Με φόντο τις αναταράξεις στο διεθνές στερέωμα

Να ενισχύσει τους δεσμούς του Πεκίνου με τις υπόλοιπες χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) με έμφαση στον τομέα της Άμυνας επιδιώκει ο Σι Τζινμπίνγκ.

KEN 728X100

Μιλώντας την Πέμπτη μέσω βιντεοκλήσης στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των πέντε χωρών, ο Σι σημείωσε ότι οι BRICS πρέπει να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και να διατηρήσουν στενή επικοινωνία και συντονισμό για μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Ακόμη, να ανταποκρίνονται στα βασικά συμφέροντα και τις κύριες ανησυχίες του άλλου, να σέβονται την κυριαρχία η μία χώρα της άλλης, τα συμφέροντα όσον αφορά την ασφάλεια και την ανάπτυξη, να αντιτίθενται στον ηγεμονισμό, να απορρίπτουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και την αντιπαράθεση των μπλοκ και συνεργάζονται για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας ασφάλειας για όλους.

Οι επιπτώσεις των μεγάλων αλλαγών που έχουν συντελεστεί συμπίπτουν με μια πανδημία που δεν είχε εμφανιστεί εδώ και έναν αιώνα, με τους παράγοντες αστάθειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας να αυξάνονται στη διεθνή σκηνή, ανέφερε ακόμα ο Κινέζος πρόεδρος, καλώντας τις χώρες να συνεργαστούν για να οικοδομήσουν μια παγκόσμια κοινότητα ασφάλειας για όλους.

«Ειρήνη και ανάπτυξη»

«Παρόλα αυτά, η ειρήνη και η ανάπτυξη παραμένουν το ζητούμενο των καιρών, η φιλοδοξία των ανθρώπων σε όλες τις χώρες για μια καλύτερη ζωή παραμένει αμετάβλητη και η ιστορική αποστολή της διεθνούς κοινότητας να επιδιώξει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία που θα ωφελήσει τους πάντες παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε ο Σι.

«Ως θετική, εμπνευσμένη και εποικοδομητική δύναμη στη διεθνή κοινότητα, οι χώρες BRICS πρέπει να σταθεροποιήσουν την πίστη τους, να αντιμετωπίσουν τις καταιγίδες και τα κύματα και να αναλάβουν πραγματική δράση για να προωθήσουν την ειρήνη και την ανάπτυξη, να προασπίσουν τη δικαιοσύνη και να υποστηρίξουν τη δημοκρατία και την ελευθερία», πρόσθεσε ο Κινέζος πρόεδρος.

«Τόσο η ιστορία όσο και η πραγματικότητα μάς λένε ότι η αναζήτηση της ασφάλειας του ενός σε βάρος των άλλων θα δημιουργεί μόνο νέες εντάσεις και κινδύνους», είπε ακόμα ο Σι Τζινπίνγκ, θυμίζοντας ότι για να προωθήσει την κοινή ασφάλεια στον κόσμο πρότεινε πριν από λίγο καιρό την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας (GSI).

Πηγή: ΟΤ

Έρχεται η αλήθεια για τον «βασανισμό» της Τζωρτζίνας: Το τυχαίο εύρημα που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για την Πισπιρίγκου