Τι μπορεί να καθορίσει έναν θρίαμβο και τι μία ήττα στις εκλογές στην Ιταλία

Αυτό που μετράει στις εκλογές, φυσικά είναι η νίκη. Αλλά όχι μόνο. Οι νίκες δεν είναι όλες ίδιες. Ούτε οι ήττες. Εδώ είναι λοιπόν αυτό που πρέπει να δούμε όταν φτάσουν τα συνολικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής, , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχόλιο του στην Corriere Della Sera, ο αρθρογράφος Ρενάτο Μπένετο: τι μπορεί να καθορίσει έναν θρίαμβο και τι ηχηρή ήττα για τα κόμματα και τους ηγέτες τους.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ
IAB e banner 720X90 thenewspaper gif

Η κεντροδεξιά προφανώς στοχεύει, όπως και οι αντίπαλοι της, να κερδίσει την πλειοψηφία. Δεν είναι απαραίτητο να ξεπεράσει το 50% των ψήφων, φυσικά μιλάμε για έδρες: σημαίνει να έχει τουλάχιστον 201 βουλευτές και 101 γερουσιαστές, αναφέρει για τις εκλογές στην Ιταλία.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές στην Ιταλία: Το ακροδεξιό «άλμα» της Ρώμης στο κενό

Το όριο της «σταθερότητας»

Όσο περισσότερο υπερβαίνει αυτό το όριο, τόσο πιο σταθερή θα είναι η πλειοψηφία: ήδη με 110 γερουσιαστές μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Στην κεντροδεξιά υπάρχει επίσης ένας ζωηρός εσωτερικός ανταγωνισμός: η παλιά παροιμία του συνασπισμού είναι ότι ο αρχηγός είναι αυτός που παίρνει μία ψήφο παραπάνω από τους άλλους.

«Θωρακισμένη»

Η Τζόρτζια Μελόνι , λοιπόν, μπορεί να θεωρήσει την ηγεσία της θωρακισμένη, εάν οι Αδελφοί της Ιταλίας πάρουν μεγαλύτερο ποσοστό μόνοι τους από το άθροισμα των Λίγκα και Forza Italia .

Ο Ματέο Σαλβίνι είπε ότι θα τον έκανε χαρούμενο να ξεπεράσει το 17%: αυτό ακολούθησε η Λίγκα στις τελευταίες πολιτικές το 2018. Ωστόσο, πρέπει να είναι προσεκτικός, γιατί αν το αποτέλεσμα πέσει πολύ κάτω από το 15, η θέση του στο τιμόνι της Λίγκας, που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ σε σχεδόν 10 χρόνια, θα άρχιζε να παραπαίει, σημειώνει ο Μπενέτο.

Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί θα μπορούσαν να απειλήσουν το συνασπισμό της Μελόνι