Ο Ντμίτρι Πέσκοφ χαρακτήρισε ως συγκρουσιακό το νέο αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, που παρέχει 800 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία και εγκρίθηκε χθες, Τρίτη, από τους Αμερικανούς βουλευτές, είναι «συγκρουσιακό» έναντι της Ρωσίας. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλινου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Το έγγραφο που υιοθετήθηκε είναι ιδιαιτέρως επιθετικής φύσεως σε σχέση με τη χώρα μας».

KEN 728X100

Το νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική και τις στρατιωτικές δαπάνες το 2023 (National Defense Authorization Act/ NDAA) εγκρίνει επιπλέον δαπάνες για την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, μια αύξηση 500 εκατ. δολαρίων σε σχέση με το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν νωρίτερα φέτος.

Διαβάστε επίσης: Τι απαντά το Κρεμλίνο στα σενάρια της Δύσης για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία

Μιλούν για «πυρηνική ρητορική»

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη ρητορική περί πυρηνικών που διασπείρουν οι δυνάμεις και οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης της Δύσης, απαντώντας σε ερώτημα για αναφορές στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζεται να επιδείξει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Η εφημερίδα The Times ανέφερε χθες, Δευτέρα, ότι το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει τα μέλη του ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα αυτό, ο Πεσκόφ απάντησε ότι η Ρωσία δεν θέλει να συμμετέχει σε ασκήσεις της Δύσης στην «πυρηνική ρητορική», όπως τις χαρακτήρισε.

Για τις συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε, την Δευτέρα, διάταγμα κηρύσσοντας επίσημα «αδύνατες» τις όποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά άφησε γενικότερα ανοικτή την πόρτα σε συνομιλίες με τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ακόμα «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Tesla Ίλον Μασκ παρουσίασε το περίγραμμα μια πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, μερικές ώρες αφού το Κίεβο απέρριψε την έκκληση του Μάσκ για μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης στην επτάμηνη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ο Πεσκόφ είπε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι η Μόσχα ήταν ανέκαθεν ανοικτή στον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγμάτευσης.

Ποσό μαμούθ για την πρώτη selfie στο διάστημα