ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λ. Καλαθάς: Ξέρετε πότε πρέπει να αντικαταστήσετε τα παλιά υδραυλικά του σπιτιού σας;

καλαθάς1

Μία υδραυλική εγκατάσταση δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αντικαταστήσετε μόνο και μόνο επειδή είναι παλιά. Αν κάτι εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσετε σε αντικατάσταση ή επισκευή του. Πότε όμως πρέπει να αντικαταστήσουμε τα παλαιά υδραυλικά σε ένα ακίνητο;

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ρωτήσαμε τον ειδικό Λεωνίδα Καλαθά και παρακάτω αναφέρουμε κάποια από τα πιο εμφανή σημάδια που μας δείχνουν ότι η παλαιά υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού θέλει επισκευή ή και αλλαγή.

1. Το νερό της βρύσης σταματά να είναι καθαρό.
Υποτίθεται ότι το νερό ύδρευσης είναι καθαρό και πόσιμο. Έτσι, όταν ανοίγετε τη βρύση και βλέπετε ότι το νερό που τρέχει δεν είναι καθαρό και διαυγές, αντίθετα έχει μία κάποια απόχρωση οποιουδήποτε χρώματος, τότε αυτό θα πρέπει να σας κάνει να αναρωτηθείτε, και μάλιστα με ανησυχία, για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξετε και στην περίπτωση που το νερό έχει ένα πιο σκούρο χρώμα (μια απόχρωση καφέ). Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι που συνήθως μας υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο είδος διάβρωσης στις σωληνώσεις των υδραυλικών. Τι συμβαίνει; Καθώς το νερό διοχετεύεται και κυλά μέσω των υδραυλικών σωληνώσεων του σπιτιού για να φτάσει σε εμάς και μέχρι τη βρύση μας, μπορεί να παρασύρει και να μεταφέρει στο ποτήρι μας οποιαδήποτε σκουριά που μπορεί να υπάρχει στους παλαιούς υδραυλικούς σωλήνες του σπιτιού.

Νερό που έχει σκούρα απόχρωση δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε και είναι απαραίτητο να καλέσετε υδραυλικό για να εντοπίσει και να επισκευάσει το πρόβλημα. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι παλαιοί σωλήνες ύδρευσης που είχαν τοποθετηθεί πριν από δεκαετίες, μπορεί κάποια στιγμή να σκουριάσουν. Ένας παλαιός σκουριασμένος σωλήνας ύδρευσης μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο σπίτι μας όπως διαρροές νερού, υγρασία κλπ.

Και αυτό συμβαίνει γιατί, όταν υπάρχει σκουριά στα υδραυλικά συγκεντρώνονται εύκολα στις σωληνώσεις ιζήματα γύρω από τα σκουριασμένα σημεία.

Σε αυτά τα σημεία των σωληνώσεων μπορούν να έχουμε μικρές ή μεγάλες διαρροές νερού ή ακόμη και από σπάσιμο του σωλήνα ύδρευσης. Επίσης μπορεί να προκληθεί και φράξιμο των σωληνώσεων καθώς γύρω από τα σκουριασμένα σημεία του παλαιού υδραυλικού σωλήνα μαζεύονται ορυκτά αποθέματα τα οποία φράσσουν σιγά σιγά το πέρασμα και μπλοκάρουν την κανονική ροή του νερού. Αυτό θα αυξήσει δραματικά τις πιθανότητές σας για να φράξει η σωλήνωση και σύντομα να σπάσει λόγω της πίεσης του νερού που πιέζει να βρεί διέξοδο.

2. Το νερό μυρίζει
Μήπως το νερό της βρύσης σας έχει κακή οσμή; Νερό το οποίο έχει μυρωδιά, κάθε είδους μυρωδιά, μπορεί να υποδηλώνει τη συσσώρευση βακτηριδίων μέσα στους σωλήνες ύδρευσης. Κι αν αυτό συμβαίνει στα υδραυλικά του ακινήτου σας, τότε έχετε ένα ακόμη σημάδι που θα μπορούσε να σάς οδηγήσει σε ορισμένα σημεία του συστήματος υδραυλικών εγκαταστάσεων σας τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.

3. Mούχλα και υγρασία από διαρροή νερού
Δεν είναι σπάνιο να έχουμε κάποια στιγμή μία έκτακτη διαρροή νερού στο σπίτι μας από κάποιο σωλήνα ύδρευσης ή αποχέτευσης. Μία τέτοια βλάβη μπορεί να συμβεί από καιρό σε καιρό, ιδιαίτερα αν τα υδραυλικά είναι παλαιά δηλαδή παλαιότερα από 20 χρόνια. Αν επισκευάσετε εγκαίρως τα σημεία που έχουν διαρροή, τότε θα πρέπει η σωλήνωση να λειτουργεί ξανά χωρίς προβλήματα και θα είστε εντάξει.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι διαρροές απαραίτητα εμφανείς. Υπάρχουν και κρυφές διαρροές νερού. Και είναι ύπουλες διαρροές γιατί μπορούν να παραμείνουν κρυμμένες πίσω από τοίχους και να ποτίζουν για καιρό, χωρίς να γίνεται αντιληπτό το καταστροφικό τους έργο.
Ο μόνος τρόπος να εντοπίσετε τυχόν τέτοιες καλά κρυμμένες διαρροές νερού και να προλάβετε τη ζημιά είναι:

α) Να ελέγχετε τακτικά σωστά όλα τα υδραυλικά του σπιτιού σας για διαρροές και να προχωράτε σε επισκευές όπου χρειάζεται για τη συντήρησή τους.
β) Να μην αγνοείτε σημάδια από μούχλα ή ξεφλουδισμένο χρώμα στους τοίχους και στις οροφές. Αυτά τα σημάδια αν δεν οφείλονται σε διείσδυση υγρασίας από ταράτσα που δεν έχει μονωθεί, οφείλονται σε σωλήνα ύδρευσης ή αποχέτευσης που έχει σπάσει και είναι κρυμμένος πίσω από τους τοίχους του ντους ή κάτω από την μπανιέρα.

Αν παρατηρήσετε έναν σωλήνα ή ένα υδραυλικό εξάρτημα να στάζει καφετί νερό ή να έχει πιάσει μούχλα, τότε επικοινωνήστε αμέσως με τον υδραυλικό. Όσο περισσότερο αφήνετε τους υδραυλικούς σωλήνες να έχουν διαρροή, τόσο περισσότερες ζημιές θα έχετε στο σπίτι σας. Κι έτσι, όσο χάνετε χρόνο και δεν προχωράτε άμεσα στις απαραίτητες επισκευές, τόσο αυξάνεται και το κόστος.

Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις δεν εξαρτώνται πάντοτε από την επιθυμία σας να λειτουργούν σωστά και χωρίς προβλήματα, αιωνίως. Ειδικά αν δεν τους παρέχετε και την απαιτούμενη συντήρηση. Μία υδραυλική εγκατάσταση παλαιώνει αλλά όχι πάντα όπως το κρασί, μερικές φορές μπορεί να παλιώσει και σαν το… γάλα!
Γι΄ αυτό αν δείτε κάποια από τα παραπάνω σημάδια στα παλιά υδραυλικά του σπιτιού σας, θα χρειαστείτε τη βοήθειά μας για να προλάβετε την επέκταση της ζημιάς.

Επικοινωνήστε με τον ειδικό!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΑΘΑΣ
ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 70 ΒΟΛΟΣ
Τηλέφωνο: 6972 011 265

error: Content is protected !!