Νέος παίκτης για το κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος στον Βόλο – Ποιοι το διεκδικούν

283872433 727991165009777 7654384534058618168 n

Νέος παίκτης εισήλθε τις τελευταίες εβδομάδες στο παιχνίδι της διεκδίκησης του κτιρίου που μέχρι πρόσφατα στέγαζε την Τράπεζα της Ελλάδος, στην παραλία του Βόλου. Το υποκατάστημα της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας έβαλε λουκέτο το καλοκαίρι και οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στη γειτονική Λάρισα, ενώ το εμβληματικό κτίριο της οδού Αργοναυτών μένει άδειο.

KEN 728X100

Σύμφωνα με όσα έχει μεταδώσει από τον Αύγουστο το TheNewspaper.gr, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς, προσφέροντας 3,59 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα η Eurobank φαίνεται διατεθειμένη να δώσει μία προσφορά που θα την κάνει ισχυρό ανταγωνιστή του πανεπιστημιακού ιδρύματος, προκειμένου να γίνει δικό της το κτίριο, στην “καρδιά” του Βόλου.

 

12 Page 1 1

Η ιστορία του εμβληματικού κτιρίου

Tην ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, το 1928, ακολούθησε η ανάπτυξη του δικτύου των υποκαταστημάτων της, κυρίως τη δεκαετία του ’30, αλλά και μεταγενέστερα. Το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο θεμελιώθηκε στις 17 Μαΐου 1933 και εγκαινιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου 1935 επί Διοικήσεως Εμμανουήλ Τσουδερού. Είναι το πρώτο υποκατάστημα που κτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Βόλος αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του είχε απευθείας σύνδεση με πολλά λιμάνια της Ελλάδος και άλλων χωρών.

Το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο δεν είναι το πρώτο κατάστημα τράπεζας που ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Όπως αναφέρει στο βιβλίο «Τράπεζα της Ελλάδος – Τα κτίρια», η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, προηγήθηκε το 1893 η Τράπεζα Αθηνών, με ένα εντυπωσιακό κτίριο. Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου, ενώ το 1928 εγκαινιάστηκε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Δημητριάδος. 

Το 1930 αγοράστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το παραλιακό οικόπεδο, στο οποίο οι αρχιτέκτονες της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Κανάκης και Θ. Παπαντωνόπουλος υλοποίησαν τη μελέτη τους: ένα κτίριο, σε νεοκλασικό ύφος και πιστό στο κτιριολογικό πρόγραμμα των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με χώρους υποδοχής στο ισόγειο και την κατοικία του διευθυντή στον όροφο.

Όπως αναφέρει η κυρία Αδάμη στην ίδια έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, «το υποκατάστημα Βόλου είναι ένα από τα ωραιότερα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Καθώς καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, επιβάλλεται με την παρουσία του και αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Το επιβλητικό του μαρμάρινο κλιμακοστάσιο και η είσοδος με τους τέσσερις λευκούς ιωνικούς κίονες εντυπωσιάζουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διατηρητέο κτίριο είναι από τα λίγα προπολεμικά κτίρια του Βόλου που απέμειναν όρθια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955. Το 1978 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου.

12 Page 2 1

 

 

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
 

error: Content is protected !!