ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απ. Ριζόπουλος: «Επιλέξιμα έργα μόνο για την καπιταλιστική κερδοφορία! Άκρως επικίνδυνη πολιτική για τα λαϊκά στρώματα»

RIZOPOULOS 66 2

Τοποθέτηση του Απόστολου Ριζόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου με τη Λ.Συσπείρωση στη ΓΣ της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

KEN 728X100

Αναλυτικά:

Ο βαθιά ταξικός χαρακτήρας της ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας αποτυπώνεται και στην περιοχή της Θεσσαλίας, μέσα από την προώθηση επιλεγμένων έργων από την ΤΔ.  

Έτσι, είτε σε συνθήκες ανάπτυξης είτε σε συνθήκες κρίσης κινείται υπέρ των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρηματιών και βιομηχάνων. Έχει γνώμονα την κερδοφορία, σε βάρος των κοινωνικών αναγκών και των δικαιωμάτων των εργατών, των βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, για έργα υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στην παιδεία στην υγεία στην πρόνοια.

Δεν πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο. Πρόκειται για στοχευμένη πολιτική και οικονομική παρέμβαση μέσω της ΤΔ, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε., που  έχουν στηρίξει με πλειάδα νομικών ρυθμίσεων όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Τα στοιχεία που υπάρχουν συνομολογούν τα παραπάνω:

Την περίοδο 2014 – 2021, σε μία περίοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση, μεγάλες θεσσαλικές επιχειρήσεις έχουν πάρει από το κράτος μέσω του ΕΣΠΑ και των επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών από το κράτος, με τον αναπτυξιακό νόμο,εκατοντάδες εκατομμύρια για να κάνουν νέες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, που ο τζίρος μεγάλων επιχειρήσεων παρουσιάζει σημαντική αύξηση, το εισόδημα των εργαζομένων υπόκειταισε σημαντική μείωση, η ευελιξία στην εργασία έχει πολλαπλασιαστεί, πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους. Τα ίδια και για τους αυτοαπασχολούμενους, που μέσα απ’ αυτά τα προγράμματα έχουν ενισχυθεί ελάχιστα, με μονοψήφιο ποσοστό στο σύνολο τωνεπιδοτήσεων, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Αλλά και τα έργα τα οποία προκρίνονται έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη υποδομών για την διευκόλυνση των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων. Έργα που αφορούν την πολιτική προστασία, την κοινωνική πολιτική, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι επιλέξιμα!

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα επιταχύνεται η ανάκτηση ενέργειας από τα σκουπίδια με την καρκινογόνα καύση τους εις βάρος της υγείας των λαϊκών οικογενειών, εις βάρος της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, μεθόδους που είναι επιστημονικά αναγνωρισμένες ως οι μόνες για τη μείωση του όγκου των προς ταφή απορριμμάτων και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

 

Το μέγεθος του εγκλήματος που προωθείται για ένα πεδίο επενδύσεων με αντίστοιχα υπερκέρδη από τους επιχειρηματικούς ομίλους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτεται στον Οδηγό για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Θεσσαλίας (ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας) τουΔικτύου ΦΟΔΣΑ. Μεταξύ άλλων καλεί τους ΦΟΔΣΑ Θεσσαλίας να επιβεβαιώσουν την συμμετοχή τους στην «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ». Βάση αυτού του σχεδίου προβλέπεται η δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης δευτερογενών καυσίμων και των 13 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) 5 Περιφερειών (Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας & Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης) στην Κοζάνη, για παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας, με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Καλούν, μάλιστα, τις δημοτικές αρχές να αλλάξουν τα σχέδια για τις ΜΕΑ Λάρισας και Καρδίτσας – Τρικάλων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής SRF/RDF.

Αλήθεια ποιο συμφέρον μπορούν να έχουν τα λαϊκά στρώματα απ’ αυτήν την επένδυση, από τις απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία τους από την καρκινογόνα καύση, όχι μόνο σε τσιμεντοβιομηχανίες και ασβεστοποιίες, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;Ποιο συμφέρον έχουν όταν όλα αυτά θα τα χρυσοπληρώσουν με τη χρηματοδότηση των λεγόμενων ΣΔΙΤ από τους αναπτυξιακούς νόμους, το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και με την αλματώδη αύξηση στις εισφορές ταφής των απορριμμάτων (έως και 400%), κόστος που φορτώνεται στις πλάτες των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών; 

Τα ίδια ερωτήματα προκύπτουν και για τον Σταθμό Υγροποιημένου Αερίου στον Παγασητικό. Τι όφελος έχουν απ’ αυτό οι λαϊκές οικογένειες, που θα συνεχίσουν να ζουν μέσα στην ενεργειακή φτώχεια, όταν, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, εφοπλιστών, κ.ά.  προωθείται ένα έργο με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, άκρως επικίνδυνο; Επικίνδυνο, όχι μόνο περιβαλλοντικά ή σε περίπτωση ενός ατυχήματος, αλλά και από τη μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού μας στους ενεργειακούς και πολεμικούς ανταγωνισμούς, αφού παράλληλα με τη μετατροπή της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας σε μια απέραντη στρατιωτική αμερικανονατοϊκή βάση, η περιοχή μας γίνεται στόχος, μετατρέπεται σε «μαγνήτη επιθέσεων». Πρόκειται για μια πολιτική που με συνέπεια προωθείται από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ για «το χατίρι», για τις κερδοφόρες επενδύσεις, της αστικής τάξης της χώρας;

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ΚΚΕ καλούμε του εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να υπερασπιστούν τη ζωή τους. Να απαιτήσουν την κατάργηση του σημερινού αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και στην ΤΔ, να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής της πολιτικήςπου βάζει εμπόδιο στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, στην αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και της περιοχής, στις οποίες η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας ορθώνει αξεπέραστα εμπόδια γιατί το βασικό κριτήριο είναι η κερδοφορία των μονοπωλίων. 

Σήμερα η μόνη διέξοδος για κρίσιμα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο λαός είναι ο αγώνας για μια ανάπτυξη με κριτήριο τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο τιμόνι της εξουσίας.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
 

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
 

error: Content is protected !!