Θλίψη για τον θάνατο του Απόστολου Μωραΐτη – Συνέδεσε το όνομά του με τη λίμνη Κάρλα

kideia 4

Έφυγε από την ζωή στα 89 του χρόνια ένας αγαπητός άνθρωπος, σύζυγος, πατέρας και παππούς ο αείμνηστος Απόστολος Μωραΐτης με καταγωγή από τα Κανάλια Μαγνησίας. Το αείμνηστο Απόστολο Μωραΐτη τον αγαπούσαν όλοι και όταν σε πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τα πολιτικά της περιοχής με τον αείμνηστο Αθανάσιο Γκαβαρδίνα ο κόσμος τον αγκάλιασε αμέσως γιατί έδειχνε πράγματι ότι αγαπούσε το χωριό του.

KEN 728X100

Επί σειρά ετών εκλεγόταν πρώτος σε ψήφους στην τοπική κοινότητα Καναλίων. Αγωνίστηκε με ζήλο για τον εξωραϊσμό του χωριού ώστε η νέα γενιά να χαίρεται για τον τόπο της. Άλλωστε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι έχουν να το λένε ότι οι περισσότεροι δρόμοι στο χωριό που έπεσαν τσιμεντοστρώσεις φέρνουν την υπογραφή του.

Το έργο του συνεχίστηκε με αγώνα και για τους αγρότες της περιοχής όπου το 1983 στάθηκε δίπλα στους ακτήμονες και έτρεξε σε όλους τους υπεύθυνους να τους πεί η αποξηραμένη Λίμνη Κάρλα να δοθεί στους ακτήμονες της περιοχής να ζήσουν τις οικογένειες τους. Το 2000 με τον επαναπλυμμηρισμό της Λίμνης Κάρλας εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης των Θιγομένων δικαιούχων ακτημόνων και κτηνοτρόφων Κάρλας όπου αποτελούνταν από 2.500 οικογένειες των 7 παρακάρλιων χωριών με έδρα τα Κανάλια ώστε να καταφέρουν να διεκδικήσουν δικαστικά και πολιτικά αποζημίωση για την κοινωνική αποκατάσταση των οικογενειών.

Όλες οι υποθέσεις δικάστηκαν στην Αθήνα αλλά και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο στο Στρασβούργο όπου κερδίθηκαν από τον Δικηγόρο Βόλου κ. Σωτήρη Γκανάτσιο. Η μεγάλη του αγάπη που συζητούσε παντού ήταν τα Κανάλια το χωριό του. Η συμβολή και η βοήθεια του στην ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ που λειτουργεί στα Κανάλια από το 2005 μέχρι σήμερα ήταν διαρκής και πολύτιμη για όλους. Είχε ενεργό συμμετοχή σε όσα συνθέτουν τον Λιμναίο Πολιτισμό Κάρλας (κατασκευή ψαροκαλύβας, κατασκευή καραβιού Λίμνης, ανάδειξη σπηλαίων περιοχής, πολιτιστικών διαδρομών και μονοπατιών κ.α).

Όλη η ενασχόληση με το Μουσείο της Κάρλας είχε ως αποτέλεσμα τα Κανάλια να τα επισκεφθούν πάνω από 26.000 άτομα από Ελλάδα και Εξωτερικό με αποτέλεσμα όλο αυτό να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο αείμνηστος Απόστολος Μωραΐτης ήταν από κτηνοτροφική οικογένεια, αλλά η αγάπη του για τον συνάνθρωπο του δεν τον άφησε να ασχοληθεί για πάντα με την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολούνταν με τα κτήματα του (αμύγδαλα, φιστίκια, ελιές κ.α) έχοντας πάντα δίπλα του την γυναίκα του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και όλους όσους τον αγαπούσαν. Ήταν άνθρωπος με νηφαλιότητα και αξιοπρέπεια δίπλα στους κατοίκους των Καναλίων μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν το έβαλε ποτέ κάτω ζητώντας από τα παιδιά του να πάει στο παζάρι (εννοούσε την πλατεία του χωριού).

Η νεκρώσιμος ακολουθία του εκλιπών θα γίνει αύριο Σάββατο 30 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων και ώρα 10 το πρωί.

 

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση

error: Content is protected !!