Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε η φετινή συνάντηση του EU-LIFE, του μεγαλύτερου δικτύου ανεξάρτητων ευρωπαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων στις βιοεπιστήμες, στο οποίο συμμετέχει και το το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) από το 2020.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ
IAB e banner 720X90 thenewspaper gif

Τα ινστιτούτα του EU-LIFE προωθούν την ερευνητική αριστεία και αναπτύσσουν βέλτιστες πρακτικές για την οργάνωση του εργασιακού και λειτουργικού περιβάλλοντος των ερευνητικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι Έλληνες περιλαμβάνονται στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη απήχηση

Οι στόχοι του EU Life περιλαμβάνουν την υποστήριξη της ηθικά υπεύθυνης έρευνας και καινοτομίας στις βιοεπιστήμες, μέσω της ανάπτυξης, τήρησης και διάδοσης των αρχών της ποιότητας, της επιστημονικής ακεραιότητας, της κοινωνικής λογοδοσίας, της οικολογικής βιωσιμότητας, της ισότητας των φύλων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, ανέφερε ο κ. Ταλιανίδης, μέλος του ΕΣΕΤΕΚ, εμπνευστής και καταλύτης της ένταξης του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ στο δίκτυο.

Το EU-LIFE έχει την μακροπρόθεσμη αποστολή να διαδώσει αυτές τις αξίες και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη. Παράλληλα, συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτικής για το ερευνητικό τοπίο της Ευρώπης, για παράδειγμα στην αξιολόγηση του αντίκτυπου των επιστημονικών ανακαλύψεων, αλλά και την επένδυση σε αποδοτικά μοντέλα για τη σύνδεση της έρευνας και της μεταφοράς της γνώσης στην κοινωνία, πρόσθεσε ο κ. Ταλιανίδης.

Τα ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα βιώνουν μια εποχή με διαρκή και αγωνιώδης επιδίωξη χρηματοδοτήσεων, σε μια χώρα όπου η έρευνα δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες φορές να έρχονται σε δεύτερη μοίρα οι αξίες, να αδικούνται και θυσιάζονται οι αφανείς πρωταγωνιστές της έρευνα, οι νέες ερευνήτριες και οι νέοι ερευνητές, ανέφερε ο κ. Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ.

«Η βασική μας επιδίωξη είναι η διατήρηση του ΙΜΒΒ σε ένα υψηλό επίπεδο με βάση τα διεθνή πρότυπα, αλλά και η υλοποίηση της αριστείας μέσα σε ένα κλίμα επιστημονικής ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ακαδημαϊκής ηθικής» τόνισε ο κ. Βόντας.

Θέματα επιστημονικής ακεραιότητας, ισότητας, επικοινωνίας, διαχείρισης δεδομένων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα είναι επίσης βασική προτεραιότητα του EU-LIFE. Η σύνδεση του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ με το Δίκτυο, πέραν των δυνατοτήτων τόνωσης της ερευνητικής του αριστείας μέσω συνεργασιών και αλληλεπιδράσεων, του δίνει τη δυνατότητα της εναρμόνισης με τον ευρωπαϊκό ερευνητικό ιστό, προκειμένου για τη λειτουργία σε συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας, με την εφαρμογή των σύγχρονων πρακτικών που εφαρμόζονται

Σιαμαίες 21 ετών, μιλούν για την κοινή τους ζωή: Η Κάρμεν έχει αγόρι, η Λουπίτα είναι ασεξουέλ