Γιορτή σήμερα, Τρίτη 23/6 – ποιοι γιορτάζουν σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο Ιουνίου. Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αριστοκλέους πρεσβυτέρου του Ταμασού, της Αγίας Αγριππίνης μάρτυρος, καθώς και της Αγίας Λολλίας μάρτυρος.
Έτσι, την Τρίτη 23 Ιουνίου γιορτάζουν τα εξής ονόματα:
Αγριππίνα
Αριστοκλής, Αριστοκλέας, Αριστόκλεος
Λούλου, Λούλα, Λούλης
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
Ακόμα, την 23η Ιουνίου έχει οριστεί η Ολυμπιακή Ημέρα.
Γιορτή 23/6 – Αγία Αγριππίνα
Η Αγία Αγριππίνα από μικρή ηλικία έδειξε βαθιά προσήλωση στις χριστιανικές αξίες. Καθώς διέθετε σημαντική οικονομική άνεση, επέλεξε να διαθέσει το σύνολο των πόρων της για να περιθάλψει ασθενείς και να στηρίξει οικονομικά τους φτωχούς της ιταλικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, στάθηκε αρωγός στις ανάγκες της τοπικής εκκλησίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες της όπου υπήρχε ανάγκη.
Εκτός από την υλική βοήθεια, όπως αναφέρει το saint.gr, η Αγία Αγριππίνα επιτελούσε και σημαντικό ιεραποστολικό έργο, καθώς δίδασκε τις Γραφές και κατάφερνε να στρέψει πολλούς ανθρώπους προς τον Χριστιανισμό. Η έντονη αυτή δραστηριότητα θορύβησε το ειδωλολατρικό κατεστημένο της εποχής, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί επίσημα στις ρωμαϊκές Αρχές, το 262 μ.Χ., για υπονόμευση της επίσημης θρησκείας της αυτοκρατορίας.
Κατά την ανάκριση, η Αγριππίνα υπερασπίστηκε με σθένος τις πεποιθήσεις της και ομολόγησε την πίστη της. Οι διώκτες της, βλέποντας ότι δεν υποχωρεί, διέταξαν τον δημόσιο μαστιγωμό της. Παρά τα σφοδρά τραύματα, το αγωνιστικό της φρόνημα παρέμεινε ακλόνητο, γεγονός που οδήγησε τους βασανιστές της σε ακόμη πιο σκληρές μεθόδους. Το σώμα της δεν άντεξε τη νέα σειρά φρικτών βασανιστηρίων, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία της πνοή.
Μετά τον θάνατό της, τρεις πιστές Χριστιανές γυναίκες, η Βάσσα, η Παύλα και η Αγαθονίκη, ανέλαβαν το δύσκολο έργο να προστατεύσουν το σώμα της μάρτυρος. Αφού παρέλαβαν κρυφά το σεπτό σκήνωμα από το σημείο του μαρτυρίου, ξεκίνησαν μια μακρά και δύσκολη πορεία για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις Αρχές. Έπειτα από παρατεταμένη περιπλάνηση, οι τρεις γυναίκες κατάφεραν να φτάσουν με ασφάλεια στη Σικελία. Εκεί πραγματοποίησαν τον ενταφιασμό της Αγίας Αγριππίνας, η μνήμη της οποίας τιμάται έκτοτε από την Εκκλησία, αποτελώντας διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας.
Επίσης:
Ανατολή Ηλίου: 06:03
Δύση Ηλίου: 20:51
Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 48 λεπτά
Σελήνη 8,8 ημερών
Πηγή: ieidiseis.gr





