Μαρία Κωστή: Οι καστανοπαραγωγοί του Κισσάβου, στο δρόμο του αγώνα

202301241838311149

Στον κόμβο της Γυρτώνης βρέθηκε σήμερα η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τεμπών, Μαρία Κωστή, μαζί με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των καστανοπαραγωγών, από όλα σχεδόν τα χωριά της περιοχής του Κισσάβου, που έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή της παραγωγής τους, από τη φαιά σήψη.

Οι παραγωγοί προέβησαν σε συμβολικό κυκλοφοριακό αποκλεισμό της περιοχής, στα πλαίσια κλιμάκωσης του αγώνα τους.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών Αμπελακίων, περιέγραψε, με πολύ δραματικό τρόπο, την κατάσταση που βιώνουν, με μειωμένο εισόδημα και χρέη και υποχρεώσεις που “τρέχουν”, καλώντας την κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα, με αποζημιώσεις τέτοιες που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και επιβίωσης.

Μεταξύ άλλων τόνισε:”Τη φετινή χρονιά στη μείωση της παραγωγής από τη σφήκα, που έπληξε την παραγωγή και τα τρία προηγούμενα χρόνια, προστέθηκε και η ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος εξαιτίας της φαιάς σήψης. Αποτέλεσμα το 20% της παραγωγής αμάζευτο και το υπόλοιπο πουλημένο, με μέση τιμή κάτω από 80 λεπτά. Στην ουσία το εισόδημα έφτασε, μετά βίας, στο 1/4 του αναμενόμενου.

Κατά εκτίμηση το κόστος παραγωγής ανά κιλό φτάνει το 1,4 €, ενώ με βάση την παραγωγή το ποσό που θα μας δώσουν φτάνει τα 30 λεπτά/κιλό.

Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο στο 1,4 €/κιλό πρέπει να προστεθεί και η δαπάνη για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης.

Το οικονομικό είναι το ένα μέρος του προβλήματος, ενώ το άλλο είναι ότι, μέχρι τώρα, από κανένα επίσημο φορέα, δεν μας έχει προταθεί ένας “οδικός χάρτης”, κάποιες δηλαδή καλλιεργητικές φροντίδες για την αντιμετώπιση ή τον περιορισμό του προβλήματος.

Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί και δεύτερη χρονιά και αυτή τη φορά λόγω απραξίας των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 728X100

error: Content is protected !!