Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος, είχε υποσχεθεί στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι το ζήτημα θα εξεταστεί

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, πρότεινε ο στρατηγός του τσάρου Αλεξάντρ Σουβόροφ που έζησε τον 18ο αιώνα, ο οποίος απέκρουσε τις επιθέσεις των Τούρκων στην Κριμαία και συνέτριψε το επαναστατικό κίνημα στην Πολωνία, να ανακηρυχθεί άγιος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

KEN 728X100

Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε την στιγμή που η Ρωσία συμπλήρωσε τρεις μήνες από τότε που έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται να εξουδετερώσει την απειλή για την ασφάλειά της και να προστατέψει από τις απειλές των «φασιστών» τον ρωσόφωνο πληθυσμό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε ήρωες του παρελθόντος με το ανάστημα του Σουβόροφ για να προωθήσει την ιδέα ότι αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» συνάδει με την ένδοξη στρατιωτική παράδοση της Ρωσίας. Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες απορρίπτουν τα επιχειρήματα της Ρωσίας ως αβάσιμες προφάσεις για την κατάληψη εδαφών.

«Η προσωπικότητα αυτού του μεγάλου στρατιωτικού διοικητή προσελκύει φυσικά την προσοχή πολλών ανθρώπων» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο επίσκοπος Πανγκράτι, πρόεδρος της συνοδικής επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Συνόδου για την αγιοποίηση.

«Ακόμη και το υπουργείο Άμυνας, και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, μας έχουν επισκεφθεί και μας έχουν θέσει αυτό το θέμα (της αγιοποίησης)».

Ο ίδιος είπε ότι ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος, είχε υποσχεθεί στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι το ζήτημα θα εξεταστεί.

Ποιος ήταν ο Σουβόροφ

Στα ιστορικά κατορθώματα του Σουβόροφ συγκαταλέγονται η υπεράσπιση της βόρειας ακτής της Μαύρης Θάλασσας –συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014– από την τουρκική επίθεση κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1789-1791, επί της αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης.

Ο Σουβόροφ είναι, επίσης, γνωστός από την επίθεση της οποίας ηγήθηκε σε ένα προάστιο της Βαρσοβίας, όπου συνέτριψε την εξέγερση του Κοσιούσκο και κατέστειλε την εξέγερση του Πουγκατσόφ το 1773-1775, η οποία ταρακούνησε το αυτοκρατορικό καθεστώς της Ρωσίας και παραλίγο να οδηγήσει στην κατάρρευσή του.

Το 1799, ως στρατάρχης, ηγήθηκε μιας περίφημης στρατηγικής υποχώρησης μέσω των ελβετικών Άλπεων, με τον στρατό του να υφίσταται ελάχιστες απώλειες από τις κατά πολύ πολυπληθέστερες γαλλικές δυνάμεις.

Στο διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό πριν ανακοινώσει της έναρξης της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην αποσυναρμολόγηση ενός μνημείου του Σουβόροφ στην ουκρανική πόλη Πολτάβα ως απόδειξη ότι η Ουκρανία αποκηρύσσει το παρελθόν της.

Ένα παρόμοιο μνημείο του Σουβόροφ στην Ελβετία βάφτηκε με μπογιά στα μπλε και κίτρινα χρώματα της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα.

Μακελειό στο Τέξας: 15 νεκροί, εκ των οποίων 14 παιδιά, από επίθεση σε δημοτικό σχολείο