ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγνησία: Εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων την Κυριακή 22 Μαΐου

100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων 01

Όπως είναι γνωστό με το Ν.2193/1994 (Φ.Ε.Κ 32.Α/94) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

KEN 728X100

Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς. 

 

Ο φετινός εορτασμός θα γίνει σε όλη την Επικράτεια την 22α Μαϊου 2022, πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαϊου, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου1 του Π.Δ. 99/1994.     

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν  στο  Βόλο περιλαμβάνει:

  1. Γενικό σημαιοστολισμό από της ογδόης (08.00) πρωινής ώρας μέχρι και  τη δύση του ηλίου της 22α Μαΐου 2022.
  2. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων των ΝΠΔΔ  και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 22α Μαΐου 2022 μέχρι τις πρωϊνές ώρες της επομένης.
  3. Ώρα 11.30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Σταδίου-Μανδηλαρά, Πολιτιστικό Κέντρο Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας, Άλσος Ανδρέας Βαλαχής)

    

          Ομιλία  του Προέδρου της Ένωσης Ποντίων του Νομού  Μαγνησίας  κ. Κωνσταντίνου Περκουλίδη.

  1. Κατάθεση στεφάνων από: Ανώτατες Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές, Εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, Ποντιακών Οργανώσεων και Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Επισημαίνεται ότι λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας (έγγραφο ΥΠ. ΕΣ. 26333/20-04-2022).   

   

ΓΕΝΙΚΑ

α)  Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού παρακαλείται να ρυθμίσει τα σχετικά με την Επιμνημόσυνη Δέηση.

β) Ο Δήμος Βόλου παρακαλείται να διαθέσει τη Φιλαρμονική του Δήμου.

γ) Οι στρατιωτικές, αστυνομικές και δημοτικές αρχές παρακαλούνται να ρυθμίσουν τα σχετικά με την παράταξη, την τάξη, την απόδοση τιμών, φωταγώγηση, σημαιοστολισμό και την κίνηση  των τροχοφόρων.

Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η κ. Μαρία Καραγεωργίου του αρμοδίου γραφείου των Περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων. 

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
 

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
 

error: Content is protected !!