Εργοστάσιο Οινοπνεύματος Βόλου: Ένας απέραντος σκουπιδότοπος με μπάζα και ξερά χόρτα [εικόνες]

SDADADA

Το παλιό εργοστάσιο της Οινοπνευματικής, που ιδρύθηκε το 1919 από μια ομάδα ντόπιων ποτοποιών για την παραγωγή καθαρού και φωτιστικού οινοπνεύματος και αποσταγμάτων οίνου, παραμένει πλέον εκεί, με τα κουφάρια του να θυμίζουν άλλες εποχές.

KEN 728X100

Φτάνοντας όμως στο σήμερα, το οικόπεδο της παλιάς Οινοπνευματικής, που βρίσκεται στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο με μπάζα και ξερά χόρτα, που το καλοκαίρι αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων της περιοχής για ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Το 33.000 τ.μ. οικόπεδο, όπου χτίστηκε, επιλέχθηκε σκόπιμα σαν τοποθεσία, αφού εκείνη την εποχή η περιοχή αυτή δεν ήταν ακόμα κατοικημένη. Επίσης βρίσκεται αρκετά κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Βόλου, καθώς και στον εμπορικό λιμένα διευκολύνοντας έτσι τις εμπορικές συναλλαγές. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1922 και σύντομα την ίδια χρονιά ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του.

Όπως κάθε εγκαταλελειμμένος χώρος, έτσι και το εργοστασιακό συγκρότημα του Οινοπνεύματος έχει αφεθεί πλέον στο έλεος του χρόνου και των διάφορων καιρικών συνθηκών, που αυξάνουν συνεχώς τις φθορές του. Ίσως όμως ο πιο καταστροφικός παράγοντας ακόμα και σε αυτά τα μέρη είναι και πάλι ο άνθρωπος.

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα ερειπωμένα κτίρια να κατοικούνται ανά διαστήματα από ανθρώπους άστεγους, ναρκομανείς, λαθρομετανάστες ή άλλα παραβατικά στοιχεία. Και συνήθως η παρουσία τους δεν περνά ποτέ απαρατήρητη, αφού αφήνουν πίσω τους ζημιές και κάθε λογής σκουπίδια, πολλές φορές επικίνδυνα για άλλους ανυποψίαστους επισκέπτες.

Σίγουρα η αξιοποίησή του θα έδινε έναν νέο αέρα στην περιοχή αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιστορία του και προφυλάσσοντας τον χώρο και τους κατοίκους από τα εν δυνάμει επικίνδυνα στοιχεία που φιλοξενούνται στα συντρίμμια του.

Δείτε εικόνες: 

SDADADA ED EDEDE

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση

 

error: Content is protected !!