ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Αναμένουμε τη δικογραφία στη Βουλή για να γίνει αξιολόγηση για κάθε περίπτωση ξεχωριστά

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

«Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη», αναφέρει σε δήλωσή του ο Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τη δεύτερη δικογραφία που αφορά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πρώην και νυν υπουργοί και πρώην και νυν βουλευτές.  

«Αναμένουμε τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση για κάθε περίπτωση ξεχωριστά», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό για την Εισαγγελία και την ελληνική εθνική νομοθεσία, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά γεωργικά κεφάλαια.
Πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται επίσης υπό έρευνα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα) παρέπεμψε στη Βουλή των Ελλήνων πληροφορίες σχετικά με φερόμενη εμπλοκή ενός πρώην Υπουργού και ενός Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως, η EPPO διεξάγει αρκετές έρευνες σε εξέλιξη για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά δημόσιους υπαλλήλους του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το σημερινό αίτημα για άρση της ασυλίας αφορά πράξεις που φέρονται να διαπράχθηκαν το 2021.
Προκειμένου η EPPO να μπορέσει να προχωρήσει με αυτήν την έρευνα και να διαπιστώσει τα γεγονότα, αναζητώντας παράλληλα ενοχοποιητικά καθώς και απαλλακτικά στοιχεία, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με το Άρθρο 29 του Κανονισμού για την EPPO, την άρση της ασυλίας 11 νυν βουλευτών του Κοινοβουλίου.
Η έρευνα αφορά φερόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δηλαδή υποκίνηση σε παραβίαση εμπιστοσύνης, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την απόκτηση παράνομου οφέλους για τρίτους.
Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή στο σχέδιο απάτης ενός πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, το Άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που αφορούν αδικήματα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν στη συνέχεια αποχωρήσουν από τη θέση τους, αυτά θα πρέπει να διαβιβάζονται άμεσα στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την αναγκάζει να διασπάσει την τρέχουσα έρευνά της για ό,τι αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Προς το παρόν, δεν θα δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβαση της τρέχουσας διαδικασίας.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου τους στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.»
Κοινοβουλευτικές πηγές για νέα δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: «Καμία ενημέρωση μέχρι στιγμής»
Καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει έως τώρα στη Βουλή για ενδεχόμενη νέα δικογραφία που αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.
Όπως σημειώνεται, δεν έχει φτάσει το παραμικρό στη Βουλή, ούτε έχει υπάρξει οποιαδήποτε προειδοποίηση ή επικοινωνία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία εικόνα για το πότε ενδέχεται να διαβιβαστεί ή τι θα περιλαμβάνει.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η διαδικασία είναι συγκεκριμένη: η δικογραφία διαβιβάζεται αρχικά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στη συνέχεια στον υπουργό Δικαιοσύνης και από εκεί αποστέλλεται στη Βουλή με σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο.
Από τη στιγμή που θα φτάσει στη Βουλή, εφόσον αφορά πολιτικά πρόσωπα, θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια και θα τεθεί στη διάθεση των βουλευτών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για ενημέρωση.
Σε περίπτωση που εμπλέκονται βουλευτές, ενεργοποιείται η διαδικασία του άρθρου 62 του Συντάγματος: η δικογραφία διαβιβάζεται στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Γιώργο Γεωργαντά, ενημερώνονται τα μέλη της Επιτροπής και συγκαλείται συνεδρίαση. Στη συνέχεια, το θέμα εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, η οποία καλείται να αποφασίσει εντός προθεσμίας 90 ημερών.

Πηγή: ieidiseis.gr