Η ιστορία της σημαίας της Σμύρνης μετά το 1922

Μια άγνωστη «κιβωτός» της Μικρασίας φυλάσσεται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού των Οινουσσών, στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους.

KEN 728X100

Πρόκειται για τη γνωστή ως «σημαία της Ιωνίας» ελληνική σημαία παλαιού τύπου βαμβακερή μεγέθους 2,2 επί 3,8 μέτρων. Μια σημαία δηλαδή, η οποία από τις διαστάσεις φαίνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως σημαία πόλης ή σημαία που μπορεί να αναρτηθεί σε ιστούς χώρων όπως τα στρατόπεδα.

  • Διαβάστε επίσης: Ομαδική έκθεση με θέμα την πρώτη ελληνική σημαία στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Είναι η σημαία με την οποία παρελαύνουν στις εθνικές επετείους οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού των Οινουσσών, οι επόμενοι δηλαδή πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού της χώρας. «Με απόλυτο σεβασμό της ιστορίας της σημαίας αφού πρόκειται για ένα μεγάλης αξίας εθνικό κειμήλιο» λέει ο διοικητής της Σχολής Πλωτάρχης Δημήτρης Κλουμάσης.

Σε στρατιωτική αποθήκη

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, η σημαία αυτή βρέθηκε σε αποθήκη υλικού της εποχής των βαλκανικών πολέμων σε στρατιωτική αποθήκη του Κιλκίς, τυλιγμένη με επιμέλεια μέσα σε δέμα με την σημείωση «ΤΙ (σ.σ. Ταξιαρχία Ιππικού) Σμύρνη 1922, σημαία Πόλεως, Κιβώτιο Διοικητή».

Εκτιμάται ότι είναι ή σημαία κάποιας πόλης της Μικρασίας, ίσως και η σημαία της Πόλης της Σμύρνης την οποία απέσπασε από τον ιστό κατά την υποχώρηση της Καταστροφής του 1922 και διαφύλαξε ο τότε διοικητής της 31ης Επιλαρχίας της ΧΧΙΙ Ταξιαρχίας Ιππικού που έδρευε στην Άσσηρο.

Με τη διάλυση της Ταξιαρχίας λόγω ανασχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, η σημαία αποθηκεύτηκε στο Κιλκίς μέχρι το 2005. Τότε επιλέχθηκε να δωρηθεί στον δήμο Οινουσσών που ας σημειωθεί ότι κατοικείται από μεγάλο αριθμό Μικρασιατών προσφύγων του 1922. Σκοπός «να κυματίζει στη θάλασσα του Αιγαίου».

Στη συνέχεια παραδόθηκε στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού όπου και φυλάσσεται.

Συντάξεις Ιανουαρίου 2023: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές