ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Πότε θα πέσουν οι τιμές στα καύσιμα στην Ελλάδα

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Η πτωτική πορεία που καταγράφεται στη διεθνή αγορά του πετρελαίου έχει δημιουργήσει προσδοκίες στους καταναλωτές για φθηνότερα καύσιμα, ωστόσο η μετάβαση αυτή στα ελληνικά πρατήρια δεν θα είναι άμεση. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα ώστε η διόρθωση των διεθνών τιμών να φτάσει τελικά στις αντλίες για τη βενζίνη και το ντίζελ.
Καύσιμα: Πότε θα πέσει η τιμή της βενζίνης
Το μεγάλο ερώτημα για τους οδηγούς είναι το πότε ακριβώς θα πέσουν οι τιμές στην Ελλάδα και πού αναμένεται να φτάσουν. Όπως εξηγούν στελέχη της εγχώριας αγοράς, απαιτείται ένα χρονικό περιθώριο περίπου ενός μήνα ώστε η διεθνής αποκλιμάκωση να περάσει πλήρως στις ελληνικές αντλίες.

Εφόσον το πετρέλαιο τύπου Brent διατηρηθεί μακριά από το επικίνδυνο όριο των 95 δολαρίων ανά βαρέλι, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης, η οποία σήμερα φλερτάρει ή και ξεπερνά τα 2 ευρώ σε πολλές περιοχές, εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί σταδιακά, προσεγγίζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 1,80 με 1,85 ευρώ το λίτρο, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» στα πορτοφόλια των καταναλωτών.
Το διάστημα αυτό κρίνεται αναγκαίο για την ανανέωση των αποθεμάτων και την ολοκλήρωση του εφοδιαστικού κύκλου. Έτσι, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο αντίκτυπος από την πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να επηρεάζει τις τελικές τιμές στα πρατήρια. Παρ’ όλα αυτά, το τοπίο φαίνεται πιο καθησυχαστικό. Οι αναλυτές σημειώνουν πως το ενδεχόμενο μιας νέας οξείας ενεργειακής κρίσης απομακρύνεται, καθώς τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας έχουν μεταβληθεί αισθητά σε σύγκριση με προηγούμενες γεωπολιτικές εντάσεις.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη νέα ισορροπία παίζει η θεαματική άνοδος της παραγωγής υδρογονανθράκων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εξέλιξη αυτή έχει περιορίσει δραστικά την εξάρτηση των δυτικών χωρών από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια ευρύτερη αλλαγή στις παγκόσμιες εμπορικές διαδρομές. Μεγάλοι όγκοι πετρελαίου που διέσχιζαν τα Στενά του Ορμούζ με τελικό προορισμό την αμερικανική αγορά, τώρα κατευθύνονται πρωτίστως προς την Ινδία και την Κίνα.
Αν και τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν το πιο κρίσιμο θαλάσσιο πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο του μαύρου χρυσού, το διεθνές σύστημα εμφανίζεται πλέον πιο ευέλικτο. Εναλλακτικές υποδομές και δίκτυα αγωγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία προσφέρουν λύσεις που μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων.
Παράλληλα, τα στρατηγικά αποθέματα των μεγάλων καταναλωτριών χωρών προσφέρουν ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας. Η Κίνα, ειδικότερα, έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία τεράστιων αποθηκευτικών χώρων, θωρακίζοντας την αγορά από βραχυπρόθεσμες κρίσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι ακόμα και μια σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δύσκολα θα έσπρωχνε την τιμή του Brent σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα 95 δολάρια ανά βαρέλι.
Αντιθέτως, η αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παραμένει αισθητά πιο εκτεθειμένη. Το Κατάρ, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς παγκοσμίως, εξαρτάται άμεσα από τη διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ, χωρίς να διαθέτει επαρκείς εναλλακτικές διαδρομές. Αυτή η ευπάθεια κρατά σε εγρήγορση τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, ειδικά τώρα που η Ευρώπη αναπληρώνει τις αποθήκες της ενόψει του χειμώνα.
Όσον αφορά το Ιράν, οι εξελίξεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τη διεθνή σκακιέρα. Η χώρα έχει δυναμική εξαγωγών που προσεγγίζει τα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όμως η όποια πολιτική συμφωνία και σταδιακή άρση των κυρώσεων δεν θα έφερνε άμεσα επιπλέον ποσότητες στην αγορά. Η ουσιαστική αύξηση της παραγωγής απαιτεί χρόνο, σταθερότητα και νέες επενδύσεις.
Στην εγχώρια αγορά, οι γεωπολιτικές αναταραχές έχουν ήδη προκαλέσει ανατιμήσεις στα καύσιμα,  στην αμόλυβδη και αισθητά μεγαλύτερες στο ντίζελ κίνησης. Ωστόσο, τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα δείχνουν ότι οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου υποχωρούν ταχύτερα σε σχέση με την τιμή του αργού. Αυτή η τάση αναμένεται να συμπιέσει τα περιθώρια διύλισης, μια εξέλιξη που αναμένεται να αποτυπωθεί ξεκάθαρα στα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου για τους πετρελαϊκούς ομίλους.

Πηγή: ieidiseis.gr