Η υπαρξιακή κρίση και οι μελλοντικές συμμαχίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το Σάββατο (6/6), με τον Παύλο Πολάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο να καταθέτουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις για την επόμενη ημέρα.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Παύλος Πολάκης έθεσε με δραματικό τόνο το ζήτημα της πολιτικής επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας ευθέως στον πρόεδρο του κόμματος. Ο Χανιώτης βουλευτής υπογράμμισε ότι το πραγματικό διακύβευμα της παρούσας συγκυρίας δεν αφορά στη στάση των στελεχών απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά το αν ο σχηματισμός θα καταφέρει να διατηρήσει την πολιτική του υπόσταση.
Πάντως, στον αντίποδα, ο Σωκράτης Φάμελλος επέλεξε να στηρίξει δημόσια τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού, καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο μέτωπο ανασύνθεσης της προοδευτικής παράταξης, με φόντο τις επόμενες εθνικές κάλπες.
Τι πρότεινε ο Πολάκης για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Σε συνομιλία που είχε με εκπροσώπους του Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Παύλος Πολάκης προσδιόρισε τα βήματα που θεωρεί απαραίτητα για την ανασυγκρότηση του χώρου. Ο ίδιος υποστήριξε την ανάγκη να χαραχτεί μια απολύτως οργανωμένη και συγκροτημένη διαδρομή, αναφορικά με τις πιθανές συμπράξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε πρόταση για την πραγματοποίηση κοινών συζητήσεων με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, καθώς και με άλλα κόμματα της Αριστεράς, αναφέροντας συγκεκριμένα τη Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25. Στόχος αυτής της διαβούλευσης, κατά τον ίδιο, πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος συνεργασίας.
Παράλληλα, ο βουλευτής σημείωσε με νόημα ότι δεν έχει τοποθετηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, φέρνοντας ως παραδείγματα την επαναφορά της ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο και τη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων. Συμπλήρωσε με έμφαση ότι κάθε συζήτηση οφείλει να διεξάγεται στη βάση ξεκάθαρων προγραμματικών αξόνων. Απέρριψε κατηγορηματικά τη λογική να ζητείται από μεμονωμένους βουλευτές να παραιτηθούν από τις έδρες τους προκειμένου να μετακινηθούν σε έναν άλλον πολιτικό φορέα αυτοβούλως και με τη νοοτροπία τού «ό,τι προαιρείσθε».
Ακόμα, στο κλείσιμο της παρέμβασής του, εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας του κόμματος κατά τα έτη 2015 με 2019. Αντίθετα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για την περίοδο από το 2019 έως το 2023, αποδίδοντας ευθύνες στον κομματικό μηχανισμό για ελλιπή άσκηση αντιπολιτευτικών καθηκόντων απέναντι στα κυβερνητικά σκάνδαλα και στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Eurokinissi | Τατιάνα Μπόλαρη
Η στρατηγική Φάμελλου για την ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα
Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εισηγητική του ομιλία, επέλεξε να στείλει μήνυμα ενότητας και πολιτικής διεύρυνσης προς τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη. Ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε το σύνολο των στελεχών να προσφέρουν την έμπρακτη υποστήριξή τους στο συγκεκριμένο εγχείρημα, αντιμετωπίζοντάς το ως αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης προσπάθειας για την αναδιοργάνωση του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδρυση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης αποτελεί μια πολιτική εξέλιξη ικανή να προσδώσει νέα δυναμική και να ανατρέψει τις υφιστάμενες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσεγγίζει τη συγκεκριμένη κίνηση με όρους ανταγωνισμού ή αντιπαλότητας. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι θα αποτελούσε σοβαρό στρατηγικό σφάλμα αν μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης και στην τροχιά πολιτικής αλλαγής εκλαμβανόταν ως απειλή.
Ο κ. Φάμελλος συνέδεσε άμεσα αυτή την επιλογή με την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία, η οποία θα καταφέρει να εκφραστεί με συγκροτημένο τρόπο στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Υπογράμμισε ότι η διαδικασία της ευρείας ανασύνθεσης βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί τον κεντρικό του στόχο. Αυτή η νέα πολιτική πορεία, όπως εξήγησε, οφείλει να ενσωματώσει και να αναδείξει την ιστορική συνέχεια της παρακαταθήκης που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά, η Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και η περίοδος της αριστερής διακυβέρνησης της χώρας.
Επίσης, ο επικεφαλής του κόμματος θέλησε να δώσει μια οριστική απάντηση στα σενάρια που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για ενδεχόμενη διάλυση του πολιτικού φορέα. Ανέφερε ότι η ενεργός συμμετοχή του κόμματος στη γέννηση μιας ευρύτερης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αλλά αντιθέτως ενισχύει τον ρόλο και την παρουσία του στα πολιτικά πράγματα. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές περιχαρακώσεις και οι μοναχικοί δρόμοι αδυνατούν να απαντήσουν στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, ενώ ο κατακερματισμός των δυνάμεων ευνοεί αποκλειστικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και το κατεστημένο που τον περιβάλλει.
Η ψηφοφορία στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Κατά της εισήγησης Φάμελλου ψήφισαν οι Πολάκης, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Φωτεινή Καρυστινάκη, Γιάννης Μπουλέκος, Χρήστος Λαμπρίδης και Ηλίας Γκιουλάκης. Ο Πολάκης μαζί με άλλους 36 κατέθεσαν κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή με τίτλο «Όχι στη ρευστοποίηση, ναι σε ενωτικό προοδευτικό σχήμα».
Η συνεδρίαση της Κ.Ε. αποτελεί συνέχεια της Πολιτικής Γραμματείας της Παρασκευής (5/6), όπου η εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία, αν και ο Πολάκης και άλλα κορυφαία στελέχη τάχθηκαν εναντίον της. Ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Ζαχαριάδης έχει δηλώσει ήδη ότι «είναι αδιανόητο να υπάρξει αντιπαραθετικό προς την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ψηφοδέλτιο».
Πηγή: ieidiseis.gr





