ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Σωτήρης Ντούμας στο «Talk» του TheNewspaper.gr

ntoumas

Ο Σωτήρης Ντούμας γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Τελείωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λαμίας, στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ενώ ακολούθησαν  μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας αλλά και στο Marketing, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών.

KEN 728X100

Από το 2018 είναι Εμπορικός Διευθυντής της Κλινικής και των Πολυιατρείων ΄ΑΝΑΣΣΑ, στον Βόλο.

Από το 2017 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης – Καθηγητής στον Τομέα Υγείας σε Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ) ενώ διετέλεσε και Σύμβουλος Εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο.

Επί σειρά ετών εργάστηκε ως Προϊστάμενος Τμήματος Ιατρικού και Νοσοκομειακού Marketing  (Sales and Marketing Supervisor) σε Ιδιωτικό  Όμιλο Υγείας (ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, από 2009 έως 2017).

Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης Πολυεθνικών Φαρμακευτικών εταιριών σε Τμήματα Πωλήσεων αναφορικά με πρωτοποριακά θεραπευτικά σκευάσματα του Καρδιαγγειακού και Αναπνευστικού συστήματος (Novartis, Sambrook, από 2006 έως 2009).

Έχει πολυετή εμπειρία, αρχικά ως Υπεύθυνος Τμήματος και στη συνέχεια ως Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, σε Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική (Ασκληπιείο Άνω Βόλου, από 1997 έως 2006).

Στο ενεργητικό του έχει μεγάλο αριθμό διαλέξεων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών παρουσιάσεων και αρθρογραφιών όπως επίσης και συμμετοχές σε επιστημονικές μελέτες.

Το χρονικό διάστημα 2000 έως 2002 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ιωλκού, επί Δημαρχίας κας. Σταυροπούλου Βασιλικής.

Οι καλλιτεχνικές του ευαισθησίες τον οδήγησαν στην ενασχόληση με τη φωτογραφία (6ο Πανελλήνιο βραβείο), την ποίηση (5η Πανελλήνια διάκριση) αλλά και με τη ζωγραφική, με τον ίδιο να συμμετέχει σε ομαδικές και ατομικές θεματικές εκθέσεις.

Η αγάπη του για την φύση τον έχει ωθήσει στην ενασχόλησή του με την μελισσοκομία από το 2012 αλλά και με τον τομέα της ελαιοκομίας – ελαιοπαραγωγής, οικογενειακής εκμετάλλευσης.

Η έννοια που τον εκφράζει περισσότερο είναι… “Carpe diem”!!! Άδραξε τη μέρα!! Στην ερώτηση πότε, η απάντηση είναι τώρα! Όχι μετά, όχι αύριο, αλλά τώρα! Πρεσβεύει ότι το αίσθημα της ικανοποίησης από μια δράση είναι μακράν καλύτερο από αυτό της αδράνειας.

Αναλυτικά τα όσα απάντησε στο «Talk» του TheNewspaper.gr:

Αγαπημένο βιβλίο ή ταινία;

“Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”.

Είναι μία ταινία που πραγματικά με έχει επηρεάσει από την πρώτη στιγμή που την είδα. Νομίζω περνά εξαιρετικά μηνύματα. Είναι πολύ σημαντικό για τους νέους να έχουν δίπλα τους ανθρώπους που θα τους καθοδηγήσουν σωστά, παίρνοντας με τον τρόπο αυτό εφόδια χρήσιμα για όλη τους τη ζωή. Μια ζωή που θα πρέπει να την αξιοποιήσουν στο έπακρο, με ανεπτυγμένη την λογική και την κριτική ικανότητα.

 

Ποιες ήταν οι καλύτερες διακοπές σου;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιες διακοπές ως τις καλύτερες όλων. Μου είναι πιο εύκολο να τις κατηγοριοποιήσω… Ως παιδί σε ένα χωριό της Χαλκιδικής, ως ερωτευμένος σύζυγος στα μαγικά νερά του Νείλου στην Αίγυπτο και πλέον με την οικογένεια, Χριστούγεννα στη Βιέννη…

 

Πώς χαλαρώνεις;

Ευτυχώς έχω αρκετούς τρόπους να χαλαρώσω. Γράφοντας, διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας αλλά τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, η μεγαλύτερή μου “ψυχοθεραπεία” είναι η ενασχόληση με τα μελίσσια μου. Εκεί πραγματικά, χάνομαι από την καθημερινότητα και τους ρυθμούς της, ολοκληρωτικά!

 

Ποια προσωπικότητα θαυμάζεις και γιατί;

Δύσκολη ερώτηση γιατί είναι πολλές οι προσωπικότητες που θαυμάζω, για διαφορετικούς λόγους. Εκείνη όμως που πραγματικά μου δημιουργεί εξαιρετικά συναισθήματα, είναι αυτή του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Αυτή η, θα τολμούσα να πω μυθική μορφή, με τα τολμηρά του ποιήματα και τον ασυμβίβαστο, απρόβλεπτο και ατίθασο χαρακτήρα του, πραγματικά με γοητεύει… ίσως γιατί είναι τόσο μακριά από τα δικά μου πρότυπα…

 

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι από το παρελθόν σου, τι θα άλλαζες;

Τη ζωή μας την εκτιμούμε με βάση αυτά που ζήσαμε, ευχάριστα, δυσάρεστα, ουδέτερα… Λογικό είναι να σκεφτεί κανείς ότι θα άλλαζε όλα τα δυσάρεστα για να κρατήσει μόνο τις ευχάριστες στιγμές… 

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τις δυσάρεστες στιγμές, δεν μπορείς να μετρήσεις και να εκτιμήσεις τις ευχάριστες… Σοβαρά τώρα, νομίζω ότι δεν θα άλλαζα τίποτα. Ίσως, σε μία φάση απολογισμού ζωής, να σκεφτώ αν άξιζε τον κόπο  να περάσω όλα τα άσχημα για τις στιγμές ευτυχίας που έζησα. Πιστεύω και ελπίζω το αποτέλεσμα να με δικαιώσει…

 

Αν μπορούσες να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο, ποια εποχή θα επέλεγες;

Αγαπημένο θέμα! Νομίζω όλοι μας λίγο ή πολύ το έχουμε αναλογιστεί. Από την άλλη, από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος μας, όλες οι εποχές χαρακτηρίζονται από απαράμιλλες ομορφιές αλλά και τραγικές στιγμές. Οπότε λέω να κινηθώ πιο “safe” και να διαλέξω τα παιδικά αλλά και τα φοιτητικά μου χρόνια, δύο περιόδους στη ζωή μου που θα θυμάμαι με τα πιο όμορφα χρώματα…

 

Τι σε κάνει να κλαις;

Η πίκρα και το κενό που νοιώθω για αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν για πάντα… Βέβαια, φιλοσοφώντας το και με τη βοήθεια του χρόνου, αντιλαμβάνομαι ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ή να αποτρέψει την κατάσταση. 

Παρηγορούμαι λοιπόν με τις μνήμες, κρατώ φυλαγμένα βαθιά μέσα μου όλα εκείνα που με συνέδεσαν και συνεχίζουν να με συνδέουν με εκείνους, πιστεύοντας ότι η στάση μου θα τους άρεσε και ίσως κάπως έτσι θα έπρατταν κι εκείνοι για μένα…

 

Ποια απόλαυση σε γεμίζει περισσότερες ενοχές;

Από τη στιγμή που απολαμβάνουμε κατ’ επανάληψη κάτι, σημαίνει ότι δεν μετανιώνουμε για την πράξη μας αυτή, αλλά μάλλον ντρεπόμαστε γι’ αυτό και ίσως να αισθανόμαστε λίγο αμήχανα…

Προβληματιζόμαστε για παράδειγμα αν μία πράξη μας είναι κοινωνικά αποδεκτή, αν χαλάει την εικόνα μας, αν τρώμε παραπάνω από ό,τι πρέπει, κ.ά. 

Ως κοινός θνητός απολαμβάνω πράγματα για τα οποία στη συνέχεια νοιώθω λίγο αμήχανα. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει μια νοητή αλλά πολύ σημαντική γραμμή ανάμεσα στην απόλαυση και την υπερβολή. Όταν κινούμαστε με σύνεση, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μικρές παρασπονδίες που νοστιμεύουν τη ζωή μας…

 

Αν κέρδιζες το λαχείο, τι θα έκανες;

Στην καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων, αυτό που μας απασχολεί και μας αγχώνει είναι το τι πρέπει να κάνουμε για να οργανώσουμε τη ζωή μας και τις υποχρεώσεις μας βάσει των εισοδημάτων που ο καθένας έχει.

Φαντάζομαι ότι το να διαχειριστείς ξαφνικά ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που θα σου αλλάξει τη ζωή, έχει όσο να πεις κι αυτό τα άγχη του. Οπότε, θα αφήσω να το σκεφτώ και να αγχωθώ γι’ αυτό αν η τύχη με ευνοήσει και μου στείλει ένα τέτοιο ανέλπιστο δώρο…

 

Τι θα έκανες αν γινόσουν αόρατος για μία ημέρα;

Άλλο ένα αγαπημένο θέμα των παιδικών μας χρόνων. Τότε που θέλαμε να γίνουμε αόρατοι για να κατασκοπεύουμε τους πάντες, να κρυφακούμε μυστικά που είτε μας ενδιέφεραν είτε όχι… 

Πλέον, αν είχα τη δυνατότητα να φορέσω τον μανδύα που θα με έκανε αόρατο, νομίζω ότι θα χανόμουνα στο πλήθος και θα παρατηρούσα τους ανθρώπους. 

Πάντα μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους, αλλά φαντάζομαι ως αόρατος θα είχα την ευκαιρία να δω αυτό που πραγματικά είναι ο καθένας και όχι αυτό που υποδύεται πως είναι. Ίσως έτσι κατάφερνα να δω το πιο καθαρό βλέμμα, το πιο αθώο χαμόγελο, την αλήθεια που κρύβουμε…

 

Φοβάσαι κάτι;

Με βάση την Ψυχολογία, υπάρχει μια βασική διαφορά ανάμεσα στο φόβο και στη φοβία.

Η αλήθεια είναι ότι φοβίες, ευτυχώς, δεν έχω. Τώρα σχετικά με τον φόβο, μάλλον με τον εαυτό μου τα βάζω μερικές φορές και φοβάμαι μήπως κάνω κάποια λάθη που μπορεί, ενίοτε, να πληγώνουν ανθρώπους που αγαπώ και νοιάζομαι. Σίγουρα έχει συμβεί και προσπαθώ να μην ξαναγίνουν…

 

Υπάρχει κάποιος που θα ήθελες να ζητήσεις συγγνώμη και γιατί;

Είναι καλό να ζητάμε συγνώμη! Είναι πράξη ευθύνης αλλά θέλει κότσια να το κάνεις. Είναι πράξη ανώτερη και ενίοτε σε εξιλεώνει.

Η απάντηση λοιπόν είναι ναι, αλλά μη με ρωτάτε από ποιον… Δεν είμαι υπέρ της δημόσιας συγγνώμης. 

Θεωρώ ότι μία τέτοια ενέργεια αφορά αποκλειστικά τους ανθρώπους που εμπλέκονται, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι που έγινε εν αγνοία και των δύο πλευρών.

 

Τι πιστεύεις ότι θα βελτίωνε την ποιότητα της ζωής σου;

Το να ζω με την οικογένειά μου σε ένα περιβάλλον πιο ανθρώπινο, πιο φιλικό προς τους ανθρώπους. Έχω ταξιδέψει πολύ στη ζωή μου και έχω βιώσει την καθημερινότητα πολλών λαών και πολιτισμών. Ζήλεψα πραγματικά σε άλλες χώρες το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των ανθρώπων που σέβονται ο ένας τον άλλον, δίνουν χώρο, χρόνο και σεβασμό στους ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες, επενδύουν στο μέλλον και στη νέα γενιά, αγαπούν και σέβονται τα ζώα, γνωρίζουν τι σημαίνει καθαριότητα και ευπρέπεια στους χώρους που ζουν και κινούνται. 

Πολίτες που οδηγούν με σύνεση, λογική και γνώσεις οδικής ασφάλειας, που δεν παράγουν θόρυβο μόνο και μόνο γιατί θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό κάποιοι θα τους προσέξουν!

Θα μπορούσα να μιλώ ατελείωτα για όλα εκείνα που θα έκαναν τις ζωές μας καλύτερες στον τόπο που ζούμε… Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει έστω μια αρχή για να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Αν μπορούσες να ξυπνήσεις αύριο με μία καινούργια δεξιότητα ή ταλέντο, ποιο θα ήταν αυτό;

Από τότε που έγινα πατέρας, οι προτεραιότητές μου άλλαξαν και η προσοχή μου είναι στραμμένη πάνω στον γιό μου και την οικογένεια που δημιούργησα με την σύζυγό μου.

Και επειδή το να είσαι γονιός κρατάει για όλη τη ζωή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, θα απαντήσω αντίστροφα, λέγοντας με ποιο ταλέντο δεν θα ήθελα να ξυπνήσω. 

Με το ταλέντο του να είσαι γονιός που με ταλέντο φτιάχνει ατάλαντους…

 

Αν η ζωή σου ήταν τίτλος ταινίας, ποιος θα ήταν αυτός;

            “Η ζωή μου μια βόλτα”.

Νομίζω ότι αυτός ο τίτλος εκφράζει την άποψή μου για τη ζωή γενικότερα και κατά συνέπεια και τη δική μου. Εφήμερη, διαφορετική για τον καθένα, δύσκολη, άλλοτε ευχάριστη, άλλοτε δυσάρεστη, κουραστική… 

Τα πάντα εναλλάσσονται, όπως ένα ταξίδι με τρένο. Άνθρωποι ανεβαίνουν σ’ αυτό, κατεβαίνουν, τους συναντάς, τους γνωρίζεις… Κάποια στιγμή κατεβαίνεις από το τρένο και το ταξίδι σταματά για εσένα αλλά συνεχίζει για εκείνους που ανέβηκαν μετά από εσένα. Κι αυτό το τρένο δεν σταματά ποτέ. Συνεχίζει το ταξίδι του, τη βόλτα του, με διαφορετικό προορισμό για τον καθένα. 

 

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
 

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
 

error: Content is protected !!