Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ως τρίτη οδός της αντεγκληματικής /σωφρονιστικής πολιτικής

chpapathanasiou

Γράφει ο Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου, Αν. Γραμματέας Τομέα Κοινωνικής Ένταξης& Συνοχής (Πρόνοιας) ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

KEN 728X100

Η Ελλάδα πάντοτε ήταν από τις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας. Οι πολίτες αισθάνονται περισσότερο ανασφαλείς από ποτέ, παρά τα ακραία μέτρα αστυνόμευσης και την αυστηροποίηση των δικαστικών ποινών. Αναμφίβολα, ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τριάμισι χρόνια επιχειρεί να οικοδομήσει ένα αστυνομικό κράτος, χρησιμοποιώντας τους αστυνομικούς για μικροπολιτικό όφελος, προκειμένου να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ακροατήριό του. Πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που δυναμιτίζουν τα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης. Νέοι και κοινωνικά ευάλωτοι συμπολίτες μας επαναστατούν απέναντι στην προσπάθεια αστυνομοκρατίας, που δεν στοχεύει στην κοινωνική ευταξία, αλλά στην αυταρχική παλινόρθωση της Δεξιάς και στον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών.Οι αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ σπέρνουν τη διχόνοια και τρέφουν το διομαδικό μίσος. Ο φόβος πρόκλησης συνθηκών κοινωνικού χάους από μια ενδεχόμενη κοινωνική σύγκρουση εργαλειοποιείται πολιτικά για τη χειραγώγηση του πολίτη και τον έλεγχό του.

Οι συμβολικές αυστηροποιήσεις, όπως η επαναφορά των ισοβίων ως αποκλειστικά επαπειλούμενης ποινής για μια σειρά από αδικήματα, παρουσιάζονται στην κυρίαρχη δεξιά ρητορική ως η μόνη λύση για την πάταξη του εγκλήματος. Πρόκειται για ένα πολιτικό ψεύδος που δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό εύρημα. Τα πορίσματα της ποινικής επιστήμης καταδεικνύουν ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν συνδέεται αιτιακά και μονοσήμαντα με τους στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής.

Όλο και περισσότεροι «φιλήσυχοι» και «άνθρωποι της διπλανής πόρτας», όπως χαρακτηρίζονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο, διαπράττουνακραία, στυγερά και ειδεχθήεγκλήματα, τα οποία προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη. Παράλληλα, η εγκληματικότητα έχει εισβάλει και στον «αθώο» κόσμο των παιδιών, με τηνπαιδική παραβατικότητα να συναγωνίζεταιεκείνη των ενηλίκων.

Οι κοινωνιολόγοι που μελετούν τη νεανικήπαραβατικότητα υποστηρίζουν ότι η «ανομία» αναπτύσσεται σε μια κοινωνίαόταν ανατρέπεται η ισορροπία μεταξύ των στόχων και των κοινωνικών μέσων προς επίτευξη αυτών των στόχων, όταν αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες και οι κυρίαρχες ομάδες επιβάλλονται σε μέλη ομάδων που θεωρούνται υποδεέστερες. Συνεπώς, οι κοινωνικές πολιτικέςαποτελούν σημαντικό μέσο πρόληψης της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.Από την άλλη, η αποτελεσματική αντιμετώπισητης εγκληματικότητας δεν περιορίζεται στην υποδειγματική τιμωρία των δραστών, αλλά προνοεί για τον σωφρονισμό τους και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Η επιτυχία ή η αποτυχία του σωφρονιστικού συστήματος αποδεικνύεταικατά την αποφυλάκιση, στο στάδιο μετατροπής του κρατούμενου σε ελεύθερο πολίτη. Δυστυχώς, δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να διατηρήσουν την ελευθερία τους. Ο χρόνιος εγκλεισμός σε άθλιες συνθήκες, η έλλειψη σωφρονιστικών και θεραπευτικών προγραμμάτων εντός των καταστημάτων κράτησης, το κοινωνικό στίγμα και η απουσία υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας για αποφυλακισμένους καθιστούν την επιστροφή στη φυλακή μονόδρομο.

Η συντηρητική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επένδυσε αποκλειστικά στην τιμωρία, επιδεικνύοντας αποστροφή προς οτιδήποτε αφορά τον σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη. Καμία νομοθετική πρωτοβουλία, καμία νέα υπηρεσία, κανένα καινοτόμο μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης. Μόνο φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ), αυστηροποίηση των ποινών και βίαιη καταστολή.

Το βάρος της κοινωνικής επανένταξης έχει πέσει αποκλειστικά στην υποστελεχωμένη και πολιτικά απαξιωμένη «Επάνοδο», τη μοναδική δομή μετασωφρονιστικής μέριμνας στη χώρα μας, η οποία –όπως αναγράφεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της– στηρίζεται στην προσφορά των εθελοντών για την ουσιαστική συνέχιση του έργου της. Γιατί άραγε δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η λειτουργία του παραρτήματος της «Επανόδου» στο Βόλο, παρόλο που οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι έτοιμες;

Και τι γίνεται με τα ζητήματα της παιδικής δικαιοσύνης και προστασίας;Πριν από λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης, φορώντας το προσωπείο της «κοινωνικής ευαισθησίας», επισκέφτηκε το «Σπίτι του Παιδιού». Μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερα προκλητικός όταν μίλησε για σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά την παιδική δικαιοσύνη επί κυβερνήσεως του. Σημαντική πρόοδο ο κ. Μητσοτάκης εννοεί τη λειτουργία μόνο ενός από τα πέντε Σπίτια του Παιδιού που προβλέπονται στο άρθρο 35 του Ν.4640/2019 και την απουσία σχεδιασμού ενός νέου σύγχρονου συστήματος προστασίας ανηλίκων στη θέση του πεπαλαιωμένου και ξεπερασμένου μοντέλου των ιδρυμάτων. Ακόμα και στην περίπτωση των ιδρυμάτων, μόνο ένα είναι σε λειτουργία σήμερα, το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, και αυτό χωρίς εσωτερικό κανονισμό, οργανόγραμμα και καθηκοντολόγιο.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το προοδευτικό κίνημα των μεγάλων κοινωνικών τομών και των μεταρρυθμίσεων-ορόσημο, επενδύει πρωτίστως στην πρόληψη της παραβατικότητας/εγκληματικότητας, πιστεύει στις εναλλακτικές ποινές ως λύση του προβλήματος, νοιάζεται για το μετασωφρονιστικό πλαίσιο, προασπίζει τα δικαιώματα όλων, διευκολύνει τη διασύνδεση μεταξύ κοινωνικής πολιτικής και αντεγκληματικής πολιτικής.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στέκεται δίπλα στο προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων και δεν εκμεταλλεύεται την αστυνομία για να δημιουργήσει εντυπώσεις, να μετατοπίσει την προσοχή της κοινής γνώμης ή να τη χρησιμοποιήσει ως εκτελεστικό βραχίονα του δόγματος «διαίρει και βασίλευε».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη νέα κυβέρνηση –που θα διαμορφώσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός–θα αποτελέσει παράγοντα σταθεροποίησης, καθώς και την τρίτη οδό της αντεγκληματικής/σωφρονιστικής πολιτικής που αναπτύσσεται πέραν της πολιτικής της μηδενικής ανοχής της ΝΔ και της πολιτικής της απόλυτης ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση

error: Content is protected !!