ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

1,5 εκατ. αποκλεισμένοι από τις τράπεζες, 75 δισ. στους servicers

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Το μεγάλο πρόβλημα του αποκλεισμού μεγάλου μέρους των πολιτών και των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, αναδεικνύει το Reuters με ρεπορτάζ του. Όπως επισημαίνει, «καρφώνοντας» το τραπεζικό και νομικό σύστημα στην Ελλάδα, το ζήτημα με τα διευθετημένα παλαιά «κόκκινα» δάνεια περιορίζει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και εν τέλει φρενάρει την προσπάθεια πλήρους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Καθώς ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας σωζόταν από την οικονομική κρίση χάρη στην παρέμβαση του ελληνικού κράτους, τα «κόκκινα» δάνεια μεταφέρονταν από τη μια τράπεζα στην άλλη, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, πριν τελικά καταλήξουν σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), οι οποίες σε μεγάλο βαθμό απέρριπταν την αποπληρωμή σε πιο προσιτές δόσεις και τελικά οι υποθέσεις οδηγούνταν στα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται πως το 2015, η Ελλάδα, υπό την πίεση των διεθνών δανειστών, δημιούργησε ένα νομικό πλαίσιο που επέτρεπε στις τράπεζες να μεταβιβάσουν πάνω από το 90% των «κόκκινων» δανείων τους, ή 110 δισ. ευρώ, σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Με αυτόν τον τρόπο πολλοί δανειολήπτες – που είχαν βάλει υποθήκες τα σπίτια τους για να λάβουν δάνεια – βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα δικαστήρια, αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα και με ένα αυξανόμενο χρέος λόγω των απλήρωτων τόκων.
«Έχω μια θηλιά γύρω από τον λαιμό μου εδώ και 16 χρόνια. Είμαι παγιδευμένος», δήλωσε ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στο Reuters, ο οποίος είχε λάβει ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ και είδε τον τζίρο της επιχείρησής του να καταρρέει όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και η χώρα οδηγήθηκε στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία. «Δεν μπορώ να πάρω νέο δάνειο για να αποπληρώσω το παλιό, να επενδύσω στην επιχείρησή μου ή ακόμη και να εκδώσω πιστωτική κάρτα».
1,5 εκατ. αποκλεισμένοι από τις τράπεζες – Πάνω από 75 δισ. «μπλοκαρισμένα»
«Η Ελλάδα έχει ανακάμψει δυναμικά από την κρίση τα τελευταία χρόνια και η ανάπτυξή της πλέον ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ένα τεράστιο απόθεμα εκκρεμών μη εξυπηρετούμενων δανείων υπονομεύει αθόρυβα την πλήρη ανάκαμψη, καθώς υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών ή επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν ξανά μέχρι να διευθετηθούν τα παλιά δάνεια — κάτι που μπορεί να χρειαστεί χρόνια», σχολιάζει το Reuters επικαλούμενο δανειολήπτες και έξι κυβερνητικούς αξιωματούχους και ειδικούς.
Ως αποτέλεσμα, 1,5 εκατομμύριο πολίτες, σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού, παραμένουν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης και εταιρειών διαχείρισης.
Περίπου 75 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας, παραμένουν «μπλοκαρισμένα» εξαιτίας νομικών διαφορών ή καθυστερήσεων στις ρυθμίσεις από τις εταιρείες διαχείρισης. «Μια οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, επενδυτικά εργαλεία, επιχειρηματικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες», δήλωσε η Νανά Παπαδογεωργάκη, δικηγόρος που εκπροσωπεί δεκάδες ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.
Χρειάζεται μια πενταετία για λυθεί το πρόβλημα
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε στο Reuters ότι η πρόσφατη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η πρόσληψη 1.000 επιπλέον δικαστών έχουν μειώσει σημαντικά τους χρόνους εκδίκασης. Όπως ανέφερε, οι υποθέσεις χρειάζονται πλέον κατά μέσο όρο 315 ημέρες για να επιλυθούν, από 1.200 ημέρες πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα εκκρεμή αυτά δάνεια αναμένεται να διευθετηθούν έως το 2028.
Ωστόσο, αξιωματούχοι και ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι οι εταιρείες διαχείρισης να ρυθμίσουν τα δάνεια. «Υπάρχουν ακόμη τεράστιες καθυστερήσεις — όχι 700 ημέρες, αλλά πολύ περισσότερες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και τις 1.000 ημέρες», δήλωσε η Παπαδογεωργάκη. Υπάρχουν υποθέσεις που θα εξεταστούν στα δικαστήρια το 2035, πρόσθεσε.
«Θα πεθάνουμε χωρίς ποτέ να αποπληρώσουμε τα χρέη μας»
Διεθνείς θεσμοί, όπως το ΔΝΤ, αλλά και η ΕΕ, σε σχετικές εκθέσεις έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει το πρόβλημα, ασκώντας κριτική για τη διαχείριση και τις καθυστερήσεις στην επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων και τονίζοντας πως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις.
Οι εταιρείες διαχείρισης από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως το πρόβλημα βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα. «Όταν η δραστηριότητα των εταιρειών διαχείρισης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από νομικές διαδικασίες και συχνά από ασυνεπείς και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, το αποτέλεσμα επηρεάζεται σημαντικά», δήλωσε στο Reuters η Ελληνική Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, στην οποία συμμετέχουν εταιρείες όπως η Do Value και η Intrum.
Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δίνουν αγώνα επιβίωσης. «Θα πεθάνουμε χωρίς ποτέ να αποπληρώσουμε τα χρέη μας», δήλωσε ένας μικρός ξενοδόχος στην Κρήτη, ο οποίος πήρε δάνειο περίπου 1,2 εκατ. ευρώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Η εταιρεία διαχείρισης μας ζητά να πληρώσουμε 2 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Δεν μπορούμε ούτε να αντικαταστήσουμε ένα παλιό κλιματιστικό».
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,9% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, παραμένοντας σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που υποχώρησε στο 2,8%.
Η Ελλάδα – σταθερά – συγκαταλέγεται στις χώρες με τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό κατέγραψαν μόνο η Λιθουανία (5,5%), η Βουλγαρία (5,3%), η Κροατία (4,2%) και η Κύπρος (4,0%), ενώ η Ελλάδα ακολουθεί με 3,9%, όπως προαναφέρθηκε. Η απόσταση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης παραμένει αισθητή, καθώς ο ελληνικός πληθωρισμός κινείται 1,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το 2,8% της ζώνης του ευρώ.

Πηγή: ieidiseis.gr