ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Πίσω στη φυλακή ο καταδικασμένος ως αρχηγός της 17Ν

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Τον δρόμο της επιστροφής για το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού παίρνει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, καθώς το πρωί της Τρίτης (16.06.2026) εξήλθε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής φορώντας χειροπέδες. Ο καταδικασμένος ως ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη αναμένεται να μεταφερθεί υπό αστυνομική συνοδεία στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά και κατόπιν να οδηγηθεί ξανά στο κελί του.
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια, είδε την ελευθερία του να διαρκεί μόλις λίγα εικοσιτετράωρα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος προχώρησε σε αναίρεση του βουλεύματος που του είχε επιτρέψει να αποφυλακιστεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα που είχε υποβάλει, η ολιγοήμερη παραμονή του εκτός φυλακής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, οδηγώντας τελικά στην ακύρωση της υφ’ όρων απόλυσής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταδικασμένος για ηθική αυτουργία σε 17 δολοφονίες συνελήφθη αρχικά το καλοκαίρι του 2002, την περίοδο της επιχείρησης εξάρθρωσης της 17Ν, παραμένοντας έγκλειστος μέχρι τον φετινό Μάιο. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, θα πρέπει να παραμείνει κρατούμενος για τουλάχιστον ένα επιπλέον έτος, ώστε να συμπληρωθεί το όριο των 25 ετών πραγματικής έκτισης.

Το χρονικό των δικαστικών εξελίξεων
Υπενθυμίζεται πως η πρωτόδικη καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορούσε 21 φορές ισόβια και κάθειρξη 25 ετών, μια ετυμηγορία που ο ίδιος είχε αποδώσει σε παρεμβάσεις ξένων παραγόντων. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε απευθείας στον Κορυδαλλό.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, τον Οκτώβριο του 2004, προχώρησε σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης. Για το ζήτημα αυτό, η πλευρά του είχε συναντηθεί με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάσιο Παπαληγούρα. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο να μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Η απεργία έληξε ύστερα από έναν μήνα, όταν ο επόπτης εισαγγελέας αποφάσισε την άρση των ειδικών περιορισμών προαυλισμού για τους καταδικασθέντες της οργάνωσης.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό άρχισε τον Δεκέμβριο του 2005 στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο ίδιος είχε αποχωρήσει προσωρινά από τη διαδικασία, αποσύροντας την εντολή προς τους συνηγόρους του, όμως το δικαστήριο τους διόρισε αυτεπαγγέλτως. Έπειτα από διάφορες νομικές περιπέτειες σχετικά με την εκπροσώπησή του, επέστρεψε στο δικαστήριο προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις του, σκοπεύοντας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η τελική απόφαση σε δεύτερο βαθμό του επέβαλε ποινή 17 φορές ισόβια για τα ίδια αδικήματα.
Η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε στη συνέχεια απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο, ενώ τον Απρίλιο του 2011 προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2010, ο Συνήγορος του Πολίτη τον είχε δικαιώσει σε αίτημά του για εκπαιδευτική χρήση υπολογιστή εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.
Στις 21 Μαΐου 2026, έχοντας παραμείνει στη φυλακή για 24 χρόνια, βγήκε από τον Κορυδαλλό με περιοριστικούς όρους που περιελάμβαναν την εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του κάθε μήνα, την παραμονή του στη μόνιμη κατοικία του στον Βύρωνα και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η επιστροφή του στη φυλακή κλείδωσε μετά τη συνεδρίαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο έκανε δεκτή την εισαγγελική αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά, ανοίγοντας ξανά την πόρτα του κελιού για τον «Λάμπρο» της 17Ν.
Οι ανώτατοι δικαστές, συνεκτιμώντας τα αντικειμενικά στοιχεία, δηλαδή τον πραγματικό χρόνο έκτισης, τη διαγωγή του έπειτα από την τέλεση των πράξεων, αλλά κυρίως το νομοθετικό πλαίσιο, έκριναν πως στο παρόν στάδιο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρων απόλυσή του.
Το βασικό επιχείρημα της απόφασης ήταν ότι το αρμόδιο συμβούλιο του Πειραιά δεν έλαβε υπ’ όψιν τη διάταξη του 2021 για τους πολυισοβίτες, η οποία ορίζει με σαφήνεια πως ένας καταδικασμένος σε πολλαπλά ισόβια δεν μπορεί να αποφυλακιστεί πριν από τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής έκτισης της ποινής του. Με τη συγκεκριμένη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δημιουργείται πλέον νέα νομολογία τόσο για την έκτιση των ποινών όσο και για τους όρους υφ’ όρων απόλυσης των πολυισοβιτών.

Πηγή: ieidiseis.gr