Δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τα 81 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

ameikopoulos 2

Δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τα 81 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ:

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ
IAB e banner 720X90 thenewspaper gif

«Σαν σήμερα πριν από 81 χρόνια ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ, σηματοδοτώντας μια κομβική στιγμή στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

 Το ΕΑΜ αποτέλεσε την πιο μαζική αντιστασιακή οργάνωση στην Κατοχή κινητοποιώντας χιλιάδες καθημερινούς ανθρώπους και έγραψε ένδοξες σελίδες πατριωτικού αγώνα και αντίστασης κατά των ξένων επιδρομέων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, πετυχαίνοντας μεγάλες πολιτικές και στρατιωτικές νίκες.

Πέτυχε να διαμορφώσει μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συμμαχία αγκαλιάζοντας και εκφράζοντας τον εργάτη, τον αγρότη, τον νέο, τη γυναίκα, τον Μικρασιάτη πρόσφυγα, αλλά και τον βιοτέχνη, τον ελεύθερο επαγγελματία, το δημόσιο υπάλληλο και μεγάλο μέρος του κλήρου. Όλες οι διαφορές μπήκαν στην άκρη μπροστά στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση και το υπέρτατο συμφέρον της κατάκτησης και διατήρησης της ελευθερίας τους. Ο ατομικός αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση μετατράπηκε σε συλλογικό αντιστασιακό αγώνα με τις αξίες της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής ανεξαρτησίας, και για το λόγο αυτό το ΕΑΜ αποτελεί συνάμα μεγάλο κοινωνικό παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το στίγμα του ΕΑΜ στη συλλογική μνήμη του κοινωνικού αγώνα παραμένει ανεξίτηλο και επίκαιρο. Σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίζουμε, με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, τη νέα οικονομική και ενεργειακή κρίση και τις ακροδεξιές-υπερσυντηρητικές πολιτικές δυνάμεις να οργανώνονται και να δυναμώνουν σε δημοκρατικά κοινοβούλια, όπως συνέβη στη γειτονική μας Ιταλία και στη Σουηδία, επιβάλλεται να λειτουργήσει η συλλογική μνήμη για να αναγνωρίσουμε τα νέα πρόσωπα του φασισμού και να μην ξαναζήσουμε μαύρες εποχές.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται η ιστορική γνώση και εμπειρία να γίνουν οδηγός για το μέλλον. Το ΕΑΜ με την αυταπάρνηση και τη δράση του πριν 81 χρόνια μας έδειξε το δρόμο και απέδειξε ότι μπορούμε ενωμένοι και στην πράξη».

 

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
 

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
 

error: Content is protected !!