Ταραγμένο σκηνικό και επίσκεψη στις ΗΠΑ

13320719 980067398738495 7774897944956972941 o 1 455x250 1
 Της Έλενας Αντωνοπούλου
Οι Γαλλικές εκλογές που ευτυχώς έληξαν με αισιο αποτέλεσμα , όχι μόνο επηρεάζουν όλη την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας .Μια πιο προσεκτική προσέγγιση των αποτελεσμάτων, τόσο του α γύρου, όσο και του β γύρου φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα που μας απασχολούν όλους, ενεργειακή κρίση , ακρίβεια , προσφυγικό κα . Στο εσωτερικό της ΕΕ, χωρίς δεύτερη σκέψη, η εκλογή Μακρόν, ήταν η καλύτερη επιλογή για την Γαλλία, την ΕΕ και την χώρα μας. Το αντίθετο θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο.
Ο πρόεδρος Μακρόν κέρδισε με αρκετά μικρότερη διαφορά από τις προηγούμενες εκλογές και αυτό ήταν φυσικό αν υπολογιστεί και η φθορά της εξουσίας όσο και τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Μακρόν ( προσφυγικό, κίτρινα γιλέκα , ακρίβεια κλπ)ο οποίος και υποστηρίχτηκε κυρίως από τα υψηλά μεσαία στρώματα και τα πολύ υψηλά από τους συνταξιουχους, από τις μεγάλες ηλικίες και τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων. Αντιθέτως η Λεπέν πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό της ακροδεξιάς και, στηρίχτηκε από τα χαμηλά μεσαία στρώματα, τα στρώματα με χαμηλά εισοδήματα, τις νεότερες ηλικίες και τους κατοίκους των μικρών πόλεων και της υπαίθρου και κυριως περιοχών που είναι απομονωμένες όπως στη Βορειοανατολική Γαλλία , στη Νότια Γαλλία αλλά και σε περιοχές έξω από τη Γαλλία όπως πχ η Γουινεα …κα Στην χώρα μας, μπορεί η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα, να χαιρέτισαν την ήττα της ακροδεξιάς Λεπέν, μπροστά μας ομως είναι τα δύσκολα και οι εξελίξεις που έρχονται. Στην γειτονιά της ΕΕ, στην Ουκρανία, η ισχυρή αντίσταση του Ουκρανικού στρατού και λαού, κάνουν τους συμμάχους να ενισχύουν τη χώρα με σύγχρονα αμυντικά και επιθετικά όπλα.
Ο στόχος εμφανής: Η ήττα της Ρωσίας, και σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική κρίση, που προκαλούν οι Δυτικές κυρώσεις στο εσωτερικό της, να πετύχουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Ουκρανία και τα δυτικά συμφέροντα. Ο Πούτιν, φαίνεται ότι, δεν έχει δρόμο επιστροφής, από τον δρόμο του πολέμου. Κάνει ανασύνταξη των στρατιωτικών του δυνάμεων, επικεντρώνει στην βορειοανατολική Ουκρανία, πού ήταν και ο αρχικός του στόχος και σταματά την παροχή φυσικού αερίου σε δύο πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, με μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, σημερινά μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στις χώρες που πρωτοστατούν στην υποστήριξη της Ουκρανίας, και είναι ευάλωτες. Τα παίζει όλα για όλα, για να ανεβάσει το ηθικό στο εσωτερικό της χώρας και να δημιουργήσει προβλήματα στις χώρες του ΝΑΤΟ. Το ερώτημα είναι, μπορεί να αντέξει ο Πούτιν καθολική στρατιωτική ήττα, και πως θα αντιδράσει πριν να συμβεί αυτό; Θα προχωρήσει σε γενική επιστράτευση και σε καθολικό πόλεμο ή θα μπει στον πειρασμό να ανοίξει και άλλο στρατιωτικό μέτωπο, σε άλλη χώρα, πολύ περισσότερο να σκεφτεί την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων; Ανησυχητικά σενάρια αλλά συζητιούνται .
Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, ενθαρρυμένες από την αποτυχία της Ρωσίας, φαίνεται να κλιμακώνουν την διπλωματική επίθεση στην Μόσχα, ανοίγουν τον δρόμο για την ένταξη μέχρι το καλοκαίρι στην στρατιωτική Συμμαχία της Φιλανδίας και πιθανόν και της Σουηδίας, ενώ η ΕΕ επιταχύνει την έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Φαίνεται και οι δύο πλευρές εντείνουν την στρατιωτική και διπλωματική επιθετικότητα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση, με τραγικά αποτελέσματα. Η μετωπική επίθεση, του εκπροσώπου του Κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών, στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, αποκαλύπτει επίσης, ότι είμαστε κοντα σε άλλη μεγάλη σύγκρουση.
Η Κίνα, προσφέρει πλέον, ανοικτή διπλωματική κάλυψη στον Πούτιν, χωρίς να ξέρουμε, αν θα συνοδευτεί και από στρατιωτική υποστήριξη. Και μέσα σε όλη αυτή την ταραγμένη ατμόσφαιρα ο πρωθυπουργός ετοιμάζει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου μια πολύ σημαντική επίσκεψη ενώ οι γεωπολιτικές ανατροπές είναι ραγδαίες και μεγάλες, και οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα προκληθούν ακόμη πιο μεγάλες και για μεγαλύτερο χρόνο. Και το αυτονόητα ερωτήματα είναι: Η Ελλάδα και η Κύπρος, πως εντάσσονται στις νέες επιλογές των συμμάχων μας; Η αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, πως θα διαμορφωθεί μετά τη συνάντηση στις ΗΠΑ όταν εντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα από την επικίνδυνη προκλητική στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία;
Η άμεση αντίδραση της χώρας σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο δείχνει πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στην Αγκυρα να συνεχίσει την τακτική των εντάσεων, αμφισβητώντας διαρκώς την ελληνική κυριαρχία. Σημειώνεται πως, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κλείσει ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν. Καταλαβαίνουμε την ενόχληση του από την παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, αλλά η μονομερής απόφαση της Τουρκίας να ανατρέψει το «μορατόριουμ» που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών πριν από ενάμιση μήνα στην Κωνσταντινούπολη αλλάζει το περιεχόμενο της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ . Στις επικείμενες υψηλού επιπέδου επαφές του, προεξάρχοντος του ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία, και να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας

 

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση

error: Content is protected !!