Σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας τίθενται οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας στη Μαγνησία και τις Σποράδες, καθώς για το Σάββατο 27 Ιουνίου η περιοχή βρίσκεται στην κατηγορία 3 (υψηλός κίνδυνος) του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Με αφορμή τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Όπως επισημάνθηκε, το προσωπικό των Περιφερειακών Ενοτήτων έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ στη διάθεση των αρμόδιων αρχών βρίσκεται και το μητρώο ιδιωτικών μηχανημάτων έργου, προκειμένου να αξιοποιηθεί άμεσα εφόσον απαιτηθεί.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις Βόρειες Σποράδες, όπου εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση η ταχεία πρόσβαση πυροσβεστικών δυνάμεων και πρόσθετου προσωπικού σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς. Για τον λόγο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Παράλληλα, υπενθυμίστηκε ότι όταν ο δείκτης επικινδυνότητας βρίσκεται στις κατηγορίες 3, 4 ή 5, παραμένει σε ισχύ η απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας που απαγορεύει την κυκλοφορία οχημάτων και την παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δασικές εκτάσεις και άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου.
Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει τους πολίτες για την ανάγκη αποφυγής κάθε δραστηριότητας στην ύπαιθρο που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ετοιμότητα των Δήμων να εφαρμόσουν, εφόσον χρειαστεί, τα σχέδια απομάκρυνσης και οργανωμένης προληπτικής εκκένωσης πληθυσμού.
Κατά τη συνεδρίαση, όλοι οι συμμετέχοντες φορείς παρουσίασαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους και διαβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς.





