Ένας από τους πιο ιστορικούς και αγαπημένους θεσμούς του Πηλίου επιστρέφει και φέτος στον Άγιο Λαυρέντιο. Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου διοργανώνει την 44η Γιορτή Κερασιού, προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες σε μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο εμβληματικό προϊόν που σημάδεψε την ιστορία, την οικονομία και την καθημερινότητα του χωριού.
Η διοργάνωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πλούσια κερασοπαραγωγική παράδοση της περιοχής, αλλά και να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τη μουσική, τον χορό, τη γαστρονομία και τη συλλογική μνήμη.
Ένα ταξίδι στις αναμνήσεις του Πηλίου
Οι διοργανωτές περιγράφουν τη γιορτή ως μια προσπάθεια να αναβιώσουν εικόνες από τα καλοκαίρια μιας άλλης εποχής, όταν οι κερασιές κυριαρχούσαν στα περιβόλια του χωριού και οι παιδικές παρέες περιπλανιόνταν στα καλντερίμια αναζητώντας τους πρώτους ώριμους καρπούς.
Παρότι οι εποχές έχουν αλλάξει και η παραγωγή δεν θυμίζει πλέον τα μεγέθη του παρελθόντος, η Γιορτή Κερασιού παραμένει ένας ζωντανός θεσμός που κρατά αναλλοίωτη τη σύνδεση του τόπου με την ιστορία και την πολιτιστική του κληρονομιά.
Κεράσι σε κάθε μορφή
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν κεράσια και παραδοσιακά προϊόντα με βάση το αγαπημένο φρούτο.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν:
- Παραδοσιακό γλυκό κεράσι
- Μαύρο κεράσι
- Φρέσκα κεράσια ως κέρασμα
- Γρανίτα κεράσι, με ή χωρίς τσίπουρο
- Ποικιλία γλυκισμάτων και παρασκευών με βάση το κεράσι
Οι παρασκευάστριες γλυκών και οι παραγωγοί της περιοχής θα δώσουν και φέτος τον καλύτερό τους εαυτό, προσφέροντας γεύσεις που αποτελούν σήμα κατατεθέν του χωριού.
Γλέντι με την Banda Calda
Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς αναλαμβάνει η Banda Calda, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Άγιο Λαυρέντιο.
Το συγκρότημα αποτελείται από τους:
- Νίκο Αρμάγο (κλαρίνο)
- Πάνο Γουρνάκη (κρουστά)
- Γιώργο Δάρη (τρομπέτα)
- Aydin Ciriacoglu (ακορντεόν)
- Fausto Sierakowski (σαξόφωνο)
- Γιώργο Τσιγγάνα (τρομπόνι)
Η Banda Calda είναι γνωστή για τις μουσικές διαδρομές της στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, την Πίνδο και τη βόρεια Ελλάδα, μεταφέροντας στο κοινό ήχους και παραδόσεις που συνδέονται με το υπαίθριο γλέντι και τη συλλογική διασκέδαση.
Συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του χωριού
Στη γιορτή θα συμμετάσχει και η χορευτική ομάδα του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αγίου Λαυρεντίου, με υπεύθυνη χοροδιδασκαλίας τη Βιργινία Χρήστου, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς και συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας αυθεντικής πηλιορείτικης γιορτής.
Με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας
Σημαντική είναι η συμβολή των καταστημάτων της κεντρικής πλατείας του χωριού, τα οποία στηρίζουν οικονομικά τη διοργάνωση, καθώς και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου.
Η 44η Γιορτή Κερασιού πραγματοποιείται από τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αγίου Λαυρεντίου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, φιλοδοξώντας να προσφέρει ακόμη μία αξέχαστη βραδιά γεμάτη γεύσεις, μουσικές, χορούς και αναμνήσεις από το Πήλιο που όλοι αγαπούν.





