ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Πετρέλαιο: Βουτιά 4% στις διεθνείς τιμές

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Μια ισχυρή υποχώρηση που άγγιξε το 4%, κατέγραψε το πετρέλαιο κατά τη διάρκεια των διεθνών συναλλαγών, την Τετάρτη (24/6), καθώς η απρόσκοπτη διέλευση των δεξαμενόπλοων από τα Στενά του Ορμούζ αναζωπύρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η χειρότερη φάση των εφοδιαστικών προβλημάτων στη Μέση Ανατολή έχει πλέον τελειώσει.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διολίσθησε σε χαμηλό ημέρας στα 69,63 δολάρια ανά βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από το φράγμα των 70 δολαρίων για πρώτη φορά από τις 2 Μαρτίου ενώ, στη συνέχεια, διαμορφώθηκε στα 70,22 δολάρια. Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο τύπου Brent, το οποίο αποτελεί το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε πτώση 4,2% υποχωρώντας στα 73,83 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή του από την περίοδο προτού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

BREAKING: US oil prices crash below $70/barrel for the first time since March 1st. pic.twitter.com/76t5UKr80v
— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) 24 Ιουνίου 2026

Γιατί παρενέβη ο Ντόναλντ Τραμπ για τα καύσιμα
Η κατακόρυφη αυτή πτώση προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τις πετρελαϊκές εταιρείες επειδή δεν μείωσαν το κόστος της βενζίνης για τους καταναλωτές. Μέσα από μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου δεν μειώνουν την τιμή τους στην αντλία ανάλογα με τις δραματικά χαμηλότερες τιμές που πληρώνουν για το πετρέλαιο. Αυτές οι τιμές πέφτουν σαν πέτρα!».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ξεκάθαρες αιχμές για κερδοσκοπικά παιχνίδια, συμπληρώνοντας: «Με άλλα λόγια, γίνεται αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών. Έδωσα οδηγίες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να αρχίσει αμέσως έρευνα για το θέμα αυτό. Οι τιμές της βενζίνης καλύτερα να αρχίσουν να πέφτουν πολύ πιο γρήγορα από αυτό που βλέπω!».
Πάντως, το CNBC επικοινώνησε με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας ένα σχόλιο για την εξέλιξη και τελεί εν αναμονή της επίσημης απάντησης.
Ωστόσο, η Κάρεν Γιανγκ, ανώτερη ερευνητική συνεργάτιδα στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, έσπευσε να υποβαθμίσει την πολιτική κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολιτικό θέατρο». Η ίδια εξήγησε στην εκπομπή «Access Middle East» του CNBC πως ο μηχανισμός διαμόρφωσης των τιμών είναι διαφορετικός: «Υπάρχουν πολιτειακοί και τοπικοί φόροι, οι οποίοι επιβάλλονται στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια των ΗΠΑ. Η κατάσταση εξαρτάται πραγματικά από τα διυλιστήρια, και χρειάζονται μερικές εβδομάδες προτού πέσουν οι τιμές του αργού, στη συνέχεια οι τιμές στα διυλιστήρια και μετά να φτάσουν στους καταναλωτές ώστε να μπορέσουν πραγματικά να ανταποκριθούν».

pic.twitter.com/ldSdD7oihe
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) 24 Ιουνίου 2026

Πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με το πετρέλαιο
Στο μέτωπο της ναυσιπλοΐας, οι αγορές έλαβαν σημαντική ώθηση από τις ενδείξεις ότι η εμπορική κίνηση στον Περσικό Κόλπο επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, περισσότεροι από 11.000 ναυτικοί που παρέμεναν εγκλωβισμένοι, θα ξεκινήσουν να αποχωρούν, καθώς εξασφαλίστηκαν πλήρεις εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Αρσένιο Ντομίνγκεζ, υπογράμμισε σε επίσημη ανακοίνωσή του: «Εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας και επαληθεύσαμε διεξοδικά τις συνθήκες για την ασφαλή ναυσιπλοΐα προς υποστήριξη αυτών των επιχειρήσεων». Ο Αρσένιο Ντομίνγκεζ συμπλήρωσε πως το πλάνο θα εκτελεστεί «σε στενή συνεργασία με το Ιράν, το Ομάν, όλα τα υπόλοιπα παράκτια κράτη της περιοχής, τις ΗΠΑ και τη ναυτιλιακή βιομηχανία».
Από την πλευρά της εφοδιαστικής αλυσίδας, η διευθύνουσα σύμβουλος της DHL Global Forwarding για την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, Αντίτι Ρασκίνια, μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC, ανέφερε ότι οι πιέσεις είχαν διογκωθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων στα δρομολόγια των εγκλωβισμένων πλοίων και των προβλημάτων στις αερομεταφορές. «Με το άνοιγμα των Στενών, ένα μεγάλο μέρος αυτής της πίεσης αναμένεται να υποχωρήσει», επεσήμανε η ίδια, σπεύδοντας πάντως να ξεκαθαρίσει ότι το σύστημα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο μέχρι να εξισορροπηθεί πλήρως.



Πηγή: ieidiseis.gr