ΤΕ ΚΚΕ Βόλου: «Με επιτυχία ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στον Βόλο»

5092447 1

Σε έναν νέο χώρο που φιλοξενεί φέτος τις δραστηριότητες, στο πάρκο Δημαρχείου Βόλου απέναντι από την εφορία, με πλήθος κόσμου που ήρθε ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των οργανώσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ της Μαγνησίας.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το συγκρότημα «Marquis» ενώ στο μαθητικό – φοιτητικό στέκι έγινε το workshop της κινηματογραφικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «24 Καρέ» με θέμα την εισαγωγή στην παραγωγή ταινίας.

Στον παιδότοπο παρουσιάστηκε θεατρικό από την ομάδα «Κόκκινη Γροθιά» και ακολούθησε πείραμα ρομποτικής που παρακολούθησαν οι μικροί μας φίλοι με μεγάλο ενδιαφέρον.

Στην κεντρική σκηνή ακολούθησε η πολιτική ομιλίας από τη Μαρία Γαβαλά μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά η βραδιά έκλεισε με τη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τους: Διονύση Τσιακνή, Βιολέτα Ίκαρη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και την ορχήστρα του Δ. Μητροπάνου και μια γεμάτη πλατεία που τραγουδούσε τις ανεπανάληπτες μελωδίες του μεγάλου τραγουδιστή.

 

Η Μαρία Γαβαλά στην ομιλία της επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

Με  περηφάνια χαιρετίζουμε τα νιάτα της ΚΝΕ,  μαθητές, εργαζόμενους και φοιτητές που βάλανε το δικό τους λιθαράκι κάνοντας πράξη το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή και εδώ στην πόλη του Βόλου.

Αυτό που μισό αιώνα τώρα περίπου, 48 χρόνια χτίζεται με τα πιο ανθεκτικά υλικά, της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, της ανιδιοτέλειας, της δημιουργικότητας. Νιώθουμε γεμάτοι, χρήσιμοι και περήφανοι, όπως είπε ο μεγάλος μας ηθοποιός Κ. Καζάκος.

Γι αυτό και αντέχει. Όταν βαρύγδουποι «Πολιτιστικοί θεσμοί» αδρά χρηματοδοτούμενοι φθείρονται ακόμη και ξοφλάνε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν επαγγελματικά επιτελεία δουλεύουν προσηλωμένα για να βρούνε πώς θα κάνουν πιο «ελκυστικά» τα πλήρως εμπορευματοποιήμενα πολιτιστικά δρώμενα, τα δήθεν ουδέτερα από ιδεολογική φόρτιση και δήθεν «αντικειμενικά» .

Αναφερόμαστε φυσικά στην άνωθεν κι εκάστοτε κυβερνητική, ευρωενωσιακή, παρέμβαση στον πολιτισμό, που βασική της πρόταση είναι τελικά τα πράγματα να μείνουν όπως είναι, άντε το πολύ πολύ να προχωράνε ως την καταγγελία ορισμένων κοινωνικών πλευρών, στην καλύτερη περίπτωση.

Η δική μας πρόταση αφετηρία της έχει τους λαϊκούς πόθους και αναζητήσεις, τη ζωντανή πραγματικότητα, αντανακλώντας τη χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, παρουσιάζοντας τη στην ιστορική της εξέλιξη, τελικά προτείνοντας «κάτι να κάνουμε» και γιατί όχι να την αλλάξουμε.

Γι αυτό το φεστιβάλ της ΚΝΕ- Οδηγητή σύγχρονο και ανανεωμένο κάθε χρόνο, δροσερό, αποπνέει το μεράκι, τη θέληση πολλών ακούραστων εργατών , καλλιτεχνών, δημιουργών.

(..)

Επικίνδυνη για το λαό η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με προσαρμογή στην επικοινωνιακή προπαγάνδα ανάλογα με το «κοινό» στο οποίο απευθύνεται, η αστική τάξη της χώρας μας όπως και διεθνώς κάνει τη δική της προσπάθεια.

Σήμερα που το σύστημα που υπηρετούν οι κυβερνήσεις της σε κάθε χώρα σε Ευρώπη και όχι μόνο, αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα.

Που ένας πόλεμος είναι σε διεξαγωγή στο πεδίο, που ο πληθωρισμός ανεβαίνει ολοταχώς με την πρόβλεψη να χτυπά κόκκινο, σήμερα που οι προτεραιότητες στα σχετικά πιο  νέα επενδυτικά πεδία δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχουν αποδώσει το μέγιστο και προσδοκώμενο το επόμενο διάστημα κέρδος

Σήμερα που είναι ανοιχτές και σε ανάπτυξη μια σειρά αντιθέσεις με πυρήνα τις ανταγωνιστικές τάσεις στο πεδίο της οικονομίας, κύρια των ενεργειακών επενδύσεων, της πράσινης ανάπτυξης, δεμένη νύχι κρέας η εξέλιξη της με τον πόλεμο.

Σήμερα λοιπόν έχει σημασία να δούμε. Που να κοιτάξουμε για να βρούμε την αλήθεια, πού να ακουμπήσουμε για να δούμε τι θα γίνει, πώς και αν θα  αντιδράσουμε  για να δούμε τελικά τι θα κάνουμε.

Υπάρχουν απαντήσεις. Δείτε για παράδειγμα.

Εδώ στην περιοχή σας την πολυσυζητημένη επένδυση της Mediterraneangas για την εγκατάσταση σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού – fsru- αερίου.

Δείτε το μέσα στη μεγάλη εικόνα: Το εφοπλιστικό κεφάλαιο που αποτελεί το βασικό μεταφορέα αμερικάνικου πετρελαίου.

Ασφαλώς και Ρώσικου, γι αυτό και η κυβέρνηση σε πρόσφατη συζήτηση στην ΕΕ έκανε παρέμβαση να μην σταματήσουν οι εφοπλιστές να μεταφέρουν ρώσικο πετρέλαιο , παρά τις κυρώσεις.

Που κατέχει το 15,5 % της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας σε lng και lnp ενώ ήδη προ πολέμου έγιναν πολύ σημαντικές επενδύσεις επέκτασης του στόλου.

Σκεφτείτε πώς στέκονται οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό σας για την επένδυση της εν λόγω εταιρείας. Βάζουν ζήτημα χωροθέτησης και ασυμβατότητας με το μάστερ πλαν του λιμανιού και τις επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν (Περιφέρεια, Μπουκώρος) όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ βέβαια ανοιχτά η δημοτική αρχή Βόλου από την αρχή την υποστήριζε.

Κανένα από τα δύο κόμματα δεν αμφισβητεί την ουσία της επένδυσης που ασφαλώς έχει δυσμενείς περιβαντολλογικές επιπτώσεις.

Όμως η μεγάλη εικόνα δεν είναι αυτή.

Δεν μπορεί να γίνει πάλη πραγματικά ενάντια σ’ αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη αν δε δούμε τη βασική αστική θέση που και οι δυο υπηρετούν. Γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας,( σύμφωνα με τη δική τους ορολογία) ως κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων όπως με τη μεταφορά lng μέσω ελλάδας σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες , Βουλγαρία, Ρουμανία, Β. Μακεδονία κ.α.

Η μεγάλη εικόνα είναι η βαθύτερη εμπλοκή και με αυτό τον δρόμο στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, εκεί είναι ενταγμένη και η «αναβάθμιση» της βάσης στο Στεφανοβίκειο, που πρόσφατα αποκάλυψε η εφημερίδα μας ο Ριζοσπάστης.

(…)

 

Χρήσιμα συμπεράσματα για την ταξική πάλη από τα 100 χρόνια της μικρασιατικής εκστρατείας

 

Ειδικά σε εσάς ποντάρουν –  «επενδύουν» για να διασφαλίσουν «αναίμακτα» να περάσει υποταγή στην ιδεολογία και πολιτική πράξη τους. Για να περάσει στο dna σας το «δεν μπορώ να κάνω τίποτε, παρά να γίνω πιο ανταγωνιστικός», για να περάσει η ηττοπάθεια και η μοιρολατρεία, τελικά για να μη βρίσκει ριζοσπαστική έξοδο ο προβληματισμός σας για όλα όσα συμβαίνουν.

Η δύναμη της γνώσης ενωμένη με την πράξη μεγαλουργεί. Όπως δείχνει η ιστορία της ταξικής πάλης, του κομμουνιστικού- εργατικού – λαϊκού κινήματος στη χώρα μας.

Ψάχτε. Δείτε κριτικά ό,τι συμβαίνει γύρω σας.

Μάθετε, φέτος, είναι μια ευκαιρία τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται από τη  Μικρασιατική εκστρατεία που γίνονται πλήθος εκδηλώσεων μνήμης, πολλές από αυτές με αξιόλογα στοιχεία. Ειδικά εδώ που η περιοχή σας έχει πλούσια πείρα. Αξιοποιήστε τις αφηγήσεις των παππούδων και γιαγιάδων σας που ήρθαν εδώ μικρά παιδιά ξεριζωμένα και αναζητήστε, ειδικά σήμερα που όλο σύστημα, η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, λένε ότι τιμάνε αυτή τη μνήμη. Αναζητήστε λοιπόν:

Γιατί έγινε αυτή η «εκστρατεία», ο πόλεμος; Για λόγους πατριωτικούς; Αλυτρωτικούς;

Πώς προήλθε αυτή η ιδέα σε τμήμα του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα εκείνης της περιόδου; Ποιος ο ρόλος του ξένου παράγοντα.

Τι έκανε το νεαρότατο Κόμμα μας εκείνη την περίοδο, τι γινόταν στο στράτευμα, στο πεδίο;

Κριτήριο για την αναζήτηση των κρίσιμων απαντήσεων είναι αυτό που δε φαίνεται. Και τότε και τώρα. Οι οικονομικές σχέσεις, τα συμφέροντα, οι αντιθέσεις.

Στο πεδίο της πολιτικής εκφράζονται αυτά που αναζητούνται στο πεδίο της οικονομίας. Δεμένα πάντα με τις φιλοδοξίες, τις προσωπικές βλέψεις και έριδες όλων εκείνων που συνήθως ονομάζονται «πρωταγωνιστές», δηλαδή κυβερνητών, αρχηγών κομμάτων, με μια λέξη αστών πολιτικών.

Η Μικρασιατική εκστρατεία είναι παιδί του Α παγκόσμιου πολέμου, που εγκαινίασε που ολόκληρη «ιστορική εποχή» αυτή της πλήρους αντιδραστικοποιήσης του συστήματος του καπιταλισμού.

Ίδιο. Τότε και τώρα. Τώρα σε μεγαλύτερη σήψη.

Αυτό φανερώνει ο πόλεμος που γίνεται στην Ουκρανία. Επιθετικός και άδικος και για τους δυο λαούς.

Επίδικο; Τότε η μοιρασιά της λείας, μετά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο, τόσο μεταξύ νικητών και ηττημένων όσο και μέσα στο στρατόπεδο των νικητών. Διαπραγματεύσεις και τότε, ανάλογα με τη δύναμη κάθε διαπραγματευόμενου μέρους. Οι συνθήκες και συμφωνίες που διδάσκεστε στο σχολείο τα χρόναι 1918 – 1923 υπηρετούσαν αυτές τις διαπραγματεύσεις, όπως η ανακωχή του Μούδρου, η συνθήκη των Σεβρών ως και αυτή της Λωζάνης.

Τότε με την ηττημένη Οθωμανική αυτοκρατορία και στην συνέχεια με την κυβέρνηση των Νεοτούρκων.

Κράτος σε «δυο ηπείρους και πέντε θάλασσες» έλεγε ο Βενιζέλος, εκφράζοντας την πιο ισχυρή σε κάποια φάση μερίδα των αστών που ήθελαν επεκτατική πολιτική , ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στη Ν. Α Μεσόγειο, ζητούμενα που και σήμερα υπάρχουν και υπηρετούνται με τη θέση της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που λέγαμε και πριν.

Ούτε τότε, ούτε τώρα ήταν ή είναι υπόδουλη η Ελλάδα. Τότε και ειδικά μετά που τα πράγματα πήραν άλλη τροπή, λέγανε ότι ο Βενιζέλος έπαιζε το παιχνίδι των Άγγλων, που είναι αλήθεια μόνο όσον αφορά τις συμμαχίες των αστικών κομμάτων που είναι εύθραυστες σε κάθε φάση, γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα.

Ούτε τώρα η Ελλάδα είναι υπόδουλη ή μπορεί να κάνει ανεξάρτητη πολιτική, είναι ενταγμένη σε μια συγκεκριμένη συμμαχία, τότε Αντάντ, σήμερα, ΝΑΤΟ- ΕΕ- ΗΠΑ, ειδικά στο ατλαντικό στρατόπεδο σήμερα.

Σε κάθε φάση αυτό φέρνει «επιπλοκές» και στα εσωτερικά της αστικής τάξης. Τότε για παράδειγμα παρουσιάζονταν ως φιλειρηνική δύναμη εκείνη η αστική μερίδα που ήταν συσπειρωμένη γύρω από το βασιλιά,  και που νωρίτερα ήταν πιο κοντά με άλλους συμμάχους, όπως τη Γερμανία.

Καμία όμως από αυτές τις μερίδες δε σταμάτησε τον πόλεμο.

Όπως και σήμερα. Τα «καβγαδάκια» στη βουλή λύνουν και δένουν, κι ο «θεός να μας φυλάει» – που λέει κι ο λαός μας- το επόμενο διάστημα τι έχουμε να ακούσουμε πηγαίνοντας προς τις βουλευτικές εκλογές και τις υπόλοιπες μέσα στο επόμενο έτος.

Τα καβγαδάκια στη Βουλή αφορούν το επιμέρους, τη διαχείριση του πολέμου, όχι τον ίδιο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

(…)

Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο οργάνωσης και πάλης

Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο. Σχέδιο οργάνωσης και πάλης, σχέδιο δράσης και  χειραφέτησης. Μέσα στο κίνημα. Δουλεύουμε πλατιά και πρωτοστατούμε οι κομμουνιστές, όπως κάναμε και το περασμένο χρονικό διάστημα.

Σε εργατικές απεργίες και αγροτικά μπλόκα, ενάντια στα σχολεία της υποβάθμισης και στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις γειτονιές οργανώνοντας την αλληλεγγύη.

Παλεύουμε για να έχουμε εισόδημα, κόντρα στην ακρίβεια, για να έχουμε δικαιώματα.

Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας, όλο και περισσότεροι και ιδίως περισσότερες να έρθουν στις μαζικές διαδικασίες, να μπούνε στον αγώνα.

Παλεύουμε για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Γιατί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Με πλήρη εμπιστοσύνη απευθυνόμαστε ειδικά σε εσάς τη νεολαία φίλους της ΚΝΕ,  νέες και νέους που προβληματίζεστε καλώντας σας να παρακολουθήσετε λέγοντας γνώμη, βάζοντας τη δική σας πινελιά τις προσυνεδριακές διαδικασίες της ΚΝΕ που ξεκινάνε το επόμενο διάστημα.

Να βάλετε το δικό σας λιθαράκι, γιατί αυτός ο δρόμος με τα μεγάλα, τα ωραία, τα συγκλονιστικά, σας ανήκει. Περπατήστε τον.

 

Πλούσιο πρόγραμμα και σήμερα

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα ως εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20:15 Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα PainKillers

20:45 Συναυλία με MaryandJuana

21:45 Αφιέρωμα για την “100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

22:45 συναυλία με τους ARGON

Η βραδιά θα κλείσει με ρεμπέτικο-λαϊκό γλέντι από τους RempetAsker

 

ΜΑΘΗΤΙΚΟ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

·         Πολυχώρος με pingpong και σκακιέρες

·         Εκδήλωση – Συζήτηση : «Ο φανταχτερός κόσμος του επαγγελματικού αθλητισμού vsη πραγματικότητα» – Παρέμβαση και συζήτηση με νέες και νέους από το χώρο του αθλητισμού

 

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

·         Έκθεση ζωγραφικής

·         Παιχνίδι γρίφων «1922 – Ανακαλύπτοντας τα ίχνη ενός ξεριζωμού»

·         Δημιουργία συλλογικού έργου με θέμα «Πόλεμος και Ειρήνη»

 

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση

error: Content is protected !!