ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερώτηση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τη χρηματοδότηση των προσφυγικών σωματείων

4291422

Με νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών επανήλθε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία για το ζήτημα των πόρων από την εκμετάλλευση της ανταλλάξιμης περιουσίας από την κατάργηση του πρώην Ταμείου Ανταλλάξιμου Περιουσίας Αστών Προσφύγων (ΤΑΠΑΠ) μέχρι σήμερα.

KEN 728X100

 

Ανταλλάξιμη περιουσία» είναι τα ακίνητα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία των μουσουλμάνων που εγκαταλείφθηκαν, όταν αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας με τη συνθήκη της Λωζάννης. 

 

Τη διαχείριση της ανταλλάξιμης περιουσίας είχε από το 1957 μέχρι το 1998, οπότε και διαλύθηκε, το ΤΑΠΑΠ, το οποίο χρηματοδοτούσε, από την εκμετάλλευσή της, τα προσφυγικά σωματεία σε όλη τη χώρα για τη διάδοση και τη διάσωση του μικρασιατικού πολιτισμού και τις μνήμες των χαμένων πατρίδων.

Μετά τη διάλυσή του, σταμάτησαν να διανέμονται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων μέχρι το 2008, οι πόροι στα προσφυγικά σωματεία, ενώ σήμερα τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες του πρώην ΤΑΠΑΠ ασκεί το Γ’ Τμήμα Ανταλλαξίμων Κτημάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

 

«Από εκεί κι έπειτα, τα έσοδα από την εκποίηση της ανταλλάξιμης περιουσίας εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου, ενώ τα προσφυγικά σωματεία συνεχίζουν το έργο τους με μόνα έσοδα τα έσοδα από τις συνδρομές μελών, τις εκδηλώσεις, τη λειτουργία χορωδιών και χορευτικών τμημάτων, και συχνά το ίδιο το υστέρημα των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων» επεσήμανε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

 

Ο Βουλευτής πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, σε σχετική του παρέμβαση, είχε ρωτήσει το Υπουργείο Οικονομικών για τους πόρους του πρώην ΤΑΠΑΠ, και αν θα αξιοποιηθούν για την οικονομική ενίσχυση των προσφυγικών σωματείων, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα λάβει επίσημη απάντηση.

 

«Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει έμπρακτα το έργο των προσφυγικών σωματείων στη διάσωση και τη διάσωση της ιστορικής μνήμης. Δεν αρκεί μόνο η αναγνώριση, ιδιαίτερα αφού η πανδημία τα έχει γονατίσει οικονομικά» τόνισε.

 

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε να μάθει ποιοι είναι οι διαθέσιμοι πόροι από την εκμετάλλευση της ανταλλάξιμης περιουσίας από την κατάργηση του ΤΑΠΑΠ μέχρι σήμερα, πώς χρησιμοποιούνται και πώς κατευθύνονται προς το σκοπό της διάσωσης της ιστορικής μνήμης.

Επιπλέον, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να διαθέσει μέρος των πόρων αυτών για την ενίσχυση των προσφυγικών συλλόγων της χώρας, και ρώτησε, τέλος, αν προτίθεται να επανεξετάσει την επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
 

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
 

error: Content is protected !!