Η περιοχή συνεχίζει να πλήττεται από κύμα φονικής βίας και απαγωγών για λύτρα

Ένοπλοι πήραν τουλάχιστον εξήντα ανθρώπους ομήρους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, σε απομακρυσμένη κοινότητα της βορειοδυτικής πολιτείας Ζαμφαρά της Νιγηρίας εν μέσω εορτασμού για τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ, δήλωσαν κάτοικοι χθες Πέμπτη, καθώς η περιοχή συνεχίζει να πλήττεται από κύμα φονικής βίας και απαγωγών για λύτρα.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ
IAB e banner 720X90 thenewspaper gif

Συμμορίες λυμαίνονται τη βορειοδυτική Νιγηρία και άλλους τομείς της χώρας για πάνω από μια δεκαετία, ληστεύουν ή προβαίνουν σε απαγωγές. Οι επιθέσεις τους έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν υπερεκταθεί.

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία: Πάνω από 600 νεκροί στις φονικότερες πλημμύρες της δεκαετίας – Φόβοι για περαιτέρω θύματα

Η έλλειψη ασφάλειας εγείρει το ερώτημα εάν και κατά πόσον θα μπορέσουν οι κάτοικοι της περιοχής να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου για να αναδείξουν τον διάδοχο του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα ως εκ του Συντάγματος να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Δυο κάτοικοι δήλωσαν πως ένοπλοι κινούμενοι με μοτοσικλέτες έφθασαν στην κοινότητα Μαγκάμι Τάντου το απόγευμα της Τετάρτης κι άρχισαν να πυροβολούν σποραδικά.

Κατόπιν απήγαγαν κυρίως γυναίκες που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ, που γενικά εορτάζεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Νοεμβρίου στις κυρίως μουσουλμανικές πολιτείες του βορρά της Νιγηρίας.

«Καθημερινά έχουμε σκοτωμούς, απαγωγές, μένουμε άστεγοι. Σας παρακαλώ (πείτε) στην κυβέρνηση να αναλάβει δράση, να μας φέρει δικαιοσύνη», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Αμπντουλκαρίμ Χαρούνα, η σύζυγος του οποίου είναι ανάμεσα στις γυναίκες που απήχθησαν.

Παράλληλα, κάτοικοι κατήγγειλαν πως την Τρίτη, ένοπλοι επιτέθηκαν στην κοινότητα Ριούτζι, όχι μακριά από την Μαγκάμι Τάντου, και δολοφόνησαν 19 ανθρώπους.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας στην πολιτεία Ζαμφαρά, τον Μοχάμεντ Σέχου, για να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις επιθέσεις.

Νέος πονοκέφαλος για τον Μακρόν – Έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας