ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Βόλος τιμά τον συγγραφέα του απόδημου Ελληνισμού Νίκο Αλεξίου

aleksiou

Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων θα τιμήσουν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18.00-19.30 στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου – Κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή, τον Βολιώτη λογοτέχνη και Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Queen’s College στη Νέα Υόρκη ΝΙΚΟ ΑΛΕΞΙΟΥ, για την διακεκριμένη του ερευνητική εργασία σχετικά με τους Έλληνες μετανάστες  στις ΗΠΑ.

Θα χαιρετίσουν

ο Πρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Β. Δ. Αναγνωστόπουλος

ο Πρόεδρος του  Π. Σ. Α. Μ. «Το Κοινόν των Μαγνήτων»,  Ερευνητής Αστροφυσικός  Ινστιτούτου Αστροφυσικής Παρισιού, CNRS et Sorbonne Universite, Ν. Πράντζος.

και  η Αντιπρύτανις Έρευνας και διά  Βίου Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αν. Καθηγήτρια τμήματος ΙΑΚΑ,  Ι. Λαλιώτου.

Για τη ζωή του Ν. Αλεξίου στο Βόλο, θα μιλήσει Πρόεδρος του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΟΙΒΗΙΔΑΣ, νομικός και φίλος- συνεργάτης του τιμώμενου, Σ. Γκανάτσιος.

Για το λογοτεχνικό έργο και την κοινωνικοπολιτιστική δραστηριοποίησή του στη Μαγνησία θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, Πασχάλης Δήμου. Θα ακολουθήσει επίδοση τιμητικής πλακέτας και ομιλία του τιμώμενου.

Την εκδήλωση συντονίζει η Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ,  Γιώτα Κούγιαλη.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε στο Βόλο το 1959. Μετά από σπουδές οικονομικών στην Αθήνα μετέβη στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σπούδασε κοινωνιολογία. Από το 1990 διδάσκει στο Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, όπου τιμήθηκε με διάκριση διδασκαλίας «President’s Award for Excellence in Teaching”. Ανάμεσα σε άλλα επιστημονικά ενδιαφέροντα του, διδάσκει και δημοσιεύει πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ομογενειακή εμπειρία στη Βόρειο Αμερική.

Είναι ιδρυτής και κύριος ερευνητής του Προφορικού Αρχείου του Ελληνισμού της Ν. Υόρκης καθώς και διευθυντής της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης Απόδημου Ελληνισμού στο πανεπιστήμιο του , με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση της ελληνοαμερικανικής ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις συλλογές της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες πηγές σχετικά με την ομογένεια στις ΗΠΑ, αρχεία ελληνικών συλλόγων, καθώς και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, βιβλία και έντυπα. Η ψηφιοποίηση συλλογών θα συμβάλει αποφασιστικά στην προβολή και διάδοση της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη διεθνή κοινότητα.

Στην προσπάθεια διατήρησης, ανάδειξης και διάδοσης της προσφοράς των Ελλήνων της Αμερικής πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ανοικτές στο ευρύτερο κοινό, φοιτητές, εκπαιδευτικούς ερευνητές και πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ προβλέπεται η συνεργασία και ηλεκτρονική διασύνδεση της Βιβλιοθήκης με πολλούς άλλους οργανισμούς και αρχεία στην Ελλάδα , όπως το Ίδρυμα Αρχείων του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Αρχείο Μετανάστευσης “Μνήμες”.

Τέλος προσφέρονται υποτροφίες σε φοιτητές και ερευνητές για εργασίες και έρευνα που θα βασίζονται στη χρήση και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού.

Πέραν της κοινωνιολογίας όμως ο Νίκος Αλεξίου έχει διακριθεί και στην ποίηση, με πέντε ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό του. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και αμερικανικά έντυπα και ανθολογίες, ενώ αναμένεται η έκδοση της τελευταίας ποιητικής του συλλογής «Η ασημένια σφίγγα» από τις εκδόσεις «Μελάνι».

 

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση

error: Content is protected !!