Αλλαγή πάνας – Τι πρέπει να προσέξουν οι νέοι γονείς

Untitled 1 63cff81660f82

Οι πρώτες ημέρες με το μωρό εκτός από μαγικές, είναι και αρκετά γεμάτες, καθώς οι γονείς πρέπει να εξασκηθούν στο τάισμα, στο νανούρισμα και στη φροντίδα του, με την αλλαγή της πάνας να είναι αρκετά συχνή και, συνάμα, απαιτητική.

KEN 728X100

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα σημεία «κλειδιά» για τη σωστή αλλαγή πάνας:

 

1. Προετοιμαζόμαστε: Πρώτα, πλένουμε τα χέρια μας. Στη συνέχεια, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε κοντά μας όλα τα απαραίτητα, όπως:

  • πάνες
  • κρέμα αλλαγής πάνας
  • σακουλάκι μιας χρήσης
  • μια καθαρή αλλαξιά για το μωρό μας, σε… περίπτωση ανάγκης

2. Αφαιρούμε τη λερωμένη πάνα

Ξαπλώνουμε το μωρό μας ανάσκελα πάνω στην αλλαξιέρα και ξεκουμπώνουμε τις γλωττίδες της λερωμένης πάνας σε κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, ανασηκώνουμε το μωρό μας απαλά από τα ποδαράκια του και απομακρύνουμε την πάνα. Εάν υπάρχουν πολλές ακαθαρσίες στην πάνα, χρησιμοποιούμε το καθαρό πάνω μισό της πάνας για να σκουπίσουμε τα υπολείμματα των ακαθαρσιών στη μηρογεννητική περιοχή. Στη συνέχεια, τυλίγουμε τη λερωμένη πάνα, κολλάμε τα αυτοκόλλητα και την τοποθετούμε στο σακουλάκι. Φροντίζουμε το μωρό μας να μην φτάνει με τα χεράκια του το σακουλάκι αυτό.

3. Καθαρίζουμε σχολαστικά το δέρμα του μωρού μας

Εφόσον απαλλαχτήκαμε από τη λερωμένη πάνα, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να πλύνουμε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού, ιδανικά με φορά από μπροστά προς τα πίσω, για να αποφεύγεται η μεταφορά των μικροβίων. Προτείνεται, εφόσον η αλλαγή πάνας γίνεται σε σπίτι, ο καθαρισμός του μωρού να πραγματοποιηθεί με νεράκι και ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν, για καλύτερα αποτελέσματα.

4. Εφαρμόζουμε την καθαρή πάνα

Αφού έχουμε στεγνώσει καλά την περιοχή, ανασηκώνουμε ξανά το μωρό από τα ποδαράκια του και τοποθετούμε από κάτω του μία καθαρή πάνα. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ σφιχτή. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι διπλωμένη προς τα κάτω στο σημείο του ομφάλιου λώρου, προκειμένου να αποφεύγεται ο ερεθισμός του κολοβώματός του μέχρι να πέσει.

5. Ολοκληρώνουμε

Αφού έχουμε τελειώσει με την αλλαγή της πάνας και έχουμε τοποθετήσει το μωρό μας στο κρεβατάκι του, καθαρίζουμε την αλλαξιέρα και απολυμαίνουμε τα χέρια μας.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!