ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρία χρόνια Νέα Δημοκρατία, τρία χρόνια κοινωνική πολιτική

tsag

Γράφει ο Κώστας Τσιαγκλιώτης, Κοινωνιολόγος, Μέλος Π.Ε. ΝΔ

KEN 728X100

Ένα από τα από τα πιο βαθιά ριζωμένα στερεότυπα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, είναι ότι για να είσαι κοινωνικά ευαίσθητος συνεπάγεται ότι έχεις και μια αριστερή ιδεολογική ταυτότητα. Το (πάλαι ποτέ) ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς θεωρούταν θέσφατο για οποιαδήποτε «προοδευτική», αλλά και συνάμα φιλελεύθερη «κατάκτηση» στην ιστορία του τόπου.

Το παραπάνω αφήγημα όμως διαψεύστηκε, όταν ήρθε μια κυβέρνηση και «γκρέμισε» προκαταλήψεις του παρελθόντος. Μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που μέσα σε τρία χρόνια (μετά κιόλας από μια 5χρονη αριστερή διακυβέρνηση), έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια πλούσια κοινωνική ατζέντα που γίνεται αντιληπτή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάθε δυσκολία, κάθε απρόβλεπτη παγκόσμια κρίση, μετατράπηκε σε ευκαιρία με μόνο στόχο να μην μείνει κανείς μόνος απέναντι σε πρωτοφανείς οικονομικές απειλές που είχαμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε. Από την πανδημία έως και την ενεργειακή κρίση και από την εγχώρια καταστροφολογία έως την, κατά 85%, μείωση των ροών στο μεταναστευτικό, η στήριξη της πολιτείας ήταν η μεγαλύτερη δυνατή, πάντα όμως με την – υπεύθυνη – σκέψη να μην υποθηκευτεί το μέλλον της πατρίδας μας.

Πάμε να δούμε εν τοις πράγμασι όμως, τι άλλαξε μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μειώσει τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ 34% σε σχέση με το 2018. Μειώθηκε η συνολική φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων. Μειώθηκαν κατά 3 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Μειώθηκαν οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 24%. Επιπρόσθετα, υπήρξε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο ’22 κατά 9.7%, υλοποιήθηκαν 7 κύκλοι επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 8.3 δις. ευρώ, αυξήθηκε κατά 90 εκ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης τον περασμένο χειμώνα και μέσα σε πολλά ακόμη, καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών- δωρεών έως 800.000 ευρώ.

Πέραν αυτών και άλλων τόσων, η στήριξη είναι πολύπλευρη σε κάθε οικογένεια. Σε νέους, σε νέες οικογένειες και σε εργαζόμενους. Αυξήθηκαν όλα τα επιδόματα για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας (επίδομα στέγασης, αναπηρικά επιδόματα, επίδομα παιδιού κοκ). Πλέον για κάθε παιδί που γεννιέται υπάρχει το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ. Αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, διευρύνθηκε ο αριθμός ωφελούμενων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 30.000 δικαιούχους, εισάγεται το πρόγραμμα «νταντάδες τις γειτονιάς», ενώ για πρώτη φορά θεσπίστηκαν νέες άδειες για την συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής (άδεια πατρότητας, γονική άδεια και για τους δύο γονείς κα). Επιπρόσθετα, θεσπίστηκε το «Πρώτο ένσημο» για πρόσληψη νέων έως 29 ετών, θεσπίστηκαν ειδικά φορολογικά κίνητρα μειωμένου φόρου εισοδήματος για 7 χρόνια για την αναστροφή του brain gain και την επιστροφή νέων Ελλήνων από το εξωτερικό, μηδενίστηκε ο ειδικός φόρος κινητής τηλεφωνίας για τους νέους, ενώ δημιουργήθηκε ο «ατομικός κουμπαράς» στις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων.

Πέραν όμως των αριθμών και των στατιστικών ως προς την οικονομία, κοινωνική πολιτική είναι η καθιέρωση (και) στην χώρα μας του θεσμού του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία, όπως και η δημιουργία κάρτας αναπηρίας. Κοινωνική πολιτική είναι η ενεργοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης ειδικών ομάδων (διεμφυλικών, αποφυλακισμένων κοκ) στον ΟΑΕΔ. Κοινωνική πολιτική είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και ο νέος Ποινικός Κώδικας που είναι πολύ αυστηρός για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας (ειδικά για παιδιά και εφήβους). Τέλος, κοινωνική πολιτική είναι η λειτουργία του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Υιοθεσιών και Αναδοχών, όπως και η χρηματοδότηση του Δικτύου Δομών για κακοποιημένες γυναίκες.

Προφανώς τα προβλήματα είναι πολλά. Αλλά τα δείγματα γραφής δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στο επίκεντρο της την κοινωνική πολιτική που ωφελεί κάθε οικογένεια.

Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες που, αν και σε άλλο πεδίο πολιτικής, συνδέονται με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης. Για παράδειγμα το ψηφιακό κράτος και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας (πχ άυλη συνταγογράφηση). Στην παιδεία: η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από 4 ετών για όλα τα παιδιά της επικράτειας, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τα δημόσια ΙΕΚ, τα εργαστήρια δεξιοτήτων και οι 25.000 περίπου διορισμοί στην γενική εκπαίδευση, αλλά και – για πρώτη φορά –  στην ειδική αγωγή. Στην υγεία: η αύξηση των δαπανών υγείας κατά 627 εκ. ευρώ, η αύξηση των ΜΕΘ, οι διορισμοί γιατρών στο ΕΣΥ, αλλά και η υλοποίηση προγραμμάτων όπως η δωρεάν εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού (πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά). Για την ασφάλεια των πολιτών δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Πρόληψης Βίας (ίδρυση 6 Πιλοτικών Αστυνομικών Τμημάτων για την αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας), αλλά και ένας μηχανισμός που σώζει ζωές όπως το 112. Στον τομέα του περιβάλλοντος, η υιοθέτηση του νόμου για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, όπως και τα 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία των περιοχών Natura. Στο πεδίο του τουρισμού και του πολιτισμού ενισχύθηκε το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», μειώθηκε ο ΦΠΑ στις μεταφορές, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, ενώ εξασφαλίστηκαν 250 εκ. ευρώ για τον σύγχρονο πολιτισμό. Τέλος, θεσπίστηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα «Σπάσε τη Σιωπή» για την προστασία παιδιών και εφήβων από φαινόμενα κακοποίησης.

Μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται σταθερή, αποτελεσματική, αλλά κυρίως πιστή (και) ως προς την κοινωνική της πολιτική, με όλα τα παραπάνω να αποτελούν ένα δείγμα του συνόλου των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης. Πολλά από όσα αναφέρθηκαν, θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Αλλά δεν ήταν για την Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών. Λάθη σίγουρα δεν κάνει αυτός που δεν κάνει τίποτα. Σύγκριση όμως δεν μπορεί να υπάρξει. Και αν το 2015 δεν γνωρίζαμε, πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το κράτος είναι δίπλα σε κάθε πολίτη. Γκρεμίζει στερεότυπα, «σπάει αυγά», αλλά δεν αφήνει κανένα πίσω. Η τελευταία χρονιά διακυβέρνησης μας βρίσκει στις σωστές ράγες. Μια Ελλάδα πιο ισχυρή οικονομικά, κοινωνικά, αμυντικά και γεωπολιτικά.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
 

 

298946198 5207793495936443 2294946384312579613 n

Πλημμύρισε γυμναστήριο στον Βόλο – Μετρούν τις πληγές τους οι επιχειρηματίες [εικόνες]

5125532

Άναψαν τα τζάκια στο Πήλιο – Πόσους βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στα Χάνια [εικόνες]

5495085

Γνωστό μαγαζί νυχτερινής διασκέδασης στα Παλαιά Βόλου βάζει «πωλητήριο» – Δείτε ποιο

23232

Βόλος: Πλημμύρισε συνεργείο αυτοκινήτων – Ολική η καταστροφή [εικόνες]

298772752 383676863848648 7919499727036224995 n

Βόλος: Απίστευτη καταστροφή – Ξηλώθηκε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση από τους ισχυρούς ανέμους[εικόνες]

299426470 359792199697952 2694105143990866714 n

Παραλίγο τραγωδία στο κέντρο του Βόλου – Λαμαρίνα έπεσε λίγα εκατοστά μακριά από περαστικό [εικόνες]

5263823

Τους 40 βαθμούς Κελσίου θα «αγγίξει» η θερμοκρασία στη Μαγνησία – Καύσωνας μετά τον κατακλυσμό

20220815 dekapent 08

Με λαμπρότητα και συγκίνηση γιορτάστηκε η Παναγία στον Βόλο – Δείτε εικόνες

297558026 756178495706795 2534895033148695408 n 1

Δήμος Βόλου: «Οι πολίτες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα να υποβάλλουν αίτημα αποζημίωσης»

error: Content is protected !!