O πληθωρισμός στην Αίγυπτο έχει εκτιναχθεί με αποτέλεσμα οι πολίτες πλέον να αποπληρώνουν σε δόσεις την αγορά βιβλίων.

Το αποτύπωμά του μέχρι και στην αγορά βιβλίων φαίνεται πως έρχεται να αφήσει ο υψηλός πληθωρισμός της Αιγύπτου. Μετά την αγορά αυτοκινήτου, ή διαφόρων ηλεκτρικών συσκευών που οι καταναλωτές μπορούν να αποπληρώσουν σε δόσεις, σειρά παίρνουν και τα βιβλία.

KEN 728X100

«Το βιβλίο έχει γίνει είδος πολυτελείας εδώ στην Αίγυπτο. Δεν είναι βασικό αγαθό, όπως τα τρόφιμα και οι άνθρωποι κάνουν οικονομία στις πολυτέλειες», λέει ο Μοχάμεντ Ελ- Μπααλί, του εκδοτικού οίκου Sefsala, την ώρα που η διεθνής έκθεση βιβλίου του Καΐρου έχει ανοίξει τις πύλες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω στο χείλος του οικονομικού γκρεμού η Αίγυπτος

Με τις τιμές των βιβλίων να υπερδιπλασιάζονται, ορισμένοι Αιγύπτιοι συγγραφείς λένε ότι έχουν περιορίσει τους χαρακτήρες των ιστοριών τους και τις περιγραφές τους για να κάνουν οικονομία στη γραφή τους.

Πολλοί αναφέρουν πως το κόστος του χαρτιού και του μελανιού έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ ένας τόνος χαρτιού κοστίζει περίπου 4 φορές περισσότερο απ’ ό,τι στην αρχή του έτους.

Σύμφωνα με το άρθρο του BBC, ο φόβος της μείωσης των αγοραστών στη φετινή έκθεση οδήγησε τους βιβλιοπώλες στην ιδέα της πληρωμής των βιβλίων σε δόσεις. Η Ένωση Εκδοτών της Αιγύπτου αναφέρει πως οι πελάτες έχουν την επιλογή αποπληρωμής της αγοράς τους σε 9 δόσεις με 1.5% επιτόκιο.

Η συγγραφέας Dina Afifi, η οποία γράφει δημοφιλή μυθιστορήματα για εφήβους, ελπίζει ότι το σχέδιο θα ενισχύσει τις πωλήσεις. Λέει ότι η εμφάνιση του τελευταίου της βιβλίου για τους Φαραώ άλλαξε για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

«Το βιβλίο μου έχει περιοριστεί στις 60 σελίδες από τις 100 λόγω του αυξανόμενου κόστους εκτύπωσης» δήλωσε η ίδια στο BBC.

Ορισμένοι Αιγύπτιοι μυθιστοριογράφοι έχουν περιγράψει τρόπους με τους οποίους έχουν απλοποιήσει τη γραφή τους για να δημιουργήσουν μικρότερα βιβλία, εισάγοντας λιγότερους δευτερεύοντες χαρακτήρες και περιορίζοντας τον όγκο της περιγραφής.

Διαμαρτύρονται ότι οι περισσότεροι αναγνώστες αγοράζουν πλαστά αντίγραφα βιβλίων χαμηλής ποιότητας. Αυτά πωλούνται σε πάγκους στους δρόμους για τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 50 και 100 αιγυπτιακών λιρών.

Τους τελευταίους μήνες, ο αυξανόμενος πληθωρισμός μείωσε την αγοραστική δύναμη των Αιγυπτίων που είχαν ήδη υπομείνει χρόνια λιτότητας και επαναλαμβανόμενων οικονομικών κρίσεων.

Η Αίγυπτος, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ξένες εισαγωγές, έχει υποφέρει από μια νομισματική κρίση. Μετά από διαδοχικές υποτιμήσεις, τα χρήματα αξίζουν τα μισά από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου δηλώνει πως κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τις τιμές και εκτιμά πως η πίεση που δέχεται έχει να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επιλογές

  Η συγκινητική ιστορία μιας 22χρονης που νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρείο και το μήνυμα που στέλνει

  Η συγκινητική ιστορία μιας 22χρονης που νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρείο και το μήνυμα που στέλνει

  Οι αγορές λεπτό προς λεπτό στον ΟΤ

  Εγκλημα από το VAR στο Περιστέρι: Offside το γκολ του Ατρομήτου, αλλά… (pics)

  Άγρια δολοφονία της 23χρονης DJ Valentina Trespalacios – Τη στραγγάλισε, τη στρίμωξε σε βαλίτσα και την πέταξε στα σκουπίδια

  Άγρια δολοφονία της 23χρονης DJ Valentina Trespalacios – Τη στραγγάλισε, τη στρίμωξε σε βαλίτσα και την πέταξε στα σκουπίδια