ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ένας χρόνος χωρίς τον Τάσο Μητρογώγο

mitrogogos

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Τρίτη 31 Μαίου από τον θάνατο του Τάσου Μητρογώγου.

KEN 728X100

Ο Τάσος Μητρογώγος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Από τα μαθητικά του χρόνια στο Γυμνάσιο Βόλου, με τον τότε συμμαθητή του και μεταγενέστερα, μεγάλης φήμης συνθέτη και πιανίστα, Δημήτρη Μαχαιρίτσα, πατέρα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τραγουδούσε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών, στους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς Θεσσαλονίκης και Βόλου καθώς και σε διάφορα κοσμικά κέντρα της περιοχής, μέχρι τη στράτευσή του.

Σπούδασε Μουσική, Ορθοφωνία και Δραματική στη Σχολή της Λέλας Σταμούλη. Αμέσως μετά το απολυτήριό του από την Αεροπορία προσελήφθη, κατόπιν διαγωνισμού, στην ΕΡΑ, τότε ονομαζόμενη Ε.Ι.Ρ., στη θέση του εκφωνητή. Εξαιτίας, τόσο των ακαδημαϊκών του προσόντων όσο και της εμπειρίας του ως μουσικός, σύντομα ανέλαβε τη δημιουργία και παραγωγή πολλών μουσικών και αθλητικών εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

Διατέλεσε ανταποκριτής στα «Χρονικά της Ημέρας» και αθλητικός ανταποκριτής. Tην περίοδο της χούντας μετατέθηκε δυσμενώς στην Ρόδο. Από το 1976 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε Διευθυντής Προγράμματος ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του ιδιωτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού 9,84, ενώ συνεργάστηκε και με πολλούς άλλους, περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς (Ορθόδοξη Μαρτυρία, ΑΝΤΕΝΝΑ 4, TRT) αλλά και έντυπα Μέσα.

Επί σειρά ετών δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή, επιμέλεια και παρουσίαση σημαντικών Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Θέσπισε και διοργάνωσε σειρά μουσικών εκδηλώσεων με θέμα «Πρόσωπα – Σταθμοί της Πολιτισμικής Ιστορίας της Ελλάδας» η οποία περιλάμβανε συναυλίες/ αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές όπως Αττίκ, Μ. Σουγιούλ, Ν. Γούναρης, Γ. Μουζάκης, Τ. Μαρούδας, Φ. Πολυμέρης, Δανάη, Σ. Παναγόπουλος, Σ. Βέμπο, Ε. Μαρέλη και αφιερώματα σε νεότερους καλλιτέχνες, όπως Δάκης, Ρ. Γουίλιαμς, Γ. Πολυχρονιάδης, Τζιορντανέλλι, Πασχάλης, κ.λπ.

Στο πλαίσιο Κοινωνικής Ευθύνης, Ευαισθησίας και Προσφοράς, σημαντικό τμήμα των εσόδων των παραπάνω Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων διατίθεντο σε ευγενείς σκοπούς, σε ευπαθείς ομάδες της τοπικής κοινωνίας του Βόλου και σε ευαγή- αναγνωρισμένα ιδρύματα για τη μέριμνα και φροντίδα παιδιών και γερόντων (Άσπρες Πεταλούδες, Γηροκομείο κ.λπ.).

Επιπλέον, με πρωτοβουλία και κατόπιν σχετικής εισήγησής του προς τον Δήμο Αθηναίων, διοργάνωσε και παρουσίασε στο Θέατρο Ακροπόλ συναυλία ενίσχυσης της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας και συγγραφέως Δανάης της οποίας το σπίτι κατεστράφη από πυρκαγιά. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου και συμμετείχαν οι Μάριος Φραγκούλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος καθώς και πολλοί καλλιτέχνες της Λυρικής σκηνής.

Από την πολύχρονη θητεία του στον χώρο του πολιτισμού συνέλλεξε και αρχειοθέτησε ένα σπάνιο, αξιόλογο και πληρέστατο προσωπικό οπτικοακουστικό αρχείο με συνεντεύξεις των σημαντικότερων ανθρώπων της Τέχνης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, όπως Ρίτσος, Τσαρούχης, Κατράκης, Μυράτ, Μαρούδας, Χαιρόπουλος, Μένδρη, Βέλλας, Τραϊφόρος, Τσιτσάνης, Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ, Αλεξανδράκης, Χατζηνάσιος, Σπανός, Βλαχοπούλου, Χατζής, Σακελάριος, Μουζάκης, Μάτσας, Παπαθανασίου, μέρος του οποίου ευγενώς παραχώρησε στην ΕΡΑ Βόλου και στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Έγραψε και εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Θυμάμαι – Γνώσεις, μνήμες και εμπειρίες μιας ζωής γεμάτης μουσική», ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο με βιώματα, πληροφόρηση και φωτογραφικό υλικό, μια καταγραφή της πλούσιας μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου, με αναφορές στα προσωπικά του βιώματα από τη θητεία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα, ανέκδοτα στιγμιότυπα και περιστατικά από τη ζωή και τη συνεργασία του με πληθώρα καλλιτεχνών, αναφορές στα πρώτα του βήματα και την επαγγελματική του εξέλιξη.

Υπήρξε μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος, της Ένωσης Μουσικών Θεσσαλίας, της Ένωσης Αθλητικών Συντακτών Θεσσαλίας και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Ερευνών Πηλίου.

Τιμήθηκε για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Βόλου από τον Δήμο, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την ΕΡΑ και διαφόρους φορείς, ωδεία και συλλόγους.

error: Content is protected !!