ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

«Συμμαχία για τον Βόλο»: Κίνδυνος να πληρωθούν διπλά από τους δημότες τα πεζοδρόμια της Δημητριάδος

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Τον κίνδυνο να αποδειχθεί άσκοπη η δαπάνη ύψους 890.823,30€ για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων της οδού Δημητριάδος, επισημαίνουν με Ερώτησή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τον Βόλο» Νίκος Παπαπέτρος και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Νίκος Μόσχος, δεδομένου ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Βόλου προβλέπει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν των οδών Ιάσωνος και Δημητριάδος έως το 2029. 

Αυτό σημαίνει, όπως τονίζουν οι κ.κ. Παπαπέτρος και Μόσχος, ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα ήδη ανακατασκευασμένα πεζοδρόμια θα καταστραφούν και πάλι για να διαπλατυνθούν σύμφωνα με το ΣΒΑΚ, με αποτέλεσμα τα πεζοδρόμια της Δημητριάδος να πληρωθούν διπλά από τους δημότες. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμμαχίας» επικρίνουν την δημοτική αρχή για κακοδιοίκηση και σπατάλη δημοτικών πόρων, ζητώντας να δοθούν εξηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους λόγους που οδήγησαν στην συγκεκριμένη επιλογή δαπάνης έναντι άλλων αναγκών της πόλης. 

Αναλυτικά η Ερώτηση: 

  1. Είναι γνωστό ότι τα πεζοδρόμια της πόλης δεν είναι σε καλή κατάσταση. Κακοτεχνίες, εμπόδια, κακός σχεδιασμός, έλλειψη συντήρησης έχουν μετατρέψει τα πεζοδρόμια της πόλης σε σημεία που δυσκολεύουν τους πολίτες στην χρήση τους.  
  1. Η δημοτική αρχή επέλεξε και αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων της οδού Δημητριάδος, παρόλο που κατά γενική ομολογία, τα πεζοδρόμια αυτής ήταν σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλα σε διαφορετικά σημεία της πόλης. 

Με την με αρ. 262/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου εγκρίθηκε η μελέτη «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΟΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ» και τον Σεπτέμβριο του 2025 υπογράφηκε η με αρ. 102796/04.09.2025 σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο συνολικής δαπάνης 890.823,30€. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ανάδοχος προχωρεί στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου με την ανακατασκευή των πεζοδρομίων. 

  1. Ωστόσο σύμφωνα με την με αρ. 67381/2024 απόφαση της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ Β 1615/11.03.2024) βάσει της οποίας εγκρίθηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Βόλου (ΣΒΑΚ) και ειδικότερα βάσει του Κύκλου ΣΒΑΚ, όπως είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου αναφέρονται επί λέξει τα εξής: 

«[Τα υφιστάμενα πεζοδρόμια δεν χαρακτηρίζονται από το απαιτούμενο πλάτος για την άνετη διέλευση των πεζών μετακινούμενων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού, ενώ παρά την οδό σημειώνεται συστηματική παράνομη στάθμευση οχημάτων, σε πολλές περιπτώσεις και σε διπλή σειρά, μειώνοντας σημαντικά την κυκλοφοριακή ικανότητα των οδών. Προτείνεται η διατήρηση μιας λωρίδας κυκλοφορίας για τα οχήματα, μιας λωρίδας αποκλειστικής διέλευσης λεωφορείων και ταξί και εκμετάλλευση του εναπομείναντος πλάτους για την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν των Οδών Ιάσωνος και Δημητριάδος

Το μέτρο αυτό προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα 5ετίας, δηλ. έως το 2029

 Περαιτέρω βάσει της ίδιας μελέτης προβλέπεται και σε βάθος 20ετίας η μετατροπή των οδών Ιάσωνος και Δημητριάδος σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας

  1. Βάσει των ως αν δεδομένων, προκύπτει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα ορθού προγραμματισμού και ιεράρχησης αναγκών. Την ίδια στιγμή που το εγκεκριμένο ΣΒΑΚ αναγνωρίζει ως πρόβλημα το ανεπαρκές πλάτος των υφιστάμενων πεζοδρομίων και προτείνει ρητώς τη διαπλάτυνσή τους εντός 5ετίας, ο Δήμος προχωρά στην ανακατασκευή τους με δαπάνη 890.823,30€. Δηλαδή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα ήδη ανακατασκευασμένα πεζοδρόμια θα καταστραφούν και πάλι για να διαπλατυνθούν σύμφωνα με το ΣΒΑΚ!!
  1. Η αντίφαση αυτή συνιστά κακοδιοίκηση με κακή επιλογή προτεραιοτήτων και σπατάλη δημοτικών πόρων. Τα πεζοδρόμια της Δημητριάδος θα πληρωθούν διπλά από τους δημότες ή στην καλύτερη περίπτωση θα έχει υποβαθμιστεί η αξία της πρόσφατης δαπάνης. 

Την ίδια στιγμή με ισόποσους πόρους θα μπορούσαν να ανακατασκευαστούν πεζοδρόμια σε άλλα σημεία της πόλης, όπου δεν υφίσταται άμεση πρόβλεψη μεταγενέστερης διαπλάτυνσης/ανασχεδιασμού, ώστε η ωφέλεια της δαπάνης να είναι διαχρονική και να καλύπτει μεγαλύτερο μέρος του αστικού ιστού.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η δημοτική Αρχή : 

  1. Το έργο «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΟΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ» (σύμβαση 102796/04.09.2025, δαπάνη 890.823,30€) είναι συμβατό με τις προβλέψεις του εγκεκριμένου ΣΒΑΚ ως προς τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων επί της οδού Δημητριάδος; 
  1. Ποιος είναι ο λόγος που επιλέχθηκε η ανακατασκευή των πεζοδρομίων στο υφιστάμενο πλάτος, όταν το ΣΒΑΚ έχει εγκριθεί και περιγράφει ρητώς την ανάγκη διαπλάτυνσης εντός 5ετίας; Πώς τεκμηριώνεται ότι η σημερινή δαπάνη δεν θα καταστεί εν όλω ή εν μέρει ανενεργή/ασύμφορη σε περίπτωση υλοποίησης των παρεμβάσεων του ΣΒΑΚ;
  1. Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην επιλογή να δεσμευτεί ποσό 890.823,30€ ειδικά για τα πεζοδρόμια της οδού Δημητριάδος αυτή τη χρονική στιγμή, αντί να ιεραρχηθούν άλλα πεζοδρόμια σε άλλες συνοικίες/σημεία της πόλης με μεγαλύτερη ανάγκη ή/και χωρίς επικείμενη ανακατανομή του δρόμου λόγω ΣΒΑΚ;