

Ε.Ν.: Αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξή μας, ο λόγος για τον οποίο γεννήθηκε το «Ως εδώ!» Να θέσει προβληματισμούς, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συζήτησης, να προβάλλει πρότυπα μίμησης αλλά και αποφυγής, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια αλλαγή στη ζωή ανθρώπων που θέλουν να φωνάξουν «Ως εδώ!», αλλά για τους δικούς τους λόγους διστάζουν, φοβούνται. Ευχόμαστε τα επιτευχθεί ο στόχος, καθώς η λογοτεχνία επιτρέπει στον αναγνώστη  να βάλει τον εαυτό του μέσα στα παπούτσια του χαρακτήρα της κάθε ιστορίας. Όταν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να κατανοήσει το βαθύτερο συναισθηματικό και ψυχολογικό του κόσμο. Το βιβλίο αποσκοπεί να διεισδύσει στα πιο κρυφά μονοπάτια της ψυχοσύνθεσης του αναγνώστη, καθρεπτίζοντας τις ανθρώπινες δυνάμεις και αδυναμίες του. Άλλωστε, κάθε βιβλίο είναι ένα μικρό λυχνάρι που φωτίζει το σπήλαιο του πνεύματός μας. Το φως που μένει μέσα μας, μας κάνει πιο ευτυχείς και πιο σοφούς. Η λογοτεχνία είναι η πλήρης κατανόηση και ώσμωση της ζωής.

 

Γ.Σ.: Για να μιλήσουμε με κινηματογραφικούς όρους, θα έχει και sequel το «Ως εδώ!»;

 

Ε.Ν.: Η λογοτεχνία τέρπει, διδάσκει, ευφραίνει, ξεσηκώνει, μαγεύει, αποκαλύπτει, συνταράσσει, φωτίζει, ζεσταίνει, στηρίζει, υφαίνει, χτίζει… Εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω πως δεν υποκύπτει και δε σιωπά. Μιλά στις καρδιές των αναγνωστών, μεγάλων και μικρών. Γίνεται όχημα και μεταφέρει μηνύματα παντού, με τρόπο μαγικό αλλά και ρεαλιστικό, λύνει σιωπές και οδηγεί στην αλήθεια του κάθε ανθρώπου, κάθε παιδιού. Η λογοτεχνία αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια μας, ένα όπλο στη φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε την ανία, την έλλειψη φαντασίας αλλά και να προτείνουμε λύσεις σε προβληματικές καταστάσεις. Όσο λοιπόν, η λογοτεχνία, η αγάπη για τα παιδιά και η θέληση για προσφορά θα μας ενώνει, θα προκύπτουν όμορφα πράγματα από τη σύμπραξή μας. Εύχομαι και ελπίζω η συνεργασία μας να ανθίσει, να καρποφορήσει και να συνεχιστεί.

 

Α.Π.: Ευελπιστούμε το «Ως εδώ!» των εκδόσεων «Γράφημα» να δώσει αφορμή για συζήτηση, ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να μοιραστούν δυσκολίες, να ανταλλάξουν  προτάσεις και να πάρουν αποφάσεις.

 

Γ.Σ.: Ποιοι άλλοι παράγοντες συνέδραμαν στην υλοποίηση του υπέροχου αυτού συγγραφικού σας εγχειρήματος;

 

Ε.Ν.: Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον γραφίστα μας, στον λατρεμένο μου Γρηγόρη Τρύφου που πιστεύει σε μένα και έδωσε «ζωή» στο βιβλίο. Οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς σε συνδυασμό με την εμπειρία του, τη γνώση, το μεράκι, μα πάνω από όλα την αγάπη του για ό, τι αναλαμβάνει, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μοναδικό βιβλίο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον «νονό» του βιβλίου και επιμελητή του κειμένου μας, τον αγαπητό φίλο και συνεργάτη, Γιώργο Δαλακάκη, που με αγάπη έσκυψε πάνω στις σελίδες και μοιραστήκαμε μαζί του σκέψεις και σχόλια. Επίσης, θερμά ευχαριστούμε την αγαπημένη φίλη και δικηγόρο, Ερασμία Καλαφάτη, για την κριτική ματιά, τη στήριξή της και την τιμή που μας έκανε να προλογίσει το βιβλίο. Φυσικά, χωρίς τον αγαπητό εκδότη, Γιάννη Τσαχουρίδη (Εκδόσεις Γράφημα) δεν θα μπορούσαμε να έχουμε στα χέρια μας το «Ως εδώ!». Τον ευχαριστούμε που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή με θέρμη και εμπιστοσύνη την προσπάθειά μας. 

error: Content is protected !!